Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Υπολογιστές που ανοίγουν... στη στιγμή


Μια νέα γενιά μνήμης υπολογιστών, που μπορεί να κάνει τα κομπιούτερ να ανοίγουν σε ένα δευτερόλεπτο, ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.

Πρόκειται για την λεγόμενη «ενοποιημένη μνήμη» (unified memory), η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των δύο συνηθέστερων μορφών μνήμης που χρησιμοποιούνται σήμερα, προσφέροντας ταχύτερους και φιλικότερους προς το περιβάλλον υπολογιστές.

Η νέα τεχνολογία,...
 που βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή, αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και παρουσιάζεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης IEEE Computer.


Η «επανάσταση» στις μνήμες

Ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ Πολ Φράνζον, δήλωσε ότι η συσκευή που ανέπτυξε «θα φέρει την επανάσταση στις μνήμες των υπολογιστών».

Όπως εξήγησε, η «ενοποιημένη μνήμη» θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη νέα γενιά υπολογιστών που θα ξεκινούν να λειτουργούν κυριολεκτικά αμέσως (σήμερα απαιτούνται αρκετά δευτερόλεπτα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λεπτά).

Μέχρι σήμερα οι υπολογιστές βασίζονται σε δύο διαφορετικές μορφές μνήμης: τις «πτητικές» ή μεταβλητές (volatile) και τις «μη πτητικές» ή μη μεταβλητές (non-volatile).

Το είδος της μνήμης που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το αν τα δεδομένα πρέπει να προσπελάζονται γρήγορα ή να αποθηκεύονται μόνιμα.

Η «πτητική μνήμη», όπως είναι η RAM (μνήμη τυχαίας προσπέλασης) ή η πιο εξελιγμένη DRAM (δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης), αποθηκεύει τα δεδομένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να «διαβαστούν» και να αλλάξουν γρήγορα. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά χάνονται όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.

Αντίθετα, η «μη πτητική μνήμη», όπως είναι η μνήμη flash, που υπάρχει σε κάρτες μνήμης, USB stick και MP3 player, μπορεί να διατηρήσει τις πληροφορίες για μεγάλη χρονική περίοδο χωρίς να είναι σε λειτουργία.


Πώς λειτουργεί

Η συσκευή που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές συνδυάζει τις δύο τεχνολογίες, ενσωματώνει την ταχύτητα της DRAM και, ταυτόχρονα, προσφέρει μια σταθερή λειτουργία αποθήκευσης.

Έτσι, η «ενοποιημένη μνήμη» δίνει υψηλή ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα, τα οποία αποθηκεύει με αξιόπιστο τρόπο όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν υπολογιστές που ξεκινούν να δουλεύουν σχεδόν στιγμιαία, καθώς οι πληροφορίες που απαιτούνται για την εκκίνηση της συσκευής θα αποθηκεύονται σε γρήγορη μνήμη, εξήγησε ο Δρ Φράνζον.

1 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Ά, εννοει λιγάκι ταχύτερες flash σε θέση ram, διότι έτσι κι αλλοιως οι δίσκοι στερεας καταστάσεως υπάρχουν ήδη. Πχ το Sony Vaio εκκινει σε 10'' περίπου.
Συν ένα προγραμματάκι τύπου "journalling" στο λ.σ., άρα ο ΗΥ θα ξεκινάει ακριβως απο εκει που σταμάτησε όταν τον κλείσαμε. (Χωρις να μπει σε διαδικασία εκκίνησης.)

Τιποτε το επαναστατικο.

Δημοσίευση σχολίου