Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Προσοχή: Ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Το πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία ανοίγει το δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, που έχει λάβει η χώρα μας. Μετά τη συμφωνία για το δάνειο προς την Ιρλανδία, διάρκειας 7,5 ετών, με δυνατότητα παράτασης έως τα 11 χρόνια, ανοίγει ο δρόμος και για τη χώρα μας, ώστε να αποπληρώσει το δικό της δάνειο σε περισσότερα χρόνια.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο Capital.gr ότι ο "κύβος ερρίφθη" για επιμήκυνση στα 11 χρόνια, δηλαδή για επιπλέον έξι, με το ίδιο επιτόκιο, προσέθεσαν όμως ότι μένει να συμφωνηθούν οι περαιτέρω όροι εφαρμογής του μνημονίου.

Οι ιδιες πηγές δήλωσαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αίτημα της ελληνικής πλευράς, αλλά προέκυψε από τη συζήτηση για τη βοήθεια προς την Ιρλανδία και την ανάγκη να εναρμονιστεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας με αυτόν της Ιρλανδίας. Βέβαια, αυτή η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών-μελών.

Το Capital.gr επικοινώνησε με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες σχολίαζαν ότι ο επικεφαλής του οργανισμού έχει τεθεί εδώ και καιρό υπέρ αυτού του ενδεχομένου και θα κινηθούν ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η ευρωπαϊκή πλευρά. Δήλωσαν ακόμα ότι ο χρόνος αποπληρωμής μπορεί πλέον να επεκταθεί έως και τα δέκα χρόνια, δηλαδή έως και το 2020.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου