Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ετοιμο σχέδιο για το χρέος της Ελλάδας


Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο ελάφρυνσης της Ελλάδας από το βάρος του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής του μηχανισμού βοήθειας της Ε.Ε. (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει ήδη υποβάλει σχετική εισήγηση η οποία κερδίζει υποστηρικτές στο Βερολίνο και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η πρόταση Ρέγκλινγκ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί να επαναγοράσει μέρος του χρέους της, προκειμένου να μειωθεί το δυσβάσταχτο βάρος εξυπηρέτησης του τα επόμενα χρόνια. Η φόρμουλα αυτή,...
 όπως σημειώνει το Spiegel, αξιολογείται πολύ θετικά και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, καθώς εκτός του ότι αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν έχει κόστος για τους επενδυτές (και κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα).

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Spiegel, τη δεκαετία του ’90 ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εφαρμόσει με επιτυχία όμοιο πρόγραμμα κατ’ εντολήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων.

Το σχέδιο Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πακέτου θωράκισης του ευρώ και παράλληλης εμβάθυνσης της οικονομικής διακυβέρνησης, που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον Μάρτιο.

Γιουνκέρ καλεί Μέρκελ

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ. «Είναι επιβεβλημένο να διατεθούν πραγματικά τα 440 δισ. ευρώ που αποφασίσαμε τον περασμένο Μάιο», λέει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Σπίγκελ, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. «Είμαι βέβαιος ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα απορρίψει αυτό τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο», προσθέτει ο κ. Γιούνκερ.

Ο προεδρεύων της Ευρωζώνης σημειώνει ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα, η οποία στο πλαίσιο αυτό θα επωμιστεί μεγαλύτερα βάρη. «Για να καταστήσουμε την ασπίδα αποτελεσματικότερη, πρέπει χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο να καταβάλλουν το μερίδιό τους», λέει ο κ. Γιούνκερ. Αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης του μηχανισμού θεωρεί πιθανή την αγορά χρέους υπερχρεωμένων κρατών. «Θα ήταν λάθος να ορίσουμε ζώνες ταμπού», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ απευθυνόμενος σε στελέχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου που είχαν απορρίψει τις προηγούμενες ημέρες αλλαγές στο μηχανισμό διάσωσης του υρώ.

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο κ. Γιούνκερ για το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων FDP. «Με τρομάζει ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι Γερμανοί φιλελεύθεροι διακυβεύουν την ευρωπαϊκή τους κληρονομιά», λέει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει: «Με θλίβει βαθύτατα ότι κάποιοι στο FDP αλληθωρίζουν προς λαϊκιστική γραμμή».

Στην ερώτηση αν η Άγκελα Μέρκελ είναι εξίσου καλή Ευρωπαία όσο ο Χέλμουτ Κολ ο κ. Γιούνκερ απαντά: «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καλός, και η Άγκελα Μέρκελ δεν είναι κακή, αλλά εν προκειμένω ‘καλός’ και ‘δεν είναι κακός’ σημαίνουν το ίδιο».


Σε 4 άξονες η λύση


Η επαναγορά οµολόγων είναι η µία από τις τέσσερις ψηφίδες που συµπληρώνουν το παζλ της λύσης του ελληνικού δηµοσιονοµικού προβλήµατος.

Συγκεκριµένα, η λύση που προωθείται φέρεται να έχει τους εξής άξονες:

Την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. Για το θέµα αυτό έχει επέλθει ουσιαστικά οριστική συµφωνία µε το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και επί της αρχής µε την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη μείωση του επιτοκίου δανεισµού από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το επιτόκιο είναι υψηλό. Επίσης, ενίσχυση του EFSF έτσι ώστενα µπορεί να αγοράζει οµόλογα από τη δευτερογενή αγορά ή να δανείζει τις υπερχρεωµένες χώρεςµ ε ευνοϊκούς όρους, ώστε να επαναγοράζουν εκείνες το χρέος τους και να το διαγράφουν.

Την εφαρμογή µε µεγάλη αυστηρότητα του υφιστάµενου προγράµµατος οικονοµικής πολιτικής, δηλαδή του Μνηµονίου, αλλά και την υιοθέτηση κανόνων οικονοµικής διακυβέρνησης της Ευρώπης που θα δεσµεύουν για πάντα ως προς την εφαρµογή αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής. Σύµφωνα µε τη «Wall Street Journal», µεταξύ των γερµανικών προτάσεων περιλαµβάνεται η υιοθέτηση νόµων ή συνταγµατικών δεσµεύσεων για ισοσκελισµένους προϋπολογισµούς, η φορολογική εναρµόνιση, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αποσύνδεση των µισθολογικών αυξήσεωναπό τον πληθωρισµό.

Η Γερµανία θέλει, µε άλλα λόγια,µια γερµανική Ευρώπη. Διαφορετικά, οι εµπειρογνώµονες υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχθεί ούτε καν την επιµήκυνση του ελληνικού δανείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου