Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Προσδοκίες του πρωθυπουργού στο Νταβός

Με τους επαίνους της Άγκελας Μέρκελ και πολλών άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες σηκώνουν τα βάρη της κρίσης και τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του μνημονίου, στις αποσκευές του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Νταβός.

Τίποτε, πάντως, δεν θυμίζει, φέτος, το κλίμα που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόταν για πρώτη φορά το ελβετικό θέρετρο για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος Ιανουαρίου.

Πριν από ένα χρόνο το κλίμα ήταν άκρως αρνητικό για την Ελλάδα,...
 τόσο στο διεθνή οικονομικό και όχι μόνο, Τύπο και τα ΜΜΕ, όσο και μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφύλαξη, αν όχι και με εχθρότητα, όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου. Ο οποίος, μάλιστα, δέχθηκε ουκ ολίγες φραστικές επιθέσεις, από εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τέτοιες σκηνές δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος. Όχι διότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην οικονομία της αφήνουν αδιάφορα τα ΜΜΕ και τις αγορές, που συνήθως συντονίζουν τα ενδιαφέροντά τους. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο, αλλά αυτή τη φορά έχουν ανακύψει και ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν άλλες χώρες, αλλά και την ίδια την ευρωζώνη.

Τον Ιανουάριο του 2010, η Ιρλανδία δεν ήταν στο κάδρο, όπως είναι φέτος. Από το κάδρο απουσίαζαν και άλλες χώρες, οι οποίες, φέτος, φιγουράρουν είτε καθαρά είτε κάπως θολά, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία (κάποιοι προσθέτουν και το Βέλγιο). Αλλά το μεγάλο πρόβλημα, φέτος, είναι η ευρωζώνη, όπως επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση του διογκούμενου ευρωπαϊκού χρέους και για το ενδεχόμενο μιας λύσης «πακέτο», η οποία θα επιλεγεί με πολιτική απόφαση, όπως πολιτικές ήταν και οι αποφάσεις των μεγάλων της Ένωσης που επέτρεψαν στις αγορές να κινούνται με περισσή ασυδοσία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, τόνιζε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό ή δεν ήταν μόνο ελληνικό, αλλά, τότε, δεν εισακούσθηκε. Το χειρότερο ήταν ότι ακόμα και χώρες που φαινόταν καθαρά ότι θα είχαν πρόβλημα σε κάποιο διάστημα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, προτίμησαν να βάλουν το κεφάλι στην άμμο, παρά να συνταχθούν με την Ελλάδα, για να διεκδικήσουν, όλοι μαζί, μια καλύτερη λύση για όλους. Έτσι, ο κ. Παπανδρέου εγκαταλείφθηκε μόνος του «να αντιμετωπίσει τα θηρία», κατά την έκφραση συνεργάτη του και, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, τα κατάφερε. Φέτος αναμένεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα. Διότι, όπως λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, φέτος «υπάρχει τεράστια διαφορά ψυχολογίας». Και εξηγεί ότι πριν από ένα χρόνο «μας έβλεπαν με οίκτο και ορισμένοι ως απατεώνες».

Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο ότι πριν από ένα χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόταν στο τι «θα» κάνει και τα οποία αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία, ενώ τώρα θα έχει στα χέρια του απτές αποδείξεις για το πόσο εννοούσε όσα έλεγε τον περασμένο Ιανουάριο. Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου, που είχε προβλέψει, πριν από ένα χρόνο τις διαστάσεις της κρίσης, θα αναπτύξει και τις προτάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Ήτοι, τις ρυθμίσεις που χρειάζονται σε θέματα όπως η αξιολόγηση, η διαφάνεια και η σύγκρουση συμφερόντων, τον τρόπο με τον οποίο «η εμβέλεια και οι όροι δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών να μετριάζουν τις ατέλειες των αγορών», άρα για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού χρέους και, τέλος, την ανάπτυξη.

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου παραμένει και φέτος πολύ μεγάλο, αλλά ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μιλήσει σε όλους, όπως στο προηγούμενο Φόρουμ, όταν ήθελε να απευθυνθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να μιλήσει με ειλικρίνεια, όπως θα μιλήσει και φέτος, αλλά σε επιλεγμένα μέσα. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων οικονομικών, κυρίως, διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός θα μετέχει και σε πάνελ, στο οποίο θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο των βρετανικών «Financial Times» Λάιονελ Μπάρμπερ.
ANT1online.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου