Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πρωτοφανές κύμα λαθρομεταναστών περνά τον Έβρο

Τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι ελληνικές αρχές στο πρωτοφανές κύμα μεταναστών που κατακλύζει τον Εβρο. Οι Καστανιές και η Νέα Βύσσα υποδέχονται ημερησίως κατά μέσο όρο 104 αλλοδαπούς, όταν πέρσι ο αριθμός αυτό σε όλο το νομό Εβρου ήταν μόλις 18 μετανάστες ημερησίως. Η ανησυχία της κυβέρνησης εκδηλώθηκε και στην ευρεία σύσκεψη που κάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και εκπροσώπων του στρατού, αλλά και των βουλευτών του Εβρου.

“Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία”, δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο...
 κ. Παπουτσής ακούγοντας τις ανησυχητικές περιγραφές αστυνομικών, στρατιωτικών, αλλά και εκπροσώπων των κατοίκων του Εβρου. Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης, που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης. Στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές του Εβρου 25.024 μετανάστες, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 είχαν συλληφθεί σε όλο το μήκος του νομού 6.436.

Ακούγοντας τους φορείς της περιοχής ο κ. Παπουτσής διαπίστωσε πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα ειδικά στα βόρεια χωριά του νομού. Αλλωστε, την εικόνα που αντίκρισαν το βράδυ του Σαββάτου με τις ομάδες μεταναστών να παραδίδονται μόνοι τους στις αρχές, μετέφεραν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου και ο επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας Κωνσταντίνος Κασαπάκης. “Αστυνομία και στρατός επιχειρούν να ισορροπήσουν σε μία τεντωμένη κλωστή. Από τη μία του σεβασμού στις αρχές του πολιτισμού και από την άλλη την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών μας”, παρατήρησε ο κ. Παπουτσής.

Στο στόχαστρο η Τουρκία

Κοινή άποψη που εκφράστηκε στη σύσκεψη ήταν πως η Τουρκία, που αποτελεί τη χώρα απ’ όπου έρχονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες, δεν κάνει το παραμικρό βήμα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, παρά τη δέσμευση του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει ασφυκτικά στην Ελλάδα να περιορίσει το μεταναστευτικό ρεύμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη κλείνοντας αεροδρόμια, τελωνεία και λιμάνια. “Είμαστε στη μέση και κινδυνεύουμε”, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, καθώς επισημάνθηκε πως η χώρα μας είναι αδύναμη να κάνει οποιοδήποτε βήμα.

“Πρέπει να ληφθούν μέτρα στην Τουρκία, ώστε να μην μεταφέρονται μετανάστες στην Ελλάδα. Θα ζητήσουμε να έρθουν παρατηρητές της Frontex για να διαπιστώσουν ότι οι μετακινήσεις των μεταναστών δεν γίνονται με τον “αυτόματο πιλότο” και να αποδοθούν ευθύνες στα κράτη που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών”, τόνισε ο υπουργός, αποφεύγοντας να ανεβάσει επισήμως του τόνους της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

“Δεν μπορούμε να μπούμε μπροστά να φύγουν, αν αρχίσουμε να τους διώχνουμε υπάρχει κίνδυνος για τις ζωές τους, αφού πολλοί έρχονται από το ποτάμι, μπορεί να πνιγούν”, επισήμαναν εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας, δηλώνοντας από την πλευρά τους ανήμποροι να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. “Δεν ελπίζουμε να γίνει τίποτε”, έλεγαν χαρακτηριστικά συμμετέχοντες μετά το τέλος της σύσκεψης, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού πως άμεσα θα ληφθούν κυβερνητικές αποφάσεις.

“Το μήνυμα είναι σαφές. Θα ληφθούν μέτρα. Σε λίγο καιρό όλοι θ’ αντιληφτούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι”, τόνισε ο κ. Παπουτσής, παραπέμποντας σε άμεσες αποφάσεις της διυπουργικής συντονιστικής επιτροπής που εξετάζει το φαινόμενο και μελετάει λύσεις άμεσης αντιμετώπισής του.

Δήμαρχος Βύσσας: Να έρθει η επίτροπος της Ε.Ε. στο χωριό και να μας βρει λύσεις

Εξοργισμένος με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα των μεταναστών εμφανίστηκε ο δήμαρχος Νέας Βύσσας Παναγιώτης Σιανκούρας. “Να έρθει στην Καστανιά και στη Βύσσα η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να καθίσει ένα πρωινό μόνο για δύο ώρες και μετά να μας πει τη λύση για ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη “Μ”.

Ο κ. Σιανκούρας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά της Ορεστιάδας με τα μελανότερα χρώματα. “Ο κόσμος είναι εκτός εαυτού. Από τον περασμένο Μάιο χτυπήσαμε το καμπανάκι, καθώς η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στείλαμε έγγραφο και περιγράφαμε την κατάσταση. Οι κάτοικοι είναι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι και καθημερινά διερωτώνται πού θα πάει αυτή η κατάσταση”, επισήμανε ο δήμαρχος.

Στη σύσκεψη πρότεινε μάλιστα να τοποθετηθεί συρματόπλεγμα σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων του Εβρου. “Να γίνει μία κίνηση που να τους αποτρέπει να μπαίνουν τόσο άνετα. Ερχονται οι μετανάστες, που δεν δημιουργούν προβλήματα είναι αλήθεια, σαν να πηγαίνουν… εκδρομή. Εχει καταλυθεί κάθε έννοια των συνόρων”, επισήμανε.

Επιβεβαίωσε ακόμη πως πλέον οι αλλοδαποί γνωρίζουν ότι πρέπει να παραδοθούν στις διωκτικές αρχές για να πάρουν το δρόμο για τις μεγάλες πόλεις. “Όταν φτάνουν στις πλατείες φωνάζουν police - police ψάχνοντας την αστυνομία. Μάλιστα ορισμένες φορές δυσανασχετούν όταν καθυστερούν οι αστυνομικοί…”.
makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου