Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πλωτός ουρανοξύστης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Kατέβαινα τη Δωδεκανήσου χθες και σχεδόν τρόμαξα όταν το είδα, καθώς μπήκα στη Σαλαμίνας. Πραγματικά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ.

Το ογκώδες νεοκλασικό κτίριο του επιβατικού σταθμού του λιμανιού της Θεσσαλονίκης φαντάζει μικροσκοπικό μπροστά στο επιβλητικό κρουαζιερόπλοιο «Westerdam» που «έδεσε» κάβους από πίσω του χθες το πρωί.

Το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Holland America, που φιλοξενεί στα 11 καταστρώματά του 2.500 Αμερικανούς και Αυστραλούς τουρίστες, έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 4.30 τα ξημερώματα και παρέμεινε εκεί για δώδεκα ώρες. Είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Πειραιά και ύστερα από μια στάση στον Βόλο έφτασε στη Θεσσαλονίκη, από όπου αναχώρησε χθες για μίνι κρουαζιέρα στη Μαύρη Θάλασσα, για να επιστρέψει στον Πειραιά στις 13 Οκτωβρίου και να ξεκινήσει νέα κρουαζιέρα σε ελληνικά και τουρκικά λιμάνια.

Οι 2.500 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο παρέμειναν για 12 ώρες στη συννεφιασμένη φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη, όπου ξεναγήθηκαν σε μουσεία και αξιοθέατα της πόλης.

Το «Westerdam», κατασκευής 2004, έχει εκτόπισμα 81.811 τόνους, μήκος 285 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και βύθισμα 7,8 μέτρα. Διαθέτει 958 καμπίνες σε 11 καταστρώματα, όπου μπορεί να φιλοξενήσει ως 2.500 επιβάτες και 817 άτομα πλήρωμα.

Ναυτιλιακοί πράκτορες επισημαίνουν πως η κρουαζιέρα παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλα ελληνικά λιμάνια, που έχουν μπει δυναμικά στον χάρτη των θαλάσσιων δρομολογίων υψηλού επιπέδου στη Μεσόγειο. Παράλληλα, έχει διευρυνθεί η περίοδος των κρουαζιέρων, που ξεκινούν από την άνοιξη και συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο, «αιμοδοτώντας» τα ελληνικά λιμάνια και τις τοπικές αγορές των πόλεων από όπου διέρχονται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου