Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο Κυνόδοντας ~ Μια ελληνική ταινία υποψήφια για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας


Ο «Κυνόδοντας» προκρίθηκε, ανάμεσα σε 66 ταινίες από όλο τον κόσμο, για την τελική πεντάδα των ταινιών για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η διαδρομή του ήταν αρκετά υποσχόμενη. Βραβευμένος στις Κάννες, πολυσυζητημένος και προκλητικός, ο «Κυνόδοντας», για τον οποίο επενέβη έως και η αστυνομία στα Seven Film Galleries της Θεσσαλονίκης, με έξαλλη πελάτισσα να επιτίθεται με αφορμή το κατ’ αυτήν «ανήθικο» περιεχόμενό του, κατάφερε να ξεχωρίσει και να μπει στην πρώτη 5άδα των υποψήφιων για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Μια τεράστια από μόνη της διάκριση, εφόσον σε αυτή την πεντάδα βρίσκεται θεωρητικά η αφρόκρεμα του διεθνούς σινεμά. Μια τρελή κι αναπάντεχα ευτυχής κατάληξη για μια ταινία που βραβεύτηκε στις Κάννες, το Σαράγεβο, το Σίτζες, το Μόντρεαλ, το Μονπελιέ, τη Στοκχόλμη, την Τριέστη, το Δουβλίνο κ.ά. και «χτύπησε» εντυπωσιακές κριτικές στις ΗΠΑ από έντυπα-«ογκόλιθους» και κριτικούς της τάξης του θρυλικού Ρότζερ Έμπερτ, που παρομοιάζει την ένταση της θέασης της ταινίας με αυτήν μιας μετωπικής σύγκρουσης με αυτοκίνητο.

Κόντρα στο «φορεμένο» δίλημμα, «λαϊκό σινεμά ή ψευτοκουλτούρα», στο οποίο φαίνεται να ποντάρει (και να εξαργυρώνει) ακόμα η εγχώρια αγορά, κάποια παιδιά, χωρίς προσποιήσεις, τραβάνε κουπί στον έξω κόσμο, όντας οι καλύτεροι πρεσβευτές μιας Ελλάδας σε οικονομική και πάνω απ’ όλα αισθητική και ηθική κρίση. Ευτυχώς, γιατί έτσι φαίνεται ότι πας στα Όσκαρ!

Η πρώτη δήλωση του Γιώργου Λάνθιμου για τον "Κυνόδοντα"


«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις τι να πεις σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν ξέρω ακριβώς πως νιώθω. Είμαι σίγουρα ξαφνιασμένος και χαρούμενος. Σκέφτομαι τους συνεργάτες μου και είμαι περήφανος. Δεν ξέρω τι άλλο. Ίσως αυτό να μη μοιάζει πολύ με επίσημη δήλωση, αλλά είναι»


Δείτε εδώ τα trailer των υποψήφιων ταινιών


Οι υποψηφιότητες

Στην πεντάδα για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας βρίσκονται, εκτός από την ελληνική συμμετοχή, τα: Biutiful (Μεξικό), In a Better World (Δανία), Incendies (Καναδάς), Outside the Law (Αλγερία).

Στην κατηγορία καλύτερης ταινίας υποψήφια είναι τα: Μαύρος Κύκνος, The Fighter, Inception, Τα Παιδιά είναι Εντάξει, Ο Λόγος του Βασιλιά, 127 Ώρες, The Social Network, Toy Story 3, Αληθινό Θράσος, Winter's Bone.

Κόλιν Φερθ και Τζεφ Μπρίτζες θα κονταροχτυπηθούν για μια ακόμα χρονιά στην κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου. Πέρυσι κέρδισε ο Μπρίτζες για το Crazy Heart, φέτος πιθανότατα θα τα καταφέρει να επικρατήσει ο Φερθ για το Λόγο του Βασιλιά. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι οι: Τζέσε Αϊζενμπεργκ (The Social Network), Τζέιμς Φράνκο (127 Ώρες), Χαβιέρ Μπαρδέμ (Biutiful).

Ανέτ Μπένινγκ (Τα Παιδιά είναι Εντάξει), Νικόλ Κίντμαν (Rabbit Hole), Τζένιφερ Λόρενς (Winter's Bone), Νάταλι Πόρτμαν (Μαύρος Κύκνος) και Μισέλ Ουίλιαμς (Blue Valentine) διεκδικούν το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι: Ντάρεν Αρονόφσκι (Μαύρος Κύκνος), Ντέιβιντ Ο' Ράσελ (The Fighter), Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά), Ντέιβιντ Φίντσερ (The Social Network), Τζόελ και Ίθαν Κοέν (Αληθινό Θράσος).

 Στην κατηγορία Β' ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι οι: Κρίστιαν Μπέιλ (The Fighter), Τζον Χοκς (Winter's Bone), Τζέρεμι Ρένερ (Τhe Town), Μαρκ Ράφαλο (Τα Παιδιά Είναι Εντάξει), Τζέφρι Ρας (Ο Λόγος του Βασιλιά).

Στην αντίστοιχη γυναικεία, υποψήφιες είναι οι: Έιμι Άνταμς (The Fighter), Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (Ο Λόγος του Βασιλιά), Μελίσα Λίο (The Fighter), Χάιλι Στάινφελντ (Αληθινό Θράσος), Τζάκι Γουίβερ (Animal Kingdom).

Υποψήφιες για βραβείο διασκευασμένου σεναρίου είναι οι ταινίες: 127 Ώρες, Toy Story 3, The Social Network, Αληθινό Θράσος, Winter's Bone.

Υποψήφιες για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου είναι οι: Another Year, The Fighter, Inception, Τα Παιδιά είναι Εντάξει, Ο Λόγος του Βασιλιά.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου. Παρουσιαστές θα είναι οι Αν Χάθαγουεϊ και Τζέιμς Φράνκο.
Π.Θ.

1 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΑΥΤΗ Η ΑΗΔΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ

Δημοσίευση σχολίου