Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Η «Βαριοπούλα» είχε αρχίσει να... χτυπά ~ Σχεδίαζαν απόβαση σε 3 ελληνικά νησιά




Οι πρώτες ενέργειες του σχεδίου «Βαριοπούλα» δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή μετά το 2003 από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν, προκαλώντας μεταξύ άλλων προβοκατόρικα επεισόδια με την Ελλάδα στον Εβρο και στο Αιγαίο. Αυτό ισχυρίστηκαν χθες ανακριτές της πολύκροτης υπόθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Νέα έγγραφα που βρέθηκαν σε στρατιωτικές αποθήκες της βάσης Γκιολτζούκ επιβεβαιώνουν την...
 αρχή υλοποίησης του πραξικοπήματος, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του εγκεφάλου της συνωμοσίας στρατηγού ε.α. Τσετίν Ντογάν (πρώην διοικητή της 1ης Στρατιάς) ότι επρόκειτο απλώς για «σενάριο άσκησης επί χάρτου».

Ο δικηγόρος του Ντογάν χαρακτήρισε «παραποιημένα» τα νέα έγγραφα, αλλά τη γνησιότητά τους υπερασπίστηκε ο αρμενικής καταγωγής εκδότης της εφημερίδας «Αγκος», Ετιέν Μαχτσουπιάν. «Τώρα βγήκαν στο φως όλες οι λεπτομέρειες του πραξικοπήματος, από τον αρχικό σχεδιασμό ως την επόμενη μέρα», δήλωσε στη «Χουριέτ».

Για τη συνωμοσία της «Βαριοπούλας» συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο περίπου 200 αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιμπραχίμ Φιρτίνα, και ο διοικητής του στόλου ναύαρχος, Εζντέν Ερνέκ. Το σχέδιο αποσταθεροποίησης του ΑΚΡ προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλα τζαμιά, χτύπημα στο στρατιωτικό μουσείο, απόπειρα δολοφονίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θερμό επεισόδιο στον Εβρο και εσκεμμένη κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο, που θα αποδιδόταν στην Ελλάδα.

Με τις νέες αποκαλύψεις η κυβέρνηση Ερντογάν θωρακίζει τα νώτα της από ενδεχόμενες προβοκάτσιες του στρατού εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, αλλά το ερώτημα αν οι ενέργειες που υλοποιήθηκαν αφορούν και την Ελλάδα παραμένει αναπάντητο.


Σχεδίαζαν απόβαση σε 3 ελληνικά νησιά

Επίθεση σε τρία νησιά μας, την Λέρο, τους Φούρνους και τις Οινούσσες προβλεπόταν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βαριοπούλα» που σχεδίαζε το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας  με απώτερο σκοπό και την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το σχέδιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ», προετοιμάστηκε την χρονική περίοδο 2002 - 2003, έφερε την κωδική ονομασία «Suga» και στόχευε στην «πραγματοποίηση μιας εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων»


«Έτσι», συνεχίζει το δημοσίευμα, «θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο «Suga» προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα.

Η επίθεση στις Οινούσσες, σύμφωνα με έκθεση των επιτροπών που επεξεργάζονταν κάτω από άκρα μυστικότητα το σχέδιο «Suga», θα γινόταν με το σκεπτικό ότι [οι Οινούσσες] «ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείωμα, το οποίο φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ, και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργείτο για την επιχείρηση θα έπαιρνε μέρος και ομάδα αμφίβιων καταδρομέων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου