Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία ~ Ντοκιμαντέρ για το Μακεδόνα στρατηλάτη

Γιατί άφησε την πατρίδα του και την οικογένειά του για να κατακτήσει τον κόσμο; Πώς ήταν το βασίλειο της Μακεδονίας, πώς ο ίδιος ως άνθρωπος και ποια ήταν η καθημερινότητά του; Και τι μπορεί να συζητά με τον Αδη λίγες στιγμές πριν πέσει η αυλαία της ζωής του, πριν παραδοθεί στο θανάτο, αλλά και στο χρόνο, αφού το ταξίδι της φήμης του μοιάζει δίχως τέλος;

Ερωτήματα και απαντήσεις που θα επιχειρήσουν να συναρμολογήσουν καρέ καρέ το πορτρέτο του Μέγα Αλέξανδρου, μέσα από ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ που γυρίζεται με αφορμή την πολυαναμενόμενη έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αρχαία Μακεδονία», που θα εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο Λούβρο.

Το διάρκειας 52' ντοκιμαντέρ γυρίζεται σε συνεργασία του Λούβρου με το...
 κανάλι Arte - ενώ έχει γίνει και πρόταση συνεργασίας στην ΕΡΤ. Πέλλα, Αιγές, Στάγειρα είναι μερικές από τις στάσεις που θα πραγματοποιήσει το συνεργείο -βρίσκεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μετά την πρώτη εβδομάδα ρεπεράζ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ζορζ Μπερνάρ -δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με ελληνικό θέμα, είχε προηγηθεί η καταστολή της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, σε ντοκιμαντέρ για το ναζισμό- εξηγεί το σκεπτικό τους: «Το ντοκιμαντέρ κινείται σε δυο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τη μαρτυρία που συνθέτουν όλα τα αντικειμένα από τις ανασκαφές, ο πλούτος της μακεδονικής γης, οι συνεντεύξεις των ανθρώπων. Στο δεύτερο επίπεδο θέλουμε να αφηγηθούμε την ιστορία του Αλέξανδρου χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του βραβευμένου με Γκονκούρ Λοράν Γκοντέ «The Blue Tiger of the Euphrates», όπου ο Αλέξανδρος συζητά με τον Αδη. Είναι σαν την τελευταία του μαρτυρία, σαν τη ζωή που περνά μπροστά από τα μάτια του λίγο πριν από το θάνατό του. Στόχος μας δεν ήταν η αναπαραγωγή μαχών, θέλαμε να πετύχουμε μια πιο ποιητική, ονειρική παρουσίαση».

«Γιατί;»

Για τον παραγωγό Αλεξάντερ Κορνού η πρόκληση ήταν «να δείξουμε τα πράγματα μ' ένα διαφορετικό τρόπο. Γι' αυτό με τον τρόπο αυτό συμπεριλάβαμε αυτό το δεύτερο επίπεδο, ενδεχομένως τη φωνή ενός ηθοποιού που θα ζωντανεύει αυτήν την τελευταία μαρτυρία ως απόδειξη της προσωπικότητας αυτού του Μακεδόνα που είχε τόσο μεγάλη επίδραση στον πολιτισμό και τις τέχνες». Και αν ο σκηνοθέτης αρνείται να αποκαλύψει το πρώτο του πλάνο αλλά και τον τίτλο -για λόγους προληπτικούς- ο Κορνού δηλώνει ότι η μια ερώτηση που θα ήθελε να κάνει στον Μέγα Αλέξανδρο είναι «Γιατί;».

Η διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, Σοφί Ντεκά, υπογραμμίζει ότι «το ντοκιμαντέρ παράλληλα με την έκθεση αναδεικνύει τη σημασία του βασιλείου της Μακεδονίας, ενώ μας βοηθά να αποκαλύψουμε τα βήματα του Αλέξανδρου στην Ελλάδα, την καθημερινότητά του - από το περιβάλλον και τα έπιπλά του μέχρι τα συμπόσια στα οποία μετείχε. Επιπλέον, φωτίζουμε την εντυπωσιακή προσωπικότητα ενός ανθρώπου ιδιαίτερα έξυπνου, καλλιεργημένου και όμορφου, που ξεχώριζε αναπόφευκτα».
agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου