Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ


Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους. Η αστυνομία στις 18:45 έδωσε διορία μίας ώρας για να βγούνε οι λαθρομετανάστες. Περικυκλωμένη η γύρω περιοχή.
19:00 Στα εξάρχεια αρχίζουν να συγκεντρώνονται αριστεροφασίστες. Οι ιστοσελίδες τους καλούνε για "αγώνα".

20:00 Εκ νέου διαπραγματεύσεις για να βγούνε οι λαθρομετανάστες. Συμφώνησαν να φύγουνε, αλλά σε κτίριο το οποίο δεν θα φυλάσσεται από αστυνομία. Εν ολίγοις κάποιο κτίριο ιδιώτη. Επειδή όμως δεν υπάρχει κάποιος που να τους το προσφέρει (το μεσημέρι είχε προσφερθεί ένα, αλλά ως γνωστόν οι προαγωγοί των λαθρομεταναστών -ακροαριστεροί, δεν το δέχτηκαν).

21:00 Εκπρόσωποι των λαθρομεταναστών συναντήθηκαν με τον Υπ. Προστασίας του πολίτη, Χ. Παπουτσή και θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα της συνάντησης, στους εισβολείς της Νομικής.

23:00 Έκκληση για έξοδο προς τους καταληψίες από οργανώσεις. Αδιέξοδα στις συνομιλίες, δεν επετεύχθη συμφωνία.

23:15 Κοντά σε συμφωνία για αποχώρηση


ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
Η κατάσταση είναι ρευστή.
Αθήνα, καλή σου τύχη.
Ανακοινώσεις των εμπλεκομένων:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ.

Δηλώνουμε την πλήρη και αμέριστη στήριξή μας στην απόφαση της συνέλευση των απεργών πείνας. Καταγγέλουμε τον αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία.

Καλούμε όλους τους πολίτες της Αθήνας να προσέλθουν στον χώρο της Νομικής για την προάσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και του αγώνα των λαθρομεταναστών Απεργών Πείνας.




Τσίπρας: "Δεν βοηθάει η στάση των λαθρομεταναστών"

Νερό στο κρασί του, βοηθώντας στην εκτόνωση της κατάστασης έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, που δήλωσε προλίγο ότι "Δεν βοηθάει η στάση των λαθρομεταναστών".

Αντίθετα, σκληρό ροκ έχουμε από τους Αλαβάνο και Δρίτσα, οι οποίοι βρίσκονται έξω από το χώρο της κατάληψης και συζητούν με τους εισαγγελείς.

Αε ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί εισβολή της Αστυνομίας. Πιστεύουμε ότι οι λαθρομετανάστες θα βγουν ειρηνικά και με τη συνοδεία αστυνομικών θα πάνε σε άλλο χώρο που θα τους υποδείξει η πολιτεία.







Aπόφαση συνέλευσης ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ


Εμεις οι 250 λαθρομετανάστες απεργοί πείνας

που είμαστε ήδη στην 3η ημέρα απεργίας στη Νομική, διεκδικώντας νομιμοποίηση ως αυτονόητο δικαίωμά μας, μαθαίνουμε για τις συζητήσεις που εξελίσονται γύρω από το αίτημά μας, τις ανακρίβειες , τα ψέματα και τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν ξέραμε αν την κατάσταση ευθύνεται η κυβέρνηση ή τα ΜΜΕ, αλλά είναι απαράδεκτο την ώρα που εμείς έχουμε εκδώσει δελτία τύπου, είχαμε αφήσει ανοιχτό το χώρο απεργίας από την 1η μέρα στους δημοσιογράφους και έχουμε στείλει εκπροσώπους μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κυβέρνηση, να λέγονται όλα αυτά τα ψέματα. Έτσι λοιπόν, θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουν όλοι την αλήθεια, δηλώνουμε τα παρακάτω:

1.Δεν είμαστε αυτό που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, οι καημένοι, οι πάμφτωχοι, χωρίς σπίτι, δουλειά και ρούχα μετανάστες κ.λ.π. Και σπίτια έχουμε και συγγενείς και δουλειές στις πόλεις που αφήσαμε πίσω μας. Δεν ψάχναμε κατάλυμα εδώ στην Αθήνα αλλά ήρθαμε για να παλέψουμε (όσο αντέξει ο οργανισμός μας) για τη νομιμοποίηση μας, τα δικαιώματά μας και για αξιοπρεπείς όρους ζωής.

2.Δεν είχαμε σκοπό να ενοχλήσουμε κανένα. Από την αρχή ξέραμε ότι στο χώρο που θα μπαίναμε δε θα γινόντουσαν μαθήματα. Σεβόμαστε και πρστατεύουμε το χώρο που φιλοξενεί τον αγώνα μας και χαρήκαμε πολύ όταν πληροφορηθήκαμε ότι η σχολή λειτουργεί ξανά κανονικά.

3.Αποφασίζουμε μόνοι μας και ανεπηρέαστοι μέσα από τις σνελεύσεις μας (των απεργών). Δεν κρύβεται κανένας ούτε μπροστά μας αλλά ούτε και πίσω μας. Και δεν δεχόμαστε καθοδήγηση από κανέναν! Ζητήσαμε βοήθεια και από ΄την αρχή στάθηκαν δίπλα μας Έλληνες και ξένοι αλληλέγγυοι και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο πολύ μας βοηθάνε σε αυτόν τον αγώνα μας.

4.Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν απεργία πείνας με σκοπό τη νομιμοποίηση τους (προπύλαια και πολυτεχνείο) και ζητάμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

5.Σήμερα δεχτήκαμε πρόταση μετεγκατάστασης με συγκεκριμένους όρους. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η μετεγκατάσταση είναι αδύνατη είναι οι εξής τρεις:

α) Στον προτεινόμενο χώρο μπορουν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.

β) Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.

γ) Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.

Εμείς οι λαθρομετανάστες οι οποίοι αναγκαζόμαστε να περιπλανιόμαστε σε όλο τον κόσμο, δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να περιπλανηθούμε και κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Ωστόσο δηλώνουμε ότι παραμένουμε ανοιχτά σε προτάσεις οι οποίες όμως θα πληρούν τους όρους του αγώνα μας.

Ακόμα γνωρίζουμε ότι δεν συντρέχει λόγος ασύλου. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να μην ασχολείται με αυτό το θέμα, αλλά να εστιάσει στο δίκαιο αίτημά μας και τη λύση του.

Τέλος καλούμε όσους αλληλέγγυους το επιθυμούν να παραβρεθούν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης , η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα… έξω από τη Νομική σχολή.




Στο κτίριο μετεγκατάστασης «κόλλησε» η μεταφορά των μεταναστών

Σε «θρίλερ» μετατρέπεται η υπόθεση με τους μετανάστες στη Νομική Σχολή, καθώς στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκε ακόμη ένα: ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που επρόκειτο να μεταστεγαστούν στην Ομόνοια δεν δέχεται, τελικά, να παραχωρήσει το χώρο του για τους μετανάστες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αποχώρηση των μεταναστών, οι οποίοι έχουν θέσει τρεις βασικούς όρους. Εν τω μεταξύ, κλειστοί παραμένουν και για τους πεζούς οι δρόμοι γύρω από την περιοχή, αλλά και η στάση «Πανεπιστήμιο» του μετρό.


Σε επιφυλακή βρίσκονται πέντε εισαγγελείς που μεριμνούν για την τήρηση της νομιμότητας.

Τρία αιτήματα έθεσαν οι εκπρόσωποι των μεταναστών στους εισαγγελείς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Νομική και διαπραγματεύονται μαζί τους:

-να μεταφερθούν με ασφάλεια,
-να μπορούν να τους επισκέπτονται οι αλληλέγγυοι φορείς και
-να μην φρουρείται από αστυνομική δύναμη το κτίριο

Νωρίτερα, η πρυτανεία ανακοίνωσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, την απόφαση που έλαβε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι μετανάστες αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Με την εξέλιξη αυτή, άνοιξε και ο δρόμος για την επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο της κατάληψης, αλλά οι μετανάστες «αποφάσισαν να μην μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο που τους προτάθηκε δεν πληροί τις προδιαγραφές (ασφαλείας) που είχαν συμφωνηθεί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος.

Τη μετακίνησή τους σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας είχαν προτείνει οι πρυτανικές αρχές. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτίριο «πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν ότι η λύση αυτή επετεύχθη με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής.

«Κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει. Οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν», είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου