Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αν το BBC παγώνει τα τέλη, η ΕΡΤ τι πρέπει να κάνει;


Τι και αν χώρα μας βρίσκεται στο ΔΝΤ, τι και αν οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, τι και αν φτάσαμε ένα βήμα από τη χρεοκοπία; Η ΕΡΤ παραμένει το ίδιο αχόρταγη και χρεώνει όλους τους πολίτες με 4 ευρώ το μήνα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.


Την ίδια ώρα, το κρατικό BBC των ξενέρωτων Εγγλέζων, οι οποίοι δεν έχουν καμία Τρόικα από πάνω τους και ούτε βιώνουν τέτοια ύφεση, παγώνει τα τέλη μέχρι και το 2012.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το BBC Trust, το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας βρετανικής ραδιοτηλεόρασης τα τέλη που καταβάλουν οι Βρετανοί τηλεθεατές για τη χρηματοδότηση του BBC θα παγώσουν τουλάχιστον μέχρι το 2012.

Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση αποδέχτηκε το "πάγωμα" για το επόμενο οικονομικό έτος (2011-12) αλλά το διοικητικό συμβούλιο του BBC πρότεινε να μην υπάρξει διαφοροποίηση στα τέλη για άλλους 12 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2013.

Το πάγωμα των τελών, που σήμερα ανέρχονται σε 145,50 λίρες (174 ευρώ), σημαίνει ότι το BBC θα πρέπει να μειώσει τον προϋπολογισμό του κατά 144 εκατομμύρια λίρες (172 εκατομμύρια ευρώ).

Για το 2011-12 προβλεπόταν αύξηση των τελών κατά 2% και για το επόμενο οικονομικό έτος αύξηση έως 2% επίσης, όμως το διοικητικό συμβούλιο θεώρησε ότι σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς ήταν απαραίτητο να προβεί σε μια χειρονομία καλής θέλησης.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του BBC, που φτάνουν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, προέρχονται αποκλειστικά από την εισφορά που καταβάλουν οι τηλεθεατές.

Όλα αυτά, όταν η ΕΡΤ εισπράττει από τους Έλληνες πολίτες περί τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς ο κ. Γερουλάνος και οι διοικούντες να έχουν, προφανώς, αναλογιστεί το μέγεθος της κρίσης για τους απλούς πολίτες. protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου