Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Περίεργος» ο ρόλος της Χάγης

Αιχμές για το ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στην υπόθεση εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων άφησε ο Ελβετός γερουσιαστής, Ντικ Μάρτι, που πρόσφατα συνέταξε έκθεση για το θέμα. «Δεν κατηγορώ το Δικαστήριο για συνωμοσία», επισήμανε, αναφερόμενος στην απόφαση των δικαστών να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία για το εμπόριο οργάνων στα Βαλκάνια...

«Σίγουρα δεν είναι φυσιολογική διαδικασία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ειδικά όταν δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, τα στοιχεία δεν καταστρέφονται». Στην έκθεσή του, ο Μάρτι, ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, «φωτογραφίζει» τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ως επικεφαλής δικτύου διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων. Τα ευρήματά του επιβεβαιώθηκαν από απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ όπου ο Θάτσι χαρακτηρίζεται «το μεγάλο ψάρι» του οργανωμένου εγκλήματος.



Διαλεύκανση

Σε ψήφισμά της, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί τις κυβερνήσεις σε Βελιγράδι, Πρίστινα και Τίρανα να λάβουν μέτρα για τη διαλεύκανση της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Ζητά επίσης την υιοθέτηση αποτελεσματικού προγράμματος για την προστασία των μαρτύρων στην έρευνα του Μάρτι, αφού στη δίκη των αδελφών Χαραντινάι, κανένας από τους 40 μάρτυρες που είχαν μιλήσει στους εισαγγελείς δεν προσήλθε στο δικαστήριο ενώ ορισμένοι εξ αυτών δολοφονήθηκαν.

2 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Ο -αμερικανοθρεμμένος- Θάτσι, "το φίδι", όπως είναι το παρατσούκλι του; Μπάααα!!! Καλος άνθρωπος! Αυτος, καλε, για ψάλτης στην εκκλησία μοιάζει!

Σα δε ντρέπονται, λέω 'γω.

Κρασοπατήρ είπε...

Αααχ, ~Αν ντρέπονταν έστω και δεν θα γινόντουσαν όλα αυτά τα αίσχη (και πρώτο πρώτο βεβαίως Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Ας παραδειγματιζόμαστε τουλάχιστον από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Δημοσίευση σχολίου