Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων!


Με τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα να κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, νέες ιδέες και προϊόντα εμφανίζονται από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα προϊόντα, το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα, είναι το σύστημα ασύρματης φόρτισης που δημιούργησε η γνωστή εταιρία Delphi (πολλά προϊόντα της υπάρχουν στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα) σε συνεργασία με την WiTricity. Η τελευταία έχει πατεντάρει ένα σύστημα ασύρματης μεταφοράς ρεύματος τάσης μέχρι και 3.300 Watt.

Το νέο σύστημα θα τοποθετείται στο δάπεδο του χώρου στάθμευσης ενός σπιτιού ή ενός δημόσιου parking. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει ο οδηγός θα είναι να παρκάρει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο επάνω από τον χώρο στον οποίο έχει τοποθετηθεί το νέο σύστημα. Τόσο απλά, θα ξεκινά αυτόματα η φόρτιση των μπαταριών του οχήματος, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα το χρειαστεί ο ιδιοκτήτης του να είναι φορτισμένο. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της Delphi, ο χρόνος φόρτισης είναι ίδιος με αυτόν που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τεχνολογία της ασύρματης μεταφοράς ρεύματος εφαρμόζεται ήδη σε διάφορα προϊόντα, όπως π.χ. για την φόρτιση μπαταριών κινητών τηλεφώνων.

2 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Ασύρματη μεταφορα ρεύματος; Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα;

Είμαστε κάπου στα 1895 με τον Τέσλα; :-)

Κρασοπατήρ είπε...

Aυτό ακριβώς σκέφτηκα αρχικά, αλλά το άρθρο αναφέρει πως η φορτιση γίνεται στο σπίτι σε ειδικό σύστημα. Αν γινόταν εν κινήσει, θα ήταν πραγματική επανάσταση.

Δημοσίευση σχολίου