Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Φάτε μήλα για γερά οστά ~ Και Ελληνικά, γιατί είναι τα καλύτερα!


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η κατανάλωση μήλων συμβάλλει στην πρόληψη των καταγμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν μικρότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούν διαφορετική διατροφή, αναφέρει σχετικά η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αμερικανικής Επιθεώρησης Κλινικής Διατροφής.

Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι κάνουν διατροφή που περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D, έχουν υψηλότερο ποσοστό οστικής μάζας και παθαίνουν πιο δύσκολα κατάγματα μεγαλώνοντας.

"Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, αλλά η σχέση αυτών των συνηθειών με το πόσο εύθραυστα μπορεί να είναι τα οστά δεν έχει γίνει κατανοητή απόλυτα", γράφει η Λίζα Λανγκσέτμο του πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.
Μέσα σε διάστημα επτά ετών, 70 άνδρες και 372 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, υπέστησαν κάταγμα που δεν συνδέεται με σημαντικά ατυχήματα.

Μία διατροφή υψηλή σε "θρεπτική πυκνότητα" περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρι.
Μία δίαιτα υψηλή σε "θερμιδική πυκνότητα" μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα όπως επιδόρπια, πατατάκια κι επεξεργασμένο κρέας.

Και φυσικά για την υπέρταση πίνουμε σκόρδο! Το σκόρδο...

είναι το αντίδοτο της υπέρτασης, όπως έχουν υποστηρίξει πολλές έρευνες. Αυστραλοί επιστήμονες καθιστούν σαφές ότι, για να μειώσει την υπέρταση αποτελεσματικά, θα πρέπει να είναι σε μορφή αποστάγματος.


Η νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Maturitas», διήρκεσε 12 εβδομάδες, με δείγμα 50 ασθενείς.

Συγκεκριμένα, η Κάρεν Ριντ, επικεφαλής της έρευνας, και οι συνεργάτες της στο πανεπιστήμιο της Αδελαiδας, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν τέσσερις κάψουλες σκόρδου ημερησίως, είχαν χαμηλότερη πίεση, σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν ψευδοφάρμακο (placebo).

Η κα. Ριντ δήλωσε πώς το σκόρδο που λαμβάνεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, δηλαδή, ωμό, φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, δεν επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

«Όταν μαγειρεύεις το φρέσκο σκόρδο, το συστατικό που ευθύνεται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης εξαφανίζεται» εξηγεί. «Νομίζω ότι το πραγματικά ουσιαστικό στοιχείο είναι ότι το μυστικό για την πίεση είναι το απόσταγμα σκόρδου σε μορφή συμπληρώματος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου