Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

!!! Φασίστες μπήκαν σε σχολείο(!) για να την πούνε στους δασκάλους


Ο λόγος ήταν, ότι οι εκπαιδευτικοί του 3ου Λυκείου Π. Φαλήρου στην Αθήνα, προγραμμάτισαν πριν ένα μήνα περίπου να παραβρεθούν οι μαθητές στην προβολή της βραβευμένης με όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2006, "Οι ζωές των άλλων", που πραγματεύεται με το ολοκληρωτικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας και την παρακολούθηση των κατοίκων της από αμέτρητους πράκτορες της Στάζι.

Πρόκειται για μια καταπληκτική ταινία για όσους την έχουνε δει και σε αυτό συμφωνούνε οι χρήστες του διαδικτύου βάσει του imdb που την βαθμολογούνε με το υψηλότατο 8,5/10 & 80,500 περίπου ψήφους.

Βέβαια οι νοσταλγοί των δολοφόνων του Στάλιν και του ολοκληρωτισμού είχανε διαφορετική γνώμη:

Μάλιστα στην ιστοσελίδα του Ριζοσπάστη και στον τομέα "Παιδεία", ανάρτησαν την κίνησή τους αυτή: Την παρέμβαση μελών του ΚΚΕ προκάλεσε η πρωτοβουλία εκπαιδευτικών...
 του 3ου Λυκείου Π. Φαλήρου να παραστούν μαθητές του σχολείου σε προβολή ταινίας αντικομμουνιστικού περιεχομένου. Μέλη των Κομματικών Οργανώσεων της περιοχής επισκέφτηκαν χτες το σχολείο και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους προς τη διεύθυνση. Οι κομμουνιστές κατήγγειλαν τις προσπάθειες χειραγώγησης των συνειδήσεων από όπου κι αν προέρχονται, ενώ η διεύθυνση από την πλευρά της δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο της ταινίας.

Η επίμαχη ταινία, την οποία ήταν προγραμματισμένο να παρακολουθήσουν σε κινηματογράφο οι μαθητές την ερχόμενη Πέμπτη, είναι «Η ζωή των άλλων», που βγήκε στις αίθουσες το 2006 προκαλώντας και τότε από διάφορες πλευρές αντιδράσεις για το στρεβλό τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε την Ανατολική Γερμανία. Αυτή την ταινία λοιπόν, επέλεξαν σαν αρμόζουσα για τα παιδιά, τα οποία λόγω ηλικίας, όχι μόνο δεν έχουν καμία εικόνα για τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, αλλά βομβαρδίζονται πολύπλευρα με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα όλων των προθύμων υποστηρικτών του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι ένα δείγμα τελικά του πού οδηγεί η προσπάθεια να αποκρύψουν τη διέξοδο του σοσιαλισμού από το βάρβαρο αυτό σύστημα, αλλά και το σχολείο που οικοδομούν. http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6001148&publDate




Περιγραφή της ταινίας

1984, Ανατολικό Βερολίνο. Η διαφάνεια είναι άγνωστη λέξη σε έναν πληθυσμό που ελέγχεται καθημερινά από τους 100.000 «υπαλλήλους» και τους 200.000 πληροφοριοδότες της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος στην Ανατολική Γερμανία.


«Καθήκον» τους; Να μαθαίνουν τα πάντα για τις ζωές των συνανθρώπων τους...

Ο Γκερτ Βίζλερ είναι ένας από τους καλύτερους πράκτορες της Στάζι, ειδικευμένος στις παρακολουθήσεις. Επιπλέον προσόν του: είναι πιστός στο καθεστώς.

Συμμαθητής του στη σχολή, αλλά πλέον ανώτερός του και επικεφαλής στο Πολιτιστικό Τμήμα της οργάνωσης, είναι ο ʼντον Γκρούμπιτζ.

Ο ʼντον καλεί τον Γκερτ να πάνε μαζί σε μια θεατρική παράσταση. Πρόκειται για την πρεμιέρα του νέου έργου του Γκέοργκ Ντρέιμαν, στο οποίο πρωταγωνιστεί η όμορφη ερωμένη του (και πιο διάσημη ηθοποιός της χώρας), Κρίστα Μαρία Ζίλαντ.

Στην παράσταση, οι δύο άντρες θα συναντήσουν έναν πρώην πράκτορα και νυν υπουργό. Ο υπουργός λέει στον ʼντον πως ίσως ο θεατρικός συγγραφέας να είναι αντικαθεστωτικός και ο ?ντον βάζει τον Γκερτ να τον παρακολουθήσει.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται...

Και η πραγματική διάσταση των γεγονότων θα αποκαλυφθεί μετά την πτώση του Τείχους, το 1989...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου