Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Σε «ανάκριση» 5,6 εκατ. φορολογούμενοι


Από φορο-ανάκριση θα περάσουν την άνοιξη του 2011 περίπου 5,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Η νέα φορολογική δήλωση που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο Taxisnet όλοι οι φορολογούμενοι απαιτεί πλήρη καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κέρδη από μετοχές, αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων, επαναπατριζόμενα κεφάλαια, αλλά και τα ποσά που ξοδεύουν για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και οικιακούς βοηθούς.

Κατεβάστε από εδώ  το Ε1 για το 2011 σε pdf.

Πλήρες ενημερωτικό άρθρο και εδώ.

Το έντυπο Ε1, χρώματος μπλε, αποτυπώνει όλες τις νέες ρυθμίσεις που έφερε ο τελευταίος φορολογικός νόμος και αφορούν:

Τη σύνδεση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ με...
 την προσκόμιση αποδείξεων.

Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή.

Τις αλλαγές στα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από το φόρο.

Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.

Την κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων για ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών.

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2010 θα υπολογιστούν με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους, το οποίο κατοχυρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων και συντελεστές φόρου που κυμαίνονται από 18% έως 45%. Με βάση την κλίμακα θα υπολογιστούν και τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί τα οποία φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως 20%.

Οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και αποτυπώνονται στο νέο έντυπο Ε1 είναι οι εξής:

Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ καταστηματάρχες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίστηκαν από την εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη. Για τους παραβάτες αυτούς τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 10%. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο εισοδήματος έως και 1.200 ευρώ. Στους νέους κωδικούς 021-022 του πίνακα 2 οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ότι εντοπίστηκαν με φοροπαραβάσεις.

Αφορολόγητοι για τρία χρόνια θα είναι οι νέοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ηλικίας έως 35 ετών με καθαρά κέρδη έως 30.000 ευρώ. Αρκεί να το δηλώσουν στους κωδικούς 019-020 του πίνακα 2.

Εισοδήματα που φορολογούνταν αυτοτελώς, πλην των αμοιβών που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, λοιπούς αθλητές και προπονητές, δηλώνονται στους κωδικούς 301-302 του πίνακα 4Α στην πρώτη σελίδα του Ε1 ως καθαρά εισοδήματα από μισθούς και φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα. Οι αμοιβές των αθλητών και προπονητών και τα επιδόματα των ανέργων θα δηλωθούν στους κωδικούς 317-318 του πίνακα 4Α. Σε ξεχωριστό κωδικό 661-662 του πίνακα 6 δηλώνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Στο εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις εντάσσεται το καθαρό εισόδημα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από αγροτουρισμό.

Φορολογούμενοι που θα επαναπατρίσουν κεφάλαια μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010 θα πρέπει να τα δηλώσουν στους κωδικούς 783-784 του πίνακα 6.

Το συνολικό ποσό των αποδείξεων για καταναλωτικές δαπάνες που εξασφαλίζει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα δηλωθεί στον κωδικό 049 του πίνακα 7.

Καταργήθηκε η έκπτωση των δαπανών για επισκευή και συντήρηση εκμισθούμενων κατοικιών, η οποία υπολογιζόταν μέχρι ποσοστού 40% επί των ακαθαρίστων ποσών των εισπραττόμενων μισθωμάτων και μείωνε τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Οι δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες που χρησιμεύουν για την κάλυψη του αφορολογήτου.

«Ψαλιδίζονται» οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν στα ασφάλιστρα ζωής, τις δωρεές στο Δημόσιο, τις δικηγορικές αμοιβές και τους τόκους στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Κάθε μία από τις δαπάνες αυτές θα εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από το φόρο.

Καταργείται η έκπτωση από το εισόδημα του 40% των δαπανών για εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ωδεία, σχολές χορού, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ. Όλες αυτές οι δαπάνες λαμβάνονται πλέον υπόψη μαζί με άλλες για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού.

Απόδειξη

Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ καταστηματάρχες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίστηκαν από την εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη.

Το συνολικό ποσό των αποδείξεων για καταναλωτικές δαπάνες που εξασφαλίζει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα δηλωθεί στον κωδικό 049 του πίνακα 7.

Εκπτωση

Καταργήθηκε η έκπτωση των δαπανών για επισκευή και συντήρηση εκμισθούμενων κατοικιών, η οποία υπολογιζόταν μέχρι ποσοστού 40% επί των ακαθαρίστων ποσών των εισπραττόμενων μισθωμάτων και μείωνε τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Της Μαρίας Βουργάνα – ΗΜΕΡΗΣΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου