Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σήμερα θα γίνει επέμβαση στη Νομική;

Πρώτον: Έδωσε εντολή ήδη από χθες ο Πρωθυπουργός, να βγουν οι λαθρομετανάστες από το κτίριο της Νομικής σήμερα.

Δεύτερον: Θα γίνει γρήγορα, πριν οργανωθούνε περισσότερο οι αριστεριστές που τους εξώθησαν σε αυτήν την εισβολή. Υπόψιν ότι αύριο προγραμματίζουν και συναυλία που θα τραβήξει κόσμο και θα κάνει σχεδόν ανέφικτη κάποια επέμβαση οπότε θα χαθεί και η Παρασκευή και μετά υπάρχει σαββατοκύριακο, όπου πολλά μπορούν να συμβούν.

Τρίτον: Ο ΓΑΠ θα θελήσει να δείξει στο Νταβός ότι έχει πυγμή και εισακούγονται αυτά που λέει...

Τέταρτον: H είδηση ότι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση της μεταφοράς τους σε άλλο κτίριο οι λαθρομετανάστες πριν λίγο.

Πέμπτον: Η συνάντηση του Πρύτανη με τον εισαγγελέα το μεσημέρι.

ΕΚΤΑΚΤΟ:  Έγκριση από την πρυτανεία για άρση του ασύλου πήραν οι αρχές. 

Άρση του πανεπιστημιακού ασύλου αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές , γεγονός που δίνει το πράσινο φως για να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις στη νομική σχολή όπου έχει γίνει κατάληψη από μετανάστες. Η προισταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ραΐκου μετά από σχετικό έγγραφο των πρυτανικών αρχών έδωσε εντολή να είναι σε επιφυλακή οι αστυνομικές δυναμεις για επέμβουν και βρίσκονται σε επιφυλακή πέντε εισαγγελείς.

Αν δεν βγουν από μόνοι τους, προβλέπεται δύσκολη νύχτα για την Αθήνα

Ενημέρωση από το skai.gr (Βίντεο):Αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται την Πέμπτη το απόγευμα κοντά στη Νομική με τις οδούς Σόλωνος και Ακαδημίας να έχουν κλείσει. Στο σημείο βρίσκονται και δύο εισαγγελείς...


Να μην εγκαταλείψουν το κτίριο της Νομικής αποφάσισαν νωρίτερα οι μετανάστες και η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε γενική συνέλευση.

Κύριοι λόγοι για τους οποίους απορρίπτουν το αίτημα είναι - σύμφωνα με τους ίδιους - οι όροι που τους τέθηκαν.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, στο κτίριο, το οποίο θα φρουρείται από την Αστυνομία, θα είναι μέσα μόνο μετανάστες και πρόκειται για μια προσωρινή λύση.

Αποχωρώντας από τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των μεταναστών, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε ότι "η ευθύνη για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα ανήκει σε σας".

Όπως δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης, εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συνεννόησης και προτάθηκε λύση που απορρίφθηκε.

Νωρίτερα από τη Βουλή η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για κατάχρηση και καταπάτηση του ασύλου από ομάδα μεταναστών που οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν από συγκεκριμένες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια να παρατείνεται αυτή η κατάσταση ούτε για τη χώρα ούτε για κανέναν μας.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι από την Εισαγγελία Εφετών προκαταρκτική έρευνα για την απόδοση ευθυνών στις πρυτανικές αρχές αλλά και σε εκείνους που διευκόλυναν την είσοδο των μεταναστών στον πανεπιστημιακό χώρο.

Τις ποινικές κυρώσεις που επισείει η παράνομη κατάληψη της Νομικής Σχολής επισήμανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον οποίο είχε συνάντηση.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας για την απόδοση ευθυνών στις πρυτανικές αρχές αλλά και σε εκείνους που διευκόλυναν την είσοδο των μεταναστών στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται το άσυλο με κανέναν και τόνισε ότι η Αστυνομία θα ενεργήσει μόνον εάν της ζητηθεί για την ομαλή εκκένωση της Σχολής. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση αδιεξόδου θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή της Πολιτείας.

«H Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που δεν μπορεί να αντέξει τα τόσα προβλήματα που δημιουργούνται από το πέρασμα των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη», επανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Πεταλωτής: «Οι μετανάστες δε θα γίνουν εργαλείο»
«Αυτοί οι μετανάστες, άσχετα εάν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται εργαλείο για μικροπολιτικές επιδιώξεις όσων προσδοκούν να υπάρξουν εντάσεις. Αυτό η κυβέρνηση δε θα το επιτρέψει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ερώτηση γιατί η αστυνομία δεν εμπόδισε τους μετανάστες να μπουν στη Νομική, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε ανάλογο αίτημα, η παρεμπόδιση θα ήταν κατάργηση του ασύλου.

Ζητούμενο η ασφαλής μεταφορά
Σε συμφωνία με τέσσερις Μη κυβερνητικές οργανώσεις ήρθαν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών για τη ασφαλή μεταφορά των μεταναστών από τη Νομική σε κεντρικό κτίριο της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρυτανικές αρχές σημειώνουν ότι περιμένουν τη συνεργασία των μεταναστών και το πανεπιστήμιο εγγυάται την ασφαλή μεταφορά με δικά του μέσα και με τη συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας.




Είπαν στο ΣΚΑΪ • Μαριέττα Γιαννάκου (Επικεφαλής ευρωβουλευτών ΝΔ): «Δεν ξέρω εάν η πολιτεία είναι σε θέση να συμμαζέψει αυτό που συμβαίνει σε περίπτωση που καταργηθεί το άσυλο... Εάν η κυβέρνηση δε λάβει μέτρα – μεταξύ άλλων και ο φράχτης – θα έχουμε ακραία φαινόμενα στην Ελλάδα, όπως στην Ολλανδία και τη Βρετανία».

• Αλέκος Αλαβάνος (Πρώην πρόεδρος ΣΥΝ): «Υπάρχει μία υστερία από την κυβέρνηση που θέλει να χτυπήσει μια μεγάλη δημοκρατική ελευθερία...  όποιος μιλάει για την κατάργηση του ασύλου δεν είναι Έλληνας».

 • Στέφανος Μάνος (Πρόεδρος της "Δράσης"): «Είναι αδιανόητο να καταλαμβάνει κάποιος ξένη περιουσία...Το κράτος ανέχεται τις παρανομίες και δεν αλλάζει το νόμο και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το δέχεται».
.
• Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων): «Το ζήτημα δεν είναι η άρση ή μη του ασύλου, αλλά η ασφαλής μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο όπου θα πληρούνται οι όροι ασφάλειας. Η απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι μετανάστες θα πρέπει να περιέχει την παράμετρο ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι διατεθειμένο να πάει στο δίλημμα περί άρσης ή μη του ασύλου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου