Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Αλβανοί έκαψαν στεφάνια για νεκρούς του 1940


Το δυσάρεστο αυτό νέο, συνδιάστε το με την προηγούμενη ανάρτηση για τα βιβλία στα σχολεία της Αλβανίας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

Ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, άγνωστοι έκαψαν τα στεφάνια που κατατέθηκαν στο πρόχειρο μνημείο που έχει στηθεί στο χωριό Boboshtice στην περιοχή της Κορυτσάς, όπου υπάρχει ελληνικό νεκροταφείο με πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Oι Αλβανοί κάτοικοι του χωριού είναι μοιρασμένοι στα δύο. Άλλοι υποστηρίζουν την ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες νεκρούς του πολέμου και άλλοι υποστηρίζουν πως το νεκροταφείο είναι … αλβανικό και πως κακώς πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια τελετή με πρωτοβουλία του παραρτήματος του κόμματος της ελληνικής εθνικής μειονότητας «Ομόνοια».

Εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς πως το νεκροταφείο χρονολογείται πριν το 1940 και πως θαμμένοι σε αυτό είναι Αλβανοί, ενώ ήδη ξεκίνησε η μετακομιδή των οστών των Ελλήνων πεσόντων, σε νέο μνημείο που θα ανεγερθεί στην περιοχή.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, άγνωστοι έκαψαν τα στεφάνια που είχαν καταθέσει νωρίτερα στο πρόχειρο μνημείο, ευπρόσωποι του ελληνικού προξενείου, του κόμματος «Ομόνοια» και Ελλήνων από την Ελλάδα, που έφτασαν με λεωφορείο στην περιοχή για να τιμήσουν τους νεκρούς του 1940-1941.

Ο νομάρχης Κορυτσάς Αντρέα Μάνε, αντέδρασε στη βεβήλωση, υποστηρίζοντας πως είναι μια κατακριτέα πράξη και πως οι δράστες σύντομα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, ενώ αρνήθηκε πως υπάρχουν επίσημες καταγγελίες για «οικειοποίηση» του νεκροταφείου από τους Έλληνες.

«Η κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Έλληνα Στρατιώτη, στο μνημείο που είναι χτισμένο δίπλα στους νεκροταφείο του χωριού, έχει προκαλέσει ένταση στους αλβανούς κατοίκους του χωριού, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού «Top Channel».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου