Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Είναι επίσημο πλέον ~ Πρέπει να τα τσούζουμε καθημερινά!


Σε περίπτωση που απέχετε από το αλκοόλ τις καθημερινές ημέρες και το «ρίχνετε έξω» τα σαββατοκύριακα ξανασκεφτείτε το. Αν και αυτές οι ημέρες αποχής είναι αναμφισβήτητα ωφέλιμες για τον οργανισμό, είναι εξίσου σημαντικό στην κατανάλωση αλκοόλ να τηρούνται πάντα τα ημερήσια συνιστώμενα όρια.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ειδικούς του πανεπιστημίου της Τουλούζης στη Γαλλία, οι «πότες...
 του Σαββατοκύριακου», μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες βλάβες στον οργανισμό τους από όσους καταναλώνουν συχνότερα ή και σε καθημερινή βάση μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μεσήλικων ανδρών σε τρεις πόλεις της Γαλλίας με το Μπέλφαστ στη Βόρειο Ιρλανδία. Διαπιστώθηκε ότι οι Γάλλοι έπιναν σημαντικά περισσότερο - περίπου 30 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα - αλλά οι Ιρλανδοί, οι οποίοι κατανάλωναν περίπου 22 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα εμφάνιζαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακό επεισόδιο και να πεθάνουν από αυτό.

Και αυτό δεν οφείλεται στις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες των Γάλλων - στην πραγματικότητα στην έρευνα οι Γάλλοι είχαν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, οι περισσότεροι έπασχαν από διαβήτη, ενώ και οι δύο ομάδες εμφάνιζαν τα ίδια επίπεδα χοληστερόλης.

Η διαφορά, σύμφωνα με τους ερευνητές, εντοπίζεται στο ότι οι Γάλλοι έπιναν λίγο και συχνά μέσα στην εβδομάδα, κάτι που φαίνεται ότι προστάτευε την καρδιά τους.

Αντίθετα, οι Ιρλανδοί κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μόνο τα Σαββατοκύριακα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα συνιστώμενα όρια, γεγονός που τους καθιστούσε «binge - drinkers» (τα άτομα που αρέσκονται σε βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή διπλάσια ποσότητα από το συνιστώμενο όριο μέσα σε μία ημέρα).

Αλλά τί καθιστά αυτή τη συνήθεια τόσο βλαβερή;

Μία εξήγηση είναι ότι αυξάνει τις πιθανότητες απόφραξης των αρτηριών. Όταν ο οργανισμός διασπά το αλκοόλ, αυτό μετατρέπεται σε ένα χημικό που ονομάζεται ακεταλδεϋδη και κάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να προσκολλώνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Επομένως όσοι επιδίδονται συχνά στη συνήθεια του «binge drinking» είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν απόφραξη των αρτηριών τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση British Medical Journal.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου