Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Αποδείξεις: τι κρατάτε, τι αγνοείτε, ποια λάθη κοστίζουν ~ Παραδείγματα


Πόσες αποδείξεις πρέπει να συνυποβάλετε για να μη χάσετε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ; Εχετε μπόνους αν προσκομίσετε παραπάνω από τις απαιτούμενες αποδείξεις; Αναγνωρίζεται ο λογαριασμός φυσικού αερίου ή τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων;

Η συλλογή των αποδείξεων πήρε νέα μορφή από το περασμένο έτος. Οι έχοντες εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ, αν δεν προσκομίσουν αποδείξεις χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνονται με φοροποινή. Πριν φθάσετε στη συμπλήρωση της ετήσιας φορολογικής σας δήλωσης, καταπιαστείτε με τις αποδείξεις.


Κατ' αρχήν πάρτε στυλό και ξαναγράψτε τις αποδείξεις που...
 έχουν σβηστεί, αν βέβαια μπορείτε να διακρίνετε έστω και αχνά τα στοιχεία τους. Ειδάλλως πετάξτε τες, καθώς σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο δεν θα τις αναγνωρίσει η εφορία.

Προσοχή στην παγίδα με τα τεκμήρια. Θα απαιτηθουν περισσότερες αποδείξεις. (Προσδιορισμός των τεκμηρίων παρακάτω στα "60 απλά βήματα").

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Αθροίστε τόσο τον αριθμό των αποδείξεων όσο και την αξία τους. Και κυρίως μην κάνετε λάθος και ξεχάσετε να βάλετε αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία.


Το σπορ των αποδείξεων είναι γεμάτο παγίδες. Προς αποφυγή αυτών, εντρυφήστε σε «28» αναλυτικές οδηγίες:

1 Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο αν προσκομίσετε τις αποδείξεις αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός σας.

2 Αν το εισόδημά σας είναι μέχρι 6.000 ευρώ δεν χρειάζεται να προσκομίσετε καμία απόδειξη.

3 Για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, για εισόδημα 7.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 700 ευρώ.

4 Αν το εισόδημά σας είναι πάνω από 12.000 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ προσκομίζετε το 10% σε αποδείξεις και για το επιπλέον εισόδημα το 30% σε αποδείξεις. Για παράδειγμα αν έχετε εισόδημα 15.000 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις αξίας 600 ευρώ και για τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ άλλες 900 ευρώ, ήτοι σύνολο σε αποδείξεις αξίας 1.500 ευρώ.

5 Οι αποδείξεις λογίζονται κατ' άτομο, καθώς φορολογήστε για το ατομικό σας εισόδημα και όχι για το οικογενειακό. Αν έχετε εισόδημα 23.000 ευρώ και η σύζυγος έχει 20.000 ευρώ προσκομίζετε αποδείξεις 4.500 ευρώ για εσάς και 3.600 ευρώ για τη σύζυγο, ήτοι σύνολο αποδείξεων 8.100 ευρώ. Και όχι αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ που απαιτούνται για εισόδημα 43.000 ευρώ όσο και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του παραδείγματος.

Σε καμία περίπτωση οι αποδείξεις δεν υπολογίζονται με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

6 Οι αποδείξεις που προσκομίζετε φθάνουν μέχρι τα 12.000 ευρώ κατ' άτομο ή τα 24.000 ευρώ κατά οικογένεια.

7 Το ποσό των δαπανών μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το εισόδημα του καθενός, που δηλώνεται με την αρχική δήλωσή τους και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

8 Σε περίπτωση που κάποιος σύζυγος καλύπτει το αφορολόγητο, προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλο.

9 Το ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει σταθερό στα 12.000 ευρώ ατομικά ακόμα και όταν το εισόδημα είναι πάνω από 48.000 ευρώ.

10 Μπορείτε να προσκομίσετε και επιπλέον αποδείξεις μέχρι 15.000 ευρώ κατ' άτομο ή 30.000 ευρώ κατά οικογένεια. Προσοχή όμως, μη βρεθείτε αντιμέτωποι στο μέλλον με απώλεια τεκμηρίου.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως η αξία των αποδείξεων δεν αυξάνει ανάλογα την τεκμαρτή δαπάνη. Κι αν στο μέλλον επέλθει έμμεση αύξηση; Τι θα γίνει στην περίπτωση που επικαλεστείτε εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών για την κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης ή «πόθεν έσχες»;

Κατά τις σημερινές διαβεβαιώσεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται η αξία των αυξήσεων (τόσο των οικογενειακών όσο και αυτών που εκπίπτουν με ειδικό τρόπο) να περιορίσει το εισόδημα που απομένει και το οποίο θα χρειαστείτε για να καλύψετε τυχόν δαπάνες. Διάταξη που αύριο μπορεί να αλλάξει και να οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων παρελθόντων οικονομικών ετών, με κίνδυνο να μην μπορείτε να μένετε έκθετοι ως προς το «πόθεν έσχες».

11 Οι αποδείξεις για το μπόνους φόρου φτάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ κατ' άτομο, καθώς καλύπτουν τη διαφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ και του ανώτατου ύψους αποδείξεων 15.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για να καλύψετε το αφορολόγητο. Αν θέλετε να έχετε και το μπόνους των 3.000 ευρώ προσκομίζετε αποδείξεις συνολικής αξίας 6.600 ευρώ.

12 Οι πρόσθετες αποδείξεις 3.000 ευρώ το άτομο ή 6.000 ευρώ η οικογένεια σας δίνει μπόνους φόρου ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων. Για παράδειγμα, αν προσκομίσετε πρόσθετες αποδείξεις 2.000 ευρώ θα έχετε μπόνους, δηλαδή μείωση φόρου άλλα 200 ευρώ.












































Ξαναγράψτε ό,τι δεν φαίνεται

13 Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές μόνο αν φαίνονται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά). Δηλαδή, να τα εγγράψει από πάνω με στυλό. Κι αυτό για να είναι εφικτός ο έλεγχος.

14 Αν δεν προσκομίσετε τις αποδείξεις που απαιτούνται βάσει του εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου τότε έχετε πέναλτι φόρου. Η επιβάρυνση φθάνει στο 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπονται. Για παράδειγμα, αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 3.600 ευρώ. Αν προσκομίσετε μόνο 1.600 ευρώ, τότε για τις υπόλοιπες 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθείτε με πρόσθετο φόρο 10%, ήτοι 200 ευρώ.

15 Οι αποδείξεις μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε δαπάνη πραγματοποιήσατε το 2010 για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.

16 Αναγνωρίζονται ακόμα και αποδείξεις ή ειδικά στοιχεία από παροχή υπηρεσιών, όπως ΕΛΤΑ ή εταιρειών κούριερ ή πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για αμοιβή παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλιστρα οχημάτων, συνδρομές εφημερίδων ή περιοδικών.

Επιμερισμός κοινοχρήστων

17 Εκπίπτουν και οι κάθε είδους δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων. Και από αυτές εξαιρούνται οι δαπάνες για λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης.

Οι κοινόχρηστες δαπάνες επιμερίζονται στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας εκδίδει και χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή) συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπ' όψιν για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού.

Από την κατάσταση προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός τιμολογίου ή απόδειξης λιανικής πώλησης, τιμολογίου ή απόδειξης παροχής υπηρεσιών, ποσό δαπάνης, καθώς και κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.

Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό.

Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.

18 Εκπίπτει και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ, δηλαδή δεν αφορά γονική παροχή ή δωρεά.

Εκπτωση φυσικού αερίου

Αν η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη πραγματοποίησης της δαπάνης ο φορολογούμενος επισυνάπτει φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

19 Ο λογαριασμός φυσικού αερίου εκπίπτει δεδομένου ότι αναγνωρίζεται και η δαπάνη για το πετρέλαιο θέρμανσης.

20 Δεν αναγνωρίζονται μόνο οι αποδείξεις που προβλέπονται ρητά από το νόμο ότι εξαιρούνται. Δεν εκπίπτουν δαπάνες κοινής ωφέλειας, όπως ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.

21 Δεν εκπίπτει και το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, Στοίχημα κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

22 Δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, ανέγερση ακινήτου, τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

23 Εξαιρούνται και οι δαπάνες από μισθωμένα ακίνητα, όπως ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, δικαστικές, αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους, καθώς εκπίπτουν από τα ενοίκια που δηλώνετε.

24 Δεν μπορείτε να εντάξετε στις αποδείξεις λιανικής, τις δαπάνες που εκπίπτουν κατά ειδικό τρόπο, όπως ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων, αμοιβές δικηγόρων από παροχή νομικών υπηρεσιών κ.λπ.













































25 Οι αποδείξεις υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην εφορία σε περίπτωση έντυπης δήλωσης, με αναγραφή σε αυτόν του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ του φορολογουμένου, του αριθμού των αποδείξεων και του συνολικού ποσού αυτών.


Ο φάκελος παραμένει κλειστός στην εφορία μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων ανοίγεται και πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

26 Τις αποδείξεις τις κρατάτε σπίτι σας σε περίπτωση που υποβάλετε ηλεκτρονικά (ο ίδιος ή ο λογιστής) τη δήλωση και τις παραδίδετε αν σας ζητηθούν σε τυχόν δειγματοληπτικό έλεγχο.

27 Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων για δημόσιους υπαλλήλους εξωτερικού (υπαλλήλους υπουργείου Εξωτερικών και λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, ΕΟΤ, Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στρατιωτικών, υπαλλήλους ΕΒΕΑ, Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία γραφεία στις Βρυξέλλες), όσους διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, φυλακισμένους και κατοίκους κρατών Ε.Ε. που αποκτούν στην Ελλάδα εισόδημα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους. Οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις, καθώς δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

28 Η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ λόγω των παιδιών που τον βαρύνουν δε συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.


Τον οδηγό φορολογικής δήλωσης του Υπουργείου Οικονομικών μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ.


Ακόμη σε μορφή doc (ανοίγει με microsoft word): αναλυτικός οδηγός του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις, τα δικαιολογητικά δαπανών, τα τεκμήρια και τις αποδείξεις που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο

Toν παραπάνω οδηγό μπορείτε να τον κατεβάσετε σε μορφή pdf από εδώ ή εδώ.

Η συμπλήρωση της δήλωσης σε 60 απλά βήματα

Ακολουθήστε τα 60 βήματα για τη συμπλήρωση της δήλωσης και μην  ξεχάσετε πως είναι απαραίτητη η υπογραφή και των δύο συζύγων, ειδάλλως δεν γίνεται δεκτή, ενώ πρέπει να φέρει υπογραφή και στοιχεία λογιστή όταν συμπληρώνεται από αυτόν.


Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε έντυπα με συστημένη επιστολή στην εφορία είτε αυτοπροσώπως στη ΔΟΥ σας είτε ηλεκτρονικά μέσω του www.gsis.gr, εφόσον υπάρχουν κωδικοί πρόσβασης τους οποίους αποκτάτε το αργότερο εντός 5μέρου και μετά από αίτηση. Ηλεκτρονική δήλωση υποβάλλουν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής δήλωσης είναι η έκπτωση 1,5% και μέχρι 118 ευρώ από το φόρο.

Το φετινό εκκαθαριστικό, εκτός του τελικού αποτελέσματος, πληρωμή επιπλέον φόρου (εφάπαξ ή μέχρι τρεις δόσεις για βεβαίωση μέχρι Ιούλιο) ή επιστροφή, περιλαμβάνει αναλυτικά πού πάει κάθε ευρώ φόρου που πληρώνετε στο κράτος, εκτός του ότι αποτελεί και αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.


1 Αν έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία του φορολογούμενου ή της συζύγου διορθώνονται πάνω στο έντυπο της δήλωσης και η εφορία σάς στέλνει μετά τη μεταβολή που έγινε στο τμήμα Μητρώου. Μόνο η αλλαγή του ονόματος ή του επωνύμου προαπαιτεί δήλωση μεταβολής στο Μητρώο.


2 Οι σύζυγοι σημειώνουν «χ» στην ένδειξη έγγαμος. Διαζευγμένοι, εν διαστάσει ή χήροι δεν αναγράφουν τα στοιχεία του άλλου συζύγου και προαπαιτείται η δήλωση μεταβολής σχέσεων στο Μητρώο.


3 Οι γυναίκες που υποβάλλουν ατομική δήλωση συμπληρώνουν τα στοιχεία «του υπόχρεου» και αναγράφουν το όνομα του πατέρα και όχι πρώην συζύγου.


4 Δηλώσεις από εκπρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου σημειώνονται στις σχετικές ενδείξεις, γίνονται δεκτές μόνο αν έχει υποβληθεί δήλωση σχέσεων στο Μητρώο.


5 Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις του πίνακα 2 και συμπληρώστε ό,τι σας αφορά αν δεν θέλετε να χάσετε τα αφορολόγητα ή να σας υπολογίσουν λάθος φόρο ή να σας ταλαιπωρήσει η εφορία.


6 Διατηρούνται και «13» παλιές ερωτήσεις σχετικά με νέους φορολογούμενους, κηδεμόνες ανηλίκων, επιτρόπους, κληρονόμους, μισθωτούς που έλαβαν στεγαστικό επίδομα, διαμένοντες σε παραμεθόριο (επιπλέον μείωση αφορολογήτου παιδιών κατά 60 ευρώ το καθένα), κατοίκους νησιών μέχρι 3.100 κατοίκους (τυγχάνουν αφορολογήτου 18.000 ευρώ), οι έχοντες μεταβολή στο Ε9 (συνυποβάλλουν και το ειδικό έντυπο αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή), κάτοικοι Ε.Ε. που απέκτησαν άνω του 90% εισοδήματος στην Ελλάδα, ανάπηροι, πληρώματα πλοίων, καθώς και αν θέλετε να έχετε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική πληροφόρηση για την εκκαθάριση της δήλωσής σας.


7 Οι «7» καινούργιες ερωτήσεις αφορούν αν εξαιρείστε από την προσκόμιση αποδείξεων (διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας, δημόσιοι υπάλληλοι εξωτερικού, φυλακισμένοι, κάτοικοι Ε.Ε. που αποκτούν εισόδημα πλέον 90% στην Ελλάδα), είστε δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (για λόγους απογραφής, φορολογικών διασταυρώσεων κ.λπ.), συνταξιούχος γεννημένος μέχρι 31.12.1945 (λόγω τεκμηρίων, καθώς εξαιρούνται οι άνω των 65 ετών για νοσοκόμο ή μείωση 30% τεκμηρίου), νέος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας (έναρξη το 2010 και γεννημένοι από 1.1.1975 και μετά ώστε να απαλλαγούν του φόρου για κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ), όσοι έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (από 1.6.2010 και μετά, καθώς χάνουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ), επιχειρηματίες με μείωση κύκλου εργασιών για δύο χρήσεις και διατήρηση αριθμού εργαζομένων (ώστε να τύχουν της μείωσης 20% των καθαρών κερδών και εισοδημάτων) και οι έχοντες περιουσία στο εξωτερικό (για φορολογικούς ελέγχους και κάλυψη τεκμηρίων).


8 Οι ανάπηροι συμπληρώνουν τον πίνακα 3 (κωδικοί 001-002) και τον αριθμό των προσώπων της οικογένειας με αναπηρία (κωδικοί 005-006) για να μη χάσουν το πρόσθετο αφορολόγητο 2.400 ευρώ.


9 Οι γονείς αναγράφουν τον αριθμό των παιδιών (003-004) για να τύχουν του πρόσθετου αφορολογήτου 1.500 ευρώ για το πρώτο παιδί, 3.000 ευρώ για δύο, 11.500 ευρώ για τρία και 2.000 ευρώ για καθένα από το τέταρτο και πάνω.


10 Αν το 2010 εισπράξατε εισόδημα προηγούμενου έτους, μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε συμπληρωματική δήλωση του έτους που αφορά το εισόδημα ή αν θέλετε να φορολογηθείτε φέτος. Στην πρώτη περίπτωση, το 20% απαλλάσσεται του φόρου.


11 Αν ο εργοδότης δεν σας έδωσε βεβαίωση αποδοχών, λόγω οικονομικής αδυναμίας, επίσχεσης εργασίας, πτώχευσης ή για λόγους ανωτέρας βίας (κατάληψη) ή αν δεν σας πλήρωσε, δεν αναγράφετε αυτές τις αποδοχές και συνυποβάλλετε υπεύθυνη δήλωση εξηγώντας το λόγο.


12 Οι αμοιβές αθλητών (επιμερισμός στα χρόνια διάρκειας του συμβολαίου) δηλώνονται στους κωδικούς 317-318.


13 Τα καθαρά εισοδήματα (αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι φόροι), μόνο από μισθωτή εργασία, αθροίζονται και το συνολικό ποσό αναγράφεται στους κωδικούς 301-302. Εντάσσονται δωροεπιταγές, διατακτικές, επίδομα θέσης και ευθύνης, παροχή για οικιακό προσωπικό, δαπάνη ενοικίασης κατοικίας, τεκμαρτό ενοίκιο όταν διατίθεται κατοικία, ωφέλεια από άσκηση δικαιώματος μετοχών, παραχώρηση αυτοκινήτου για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ, επίδομα στολής προσωπικού, επίδομα διαχειριστικών λαθών ή ταμείου, έξοδα κίνησης, επίδομα ασθενείας, συντάξεις ΟΓΑ, αποζημιώσεις εκπαιδευτικών, επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, αμοιβές γιατρών σε απογευματινά εξωτερικά ιατρεία ΕΣΥ και επίδομα ΟΑΕΔ αν τα υπόλοιπα εισοδήματα ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.


14 Η κύρια σύνταξη αναγράφεται στους κωδικούς 303-304 και ξεχωριστά στους κωδικούς 321-322 η επικουρική, τα μερίσματα και βοηθήματα από μετοχικά ταμεία, αρωγής ή αλληλοβοήθειας ή επικουρικά.

 15 Επίσης στους κωδικούς 317-318 αναγράφονται τα επιδόματα ανέργων από προβληματικές επιχειρήσεις του ν. 1892/1990.


16Αν έχετε αγροτικά εισοδήματα συμπληρώνετε τα σημεία 4-10 του πίνακα 4Β, με το είδος της παραγωγής, τα στρέμματα ή ζώα ή άλλη μονάδα, την περιοχή, αν είναι αρδευόμενο ή μη, το καθαρό εισόδημα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (οι πίνακες αναρτήθηκαν τον Απρίλιο στις νομαρχίες και στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr). Δηλώνετε τυχόν ζημιές, αποζημιώσεις και πάγιο εξοπλισμό. Στον ίδιο πίνακα αναγράφονται καθαρά κέρδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι 100 kw και αγροτουριστική μονάδα μέχρι 10 δωμάτια (αναγραφή και σε κωδικούς 401-402, αλλά και συνυποβολή ειδικού εντύπου Ε3). Οι καινούργιοι κωδικοί 921-922 αφορούν το εισόδημα των ψαράδων βάσει βιβλίων (καθαρά κέρδη δηλώνονται σε κωδικούς 461-462) και όταν προσδιορίζεται αντικειμενικά, οι κωδικοί 923-924 (το ίδιο ποσό αναγράφεται στους κωδικούς 915-916).


17 Η επιχειρηματική αμοιβή δηλώνεται στους κωδικούς 403-404 και φορολογείται βάσει κλίμακας.


18 Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο μέχρι 150.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα, μπορεί να ενταχθούν σε αυτοέλεγχο, που πλέον καθίσταται ακριβότερος, καθώς οδηγεί σε υψηλότερα καθαρά κέρδη ο νέος τρόπος υπολογισμού των εξωλογιστικών κερδών. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση υποβάλλεται μόνο από λογιστή, ο οποίος επισυνάπτει και κατάσταση δαπανών που δεν αναγνωρίζονται (κλήσεις Τροχαίας, προσαυξήσεις φόρων κ.λπ.). Με το έντυπο Ε1 συνυποβάλλεται και το ειδικό έντυπο Ε3.


19 Και οι ζημιές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος δηλώνονται στους κωδικούς 511-512, με δυνατότητα μεταφοράς στα επόμενα πέντε χρόνια, εκτός κι αν υπαχθείτε στην αυτορύθμιση, οπότε μηδενίζεται.


20 Σε λογιστικό σύστημα βάσει βιβλίων και στοιχείων πέρασαν οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες.


21 Από τα εισοδήματα του ελευθέριου επαγγέλματος εκπίπτει και ένα μέρος (70% αν είναι μέχρι 1.600 κυβικά και 35% για μεγαλύτερα) των δαπανών συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους.


22 Τα εισοδήματα από ενοικιαζόμενα ακίνητα (διαμερίσματα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, γη κ.λπ.) δηλώνονται στον πίνακα 4Ε, ενώ συνυποβάλλεται και το έντυπο Ε2. Φορολογούνται όλα τα δεδουλευμένα ενοίκια, ακόμα κι αν δεν εισπράχθηκαν. Φορολογείται πλέον αυτός που έχει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου και όχι αυτός που έχει το ενοχικό δικαίωμα ενάσκησης επικαρπίας.


23 Τα κενά ακίνητα για διάστημα έξι μηνών και άνω αποδεικνύονται με την προσκόμιση λογαριασμού κοινής ωφέλειας, όπως ΔΕΗ.


24 Φορολογείται βάσει κλίμακας το εισόδημα που απομένει από τα ενοίκια μετά την αφαίρεση των εξόδων, όπως 5% (ή 15%-25% σε διατηρητέα ή 3% για οικοδομή σε οικόπεδο τρίτου και εισόδημα από γαίες) για αποσβέσεις χωρίς δικαιολογητικά, το 40% αν προσκομιστούν δικαιολογητικά (ασφάλιστρα, δικαστική δαπάνη για αμοιβή δικηγόρου προς απόδοση μισθίου και δίκες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών).


25 Δηλώνετε και το εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτου, δηλαδή ενοικίαση σε τρίτο από τον ενοικιαστή.


26 Τα εισοδήματα από διατηρητέα κτίσματα ή καταστήματα δηλώνονται στους ειδικούς κωδικούς 131-132 και 133-134, αντίστοιχα.


27 Εισοδήματα από κινητές αξίες, όπως μέρισμα από μετοχές ανώνυμων εταιρειών, τόκοι ομολογιών και χρεογράφων, αμοιβές και ποσοστά διοικητικών συμβουλίων Α.Ε., κέρδη αμοιβαίων κεφαλαίων, μερίσματα και τόκοι τίτλων αλλοδαπής, τόκοι καταθέσεων, δανείων, καθώς και τόκοι έντοκου τίτλου κατάθεσης ή εγγύησης που έγιναν ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί το 2010, δηλώνονται στον πίνακα 4ΣΤ.


28 Τα εισοδήματα από το εξωτερικό δηλώνονται στον πίνακα 4Ζ. Αν δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία για τις συντάξεις, τότε δηλώνονται και φορολογούνται στην Ελλάδα, με συμψηφισμό του φόρου που ήδη πληρώθηκε στην αλλοδαπή. Αν υπάρχει διακρατική συμφωνία, πρέπει να ελέγξετε αν η φορολόγηση αφορά μόνο την Ελλάδα ή την άλλη χώρα ή και τα δύο κράτη.


29 Το εισόδημα από τόκους, μερίσματα, τίτλους και γενικά κινητές αξίες προερχόμενες από το εξωτερικό δηλώνεται στους κωδικούς 295-296.


30 Ακαθάριστα εισοδήματα από ακίνητα του εξωτερικού δηλώνονται στους κωδικούς 171-172 και τα καθαρά εισοδήματα στους κωδικούς 173-174, ενώ για ακίνητα επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. αναγράφονται στους κωδικούς 395-396.


31 Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, τα γνωστά τεκμήρια, διευρύνθηκαν και έγινα πιο αυστηρά, καθώς εντάσσονται πλέον ακόμα και η πρώτη κατοικία, το ενοικιαζόμενο ακίνητο, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους.


32 Στον πίνακα 5 προστέθηκαν 6 νέοι κωδικοί, που αφορούν στοιχεία μονοκατοικίας (240, 241, 242) και φορολογήσιμους ίππους του οχήματος που αντικαταστάθηκαν από κυβικά και αναγράφεται πια το τεκμήριο (851 έως 858). Επίσης δημιουργήθηκε νέα σειρά για σκάφη αναψυχής (711-712), προστέθηκαν τα ανεμόπτερα (715-716), εντάχθηκαν τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία (769) και η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους και σοφέρ (770).


33 Το τεκμήριο ξεκινάει από 30 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα με επιφάνεια μέχρι 80 τ.μ., 50 ευρώ για 81-120 τ.μ., 80 ευρώ για 121-200 τ.μ., 150 ευρώ για 201-300 τ.μ., 300 ευρώ για 301 τ.μ. και πάνω, καθώς και 30 ευρώ για κάθε τ.μ. βοηθητικού χώρου.


34 Το τεκμήριο προσαυξάνει 40% σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία, 2.800-4.999 ευρώ, και 70% για αξίας 5.000 ευρώ και άνω.


35 Στα τεκμήρια εντάσσονται:

- Η τεκμαρτή δαπάνη για την ιδιοκατοικούμενη κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα ή εξοχική) που προκύπτει βάσει αντικειμενικής αξίας ή τιμής εκκίνησης για τα εκτός συστήματος, επιφάνειας και κατηγορίας.

- Η μισθωμένη κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα.

- Η παραχωρούμενη δωρεάν επίσης κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

- Το αυτοκίνητο, με βάση τεκμήρια που έχουν προσδιοριστεί από το υπουργείο, ξεκινάει από 3.000 ευρώ ετησίως για οχήματα μέχρι 1.200 κυβικά και προσαυξάνει κατά 300 ευρώ ανά 100 κυβικά για 1.201-2.000 κ.έ., 500 ευρώ ανά 100 κυβικά για 2.001-3.000 κ.έ. και 700 ευρώ ανά 100 κυβικά για άνω 3.000 κ.έ., με μείωση 30% για παλαιότητα 5-10 χρόνια, 20% για άνω 10 ετών, 30% για όσα κυκλοφόρησαν μεταξύ 2001 και 2005, 50% για παλαιότερα του 2001.

- Τα ανοικτά σκάφη αναψυχής με τεκμήριο 3.000 ευρώ για μέχρι 5 μέτρα χωρίς χώρο ενδιαίτησης και 4.000 ευρώ για άνω των 5 μέτρων, με μείωση λόγω παλαιότητας. Για τα κλειστά σκάφη είναι 8.000 ευρώ για ολικό μήκος μέχρι 7 μέτρα.

- Αμοιβές πληρωμάτων πλοίων.

- Αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

- Πισίνες. Ξεκινούν από 100 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια μέχρι 60 τ.μ. και 200 ευρώ ανά τ.μ. για άνω των 60 τ.μ., με διπλασιασμό για εσωτερικές.

- Τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, όπως αναγράφονται στην απόδειξη πληρωμής.

 -Βοηθητικό προσωπικό βάσει του κατώτερου ορίου αμοιβών (800 ευρώ για το 2010) της συλλογικής σύμβασης και όχι πληρωτέων αποδοχών.


- Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ για ένα άτομο και 5.000 ευρώ για ζευγάρι.


36 Προσαύξηση έχουμε 20% για μονοκατοικίες.


37 Το τεκμήριο της δευτερεύουσας κατοικίας μειώνεται 50%.


38 Στα ακίνητα προσμετρώνται και οι βοηθητικοί χώροι.


39 Τα τεκμήρια μειώνονται κατά 30% στην περίπτωση των συνταξιούχων άνω των 65 ετών (γεννηθέντες μέχρι 31.12.1945), αρκεί να έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί του πίνακα 2.


40 Απαραίτητη η συμπλήρωση όλων των στοιχείων στον πίνακα των ακινήτων. Από τη διεύθυνση και τους δρόμους που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο μέχρι την επιφάνεια και την τιμή ζώνης όταν είναι πάνω από 2.800 ευρώ.


41 Οι μήνες ιδιοκατοίκησης είναι 12 και στην περίπτωση της δευτερεύουσας κατοικίας όπου έχουμε απλώς μείωση τεκμηρίου.


42 Το σύνολο των επιβατικών αυτοκινήτων έχει πλέον τεκμήριο, ακόμα και όσα αγοράστηκαν από τον ΟΔΔΥ, συνταξιούχων ή εισοδηματιών ή άνω των 65 ετών, εισαγόμενα με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη.


43 Εξαιρούνται των τεκμηρίων τα ειδικά διασκευασμένα επιβατικά αναπήρων, οι αντίκες με πιστοποιητικό αυθεντικότητας, όσα είναι σε ακινησία με κατάθεση πινακίδων στην εφορία, εσπερινά σχολεία ή ειδικών αναγκών, οικιακοί βοηθοί για αναπήρους με αναπηρία 67% και άνω ή νοσοκόμοι για άνω των 65 ετών.


44 Εκτός των τεκμηρίων διαβίωσης υπάρχουν και τα τεκμήρια απόκτησης, το πόθεν έσχες. Εντάσσονται ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη, αεροσκάφη, κινητά αξίας άνω των 10.000 ευρώ, ανέγερση οικοδομών, πισίνες, δωρεές ή γονικές παροχές ή χορηγίες χρημάτων, καθώς και τοκοχρεολυτική δόση απόσβεσης δανείων (προς οποιονδήποτε) ή πιστώσεων. Δηλώνονται τα πραγματικά ποσά αγοράς και επισυνάπτονται αντίγραφα συμβολαίων, βεβαιώσεις ή άλλα αποδεικτικά. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμα και τα έξοδα απόκτησής τους (όπως συμβολαιογραφικά, δασμοί, φόροι κ.λπ.).


45 Στην πρώτη κατοικία έχουμε τρία καθεστώτα: απαλλαγή από τεκμήριο πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. αν αποκτήθηκαν 1.1.-22.4.2010, τεκμήριο από το πρώτο τ.μ. επιφάνειας για αποκτηθέντα 23.4.-16.12.2010 και απαλλαγή μέχρι 120 τ.μ. και αξίας μέχρι 200.000 ευρώ για αποκτηθέντα από 17.12.-31.12.2010.

46 Η απαλλαγή από το τεκμήριο ισχύει όταν ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη δεν έχουν δικαίωμα σε ακίνητο άνω 70 τ.μ., άνω των 90 τ.μ. όταν υπάρχει ένα παιδί, άνω των 110 τ.μ. με 2 παιδιά και άνω των 135 τ.μ. με 3 παιδιά και προσαύξηση 25 τ.μ. για κάθε επιπλέον παιδί.


47 Τα τεκμήρια είναι μαχητά, καθώς μπορεί να αμφισβητηθούν εφόσον υπάρχουν βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία ή περιστατικά. Ο φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει ότι οι δαπάνες του είναι μικρότερες. Τα ποσά που μειώνουν το τεκμήριο δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 από ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών (ό,τι απομένει μετά την αφαίρεση τεκμηρίων) ή πώληση περιουσιακών στοιχείων ή εισαγωγή χρημάτων από αλλοδαπή ή δάνεια ή δωρεές κ.λπ. και στους 787-788 από ανάλωση κεφαλαίου που φορολογήθηκε ή απαλλασσόταν από φόρο.


48 Το καθαρό εισόδημα που υπήρχε το 2010, αλλά έπαψε να υπάρχει στις 1.1.2011 αναγράφεται στους κωδικούς 655-656 και λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους. Επί παραδείγματι, αν το 2010 είχατε εισόδημα από ενοίκια, το οποίο θα συνεχίσετε να έχετε το 2011, αναγράφετε το ποσό σε αυτούς τους κωδικούς, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου.


49 Το τεκμήριο που έπαψε να υπάρχει στις 1.1.2011 αναγράφεται στους κωδικούς 693-694, καθώς λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους για όσους φορολογούνται βάσει τεκμηρίων.


50 Δηλώνονται προαιρετικά στους κωδικούς 659-660 και εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο: τα μερίσματα Α.Ε. και ΕΠΕ ή αλλοδαπής, τα κέρδη από πώληση μετοχών ή repos, τόκοι καταθέσεων, τόκοι τίτλων Δημοσίου ή εντόκων ή ομολογιών, μισθοί ή συντάξεις ολικώς τυφλών και ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, εξωιδρυματικό επίδομα, συντάξεις αναπήρων πολέμου ή οικογενειών θυμάτων πολέμου ή αναπήρων στρατιωτικών ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου, ισόβια σύνταξη και επίδομα πολύτεκνης μητέρας, συντάξεις από αλλοδαπή, υποτροφίες από Δημόσιο ή ιδρύματα και γενικώς κάθε είδους εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί σε άλλο κωδικό. Η αναγραφή ορισμένων εισοδημάτων μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη μελλοντικά για την κάλυψη τεκμηρίων.


51 Οι πλανόδιοι λιανοπωλητές και οι πωλητές λαϊκών αγορών δηλώνουν τα καθαρά εισοδήματα (μετά την αφαίρεση φόρου) στους κωδικούς 659-660, όπως και τα κέρδη από την ατομική επιχείρηση και τα εισοδήματα των παραγωγών ρεύματος που πωλείται στη ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή.


52 Ο φόρος των εισοδημάτων των κωδικών 659-660 αναγράφεται στους κωδικούς 433-434.


53 Τα κέρδη από συμμετοχή σε επιχειρήσεις δηλώνονται στους κωδικούς 431-432.


54 Το ΕΚΑΣ δηλώνεται στους κωδικούς 305-306, οι αγροτικές επιδοτήσεις στους 477-478, το ενοίκιο που πλήρωσε ο επαγγελματίας στους κωδικούς 793-794 και 615-616 με σημείωση των στοιχείων του εκμισθωτή, τα ενοίκια που πληρώθηκαν για ακίνητο, όπως δευτερεύουσας κατοικίας, πλην κύριας κατοικίας ή οικίας παιδιών που σπουδάζουν, στους κωδικούς 419-420.


55 Στον πίνακα 6 προστέθηκαν νέοι κωδικοί: 661-662 για το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (δεν φορολογείται αν τα υπόλοιπα εισοδήματα είναι μέχρι 30.000 ευρώ) και 783-784 για τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, τα οποία μπορεί να μειώσουν την τεκμαρτή δαπάνη.


56 Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο αν προσκομιστούν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Δεν απαιτούνται αποδείξεις για εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ, απαιτείται το 10% για 6.001-12.000 ευρώ και το 30% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος που δεν προσκομίσει αποδείξεις επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ποσού των δαπανών που του λείπουν. Αν υποβάλει περισσότερες αποδείξεις, συνολικά μέχρι 15.000 ευρώ, θα έχει μπόνους φόρου 10% επί των πρόσθετων αποδείξεων που δεν χρειάζεται για να καλύψει το αφορολόγητο.

Στο φάκελο βάλτε μέσα κάθε είδους απόδειξη πλην τιμολογίων ΔΕΚΟ, καζίνου, τυχερών παιχνιδιών κ.λπ. και στο εξωτερικό φύλλο αναγράψτε ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό αποδείξεων και αξία. Οι αποδείξεις στέλνονται με το φάκελο της δήλωσης όταν υποβάλλεται έντυπα ή διακρατούνται στην οικία για ηλεκτρονική.

Προσοχή στις άλλες δαπάνες που εκπίπτουν (ιατρικά, ασφάλιστρα, τόκοι, ιδιαίτερα κ.λπ.) που δηλώνονται ξεχωριστά, καθώς περιορίζουν περαιτέρω το φόρο.

Τα καινούργια στοιχεία αφορούν τη μη δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών από λιανοπωλητές ή εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων, την ξεχωριστή αναγραφή (κωδικοί 033-034) των χορηγιών που έγιναν μέχρι 22.4.2010 και όσων έγιναν μετά (κωδικοί 035-036).


57 Οι φόροι που παρακρατήθηκαν ή αναλογούν στο εισόδημα αναγράφονται στον πίνακα 8. Ο νέος κωδικός του πίνακα είναι 653 -654 για το φόρο λιανοπωλητών.


58 Τα στοιχεία (ονόματα, έτος γέννησης, σχολείο, ΑΦΜ συγγενή) δηλώνονται στον πίνακα 9 υποχρεωτικά αν δεν θέλετε να χάσετε τα πρόσθετα αφορολόγητα ή απαλλασσόμενα ποσά. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2010 επισυνάπτεται ληξιαρχική πράξη γέννησης.


59 Ο πίνακας 10 αφορά στοιχεία, όπως εισόδημα από επίταξη κατοικιών (κωδικοί 745 -746), ένταξη σε αυτοέλεγχο (985 -986) και η αναγραφή από τον εφοριακό των τόκων υπερημερίας που δεν συμπεριλήφθηκαν στο στεγαστικό δάνειο του πίνακα 7 (κωδικοί 323 -324), καθώς και τυχόν προκαταβολή λόγω εισοδημάτων από ενοίκια.


60 Αν από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύψει επιστροφή φόρου και θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία στο γκισέ, τότε αναγράψτε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού για να τα καταθέσουν αυτόματα. Επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ πληρώνονται μόνο έπειτα από έλεγχο για τυχόν οφειλές.
Πηγή








































Τα... 60 δικαιολογητικά για εκπτώσεις φόρου

Οι βασικότερες κατηγορίες δικαιολογητικών που θα χρειαστεί να προσκομίσουν φέτος στην εφορία εκατομμύρια φορολογούμενοι, στο πλαίσιο των διαδικασιών υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, είναι οι εξής:




1. Yπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης της χρήσης κατοικίας από τον γονέα προς τα τέκνα του ή από το τέκνο προς τους γονείς του.

2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης για κάθε νέο τέκνο του φορολογουμένου, το οποίο γεννήθηκε εντός του 2010, ώστε να θεωρείται και αυτό προστατευόμενο μέλος.

3. Βεβαιώσεις για τις σπουδές των προστατευόμενων τέκνων σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού.

4. Για την αναγνώριση ως προστατευόμενων μελών των τέκνων ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν σπουδάζουν και των τέκνων ηλικίας άνω των 25 ετών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογραμμένη από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία θα αναφέρει ότι μέσα στο 2010 τα τέκνα αυτά ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του.

5. Στοιχεία που θα αποδεικνύουν: α) την ηλικία και τον βαθμό συγγένειας των προσώπων τα οποία ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν, β) ότι τα πρόσωπα αυτά συνοικούν με αυτόν και γ) ότι τα εισοδήματα καθενός από αυτά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 2.900 ευρώ τον χρόνο ή, εφόσον έχουν αναπηρία 67% και πάνω, ότι τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ τον χρόνο, ανεξαρτήτως αν τα εισοδήματα αυτά απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται.

6. Ειδικά για ανάπηρα προστατευόμενα μέλη, απαιτείται επιπλέον και γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας όπου έχει την κατοικία του ο φορολογούμενος, από την οποία θα προκύπτει η ύπαρξη αναπηρίας 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

7. Αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή διατροφή, ώστε να γίνει αποδεκτή η υποβολή χωριστής δήλωσης από εν διαστάσει συζύγους.

8. Αποδείξεις για τις δαπάνες αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το 2010, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Οι αποδείξεις πρέπει να υποβληθούν σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα αναγράφονται ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών.

9. Σε περίπτωση όπου στις δαπάνες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου περιλαμβάνονται και έξοδα αγοράς υλικών για επισκευές σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας καθώς και έξοδα για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν για τους κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται να συνυποβληθεί φωτοτυπία συγκεντρωτικής κατάστασης εκδοθείσας από τον διαχειριστή, από την οποία θα προκύπτει αναλυτικά το είδος κάθε δαπάνης, ο αριθμός του σχετικού φορολογικού στοιχείου, το ποσό της κάθε δαπάνης και η κατανομή του συνολικού ποσού των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.

10. Σε περίπτωση όπου στις δαπάνες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου περιλαμβάνεται και η δαπάνη αμοιβής συμβολαιογράφου για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, τότε, αν η αμοιβή αυτή αναγράφεται στο συμβόλαιο, ο φορολογούμενος πρέπει να επισυνάψει φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

11. Βεβαίωση ασφαλιστικής εταιρίας για τα καταβληθέντα ασφάλιστρα ζωής.

12. Βεβαιώσεις από το ΤΕΒΕ, το ΤΣΑ κτλ. για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν.

13. Απόδειξη ότι εισπράχθηκε ποσό δωρεάς ή χορηγίας από τον νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

14. Βεβαίωση του δωρεοδόχου για την αποδοχή της δωρεάς.

15. Γραμμάτιο είσπραξης της δωρεάς από την τράπεζα, εφόσον το ποσό της δωρεάς έχει κατατεθεί σε λογαριασμό του δωρεοδόχου.

16. Αποδείξεις είσπραξης ιατρικών αμοιβών.

17. Βεβαίωση του εργοδότη, ή του ασφαλιστικού ταμείου, ή της ασφαλιστικής επιχείρησης που θα αποδεικνύει το υπόλοιπο ποσό των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που δεν κάλυψαν αυτοί και με το οποίο επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος. Στη βεβαίωση αυτή θα πρέπει να αναγράφονται σε χωριστή ένδειξη το συνολικό ποσό της δαπάνης ιατρικής περίθαλψης, το ποσό που δεν καλύφθηκε και το υπόλοιπο ποσό αυτής και σε χωριστή ένδειξη τα αντίστοιχα ποσά της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, πρέπει να συνυποβάλλονται φωτοαντίγραφα των σχετικών αποδείξεων.

18. Απόδειξη είσπραξης νοσηλίων από κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα ή ιδιωτική κλινική.

19. Βεβαίωση διευθυντή νοσηλευτικού ιδρύματος ή κλινικής για τον χρόνο και τα έξοδα νοσηλείας.

20. Βεβαίωση θεράποντος ιατρού για το είδος της νόσου, τη διάρκειά της και την ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου.

21. Απόδειξη που να πιστοποιεί την καταβολή της αμοιβής σε νοσοκόμο.

22. Bεβαιώσεις αλλοδαπών ιατρών ή νοσοκομείων, θεωρημένες από πρόξενο και μεταφρασμένες, που να πιστοποιούν τα νοσήλια που καταβλήθηκαν στο εξωτερικό.

23. Πέραν των βεβαιώσεων, σε περίπτωση νοσηλείας στο εξωτερικό, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα τιμολόγια και τα αποδεικτικά είσπραξης που του εξέδωσαν οι αλλοδαποί γιατροί ή τα νοσοκομεία.

24. Αν τα έξοδα νοσηλείας έχουν καταβληθεί σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του φορολογουμένου ότι του παρασχέθηκαν οι συγκεκριμένες ιατρικές ή νοσοκομειακές υπηρεσίες από τον συγκεκριμένο γιατρό, ή νοσοκομείο, ή κλινική του συγκεκριμένου κράτους και ότι κατέβαλε σε αυτούς τα ποσά που αναγράφονται στα συνημμένα δικαιολογητικά.

25. Απόδειξη παροχής υπηρεσιών που θα αναγράφει το καταβληθέν ποσό αμοιβής δικηγόρου και το είδος της νομικής υπηρεσίας που παρασχέθηκε. Αν δεν αναγράφεται στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών επακριβώς το είδος της υπηρεσίας που παρασχέθηκε, θα πρέπει να υποβληθεί από τον φορολογούμενο υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από τον δικηγόρο δεν αφορούν σε παράστασή του κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων ούτε σε υπηρεσίες για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους.

26. Αποδείξεις καταβολής ενοικίων.

27. Aποδείξεις παροχής υπηρεσιών από φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών για τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν.

28. Βεβαίωση τράπεζας για την εξόφληση των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

29. Βεβαίωση ασφαλιστικής εταιρίας για την καταβολή ασφαλίστρων κατά πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων που αφορούν σε ακίνητα του φορολογουμένου.

30. Eπικυρωμένο φωτοαντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου, προκειμένου να αποδειχθεί η καταβολή ενοικίων για μίσθωση γεωργικής γης.

31. Φωτοαντίγραφα των τιμολογίων αγοράς καινούργιου πάγιου εξοπλισμού για γεωργική εκμετάλλευση.

32. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι ο πάγιος εξοπλισμός για τη γεωργική εκμετάλλευση είναι καινούργιος και χρησιμοποιείται αποκλειστικά γι' αυτήν.

33. Bεβαιώσεις αποδοχών για τα ποσά των μισθών ή των συντάξεων που εισπράχθηκαν.

34. Bεβαιώσεις για την είσπραξη εισοδημάτων από κινητές αξίες.

35. Βεβαίωση του ΟΓΑ για την είσπραξη πολυτεκνικών επιδομάτων.

36. Βεβαιώσεις για την είσπραξη αγροτικών επιδοτήσεων.

37. Βεβαιώσεις για την είσπραξη αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα.

38. Βεβαιώσεις για την είσπραξη κερδών από συμμετοχή σε εταιρίες, κοινωνίες, ή κοινοπραξίες ή σε EΠE.

39. Σε περίπτωση συμμετοχής του φορολογουμένου σε ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία, ή κοινωνία κληρονομικού δικαίου, από την οποία παίρνει επιχειρηματική αμοιβή, εκτός από τις βεβαιώσεις κερδών και επιχειρηματικής αμοιβής, απαιτείται η συνυποβολή και φωτοαντιγράφου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της εταιρίας ή κοινωνίας που χορήγησε την επιχειρηματική αμοιβή.

40. Φωτοαντίγραφο της άδειας κατασκευής πισίνας.

41. Αποδείξεις παροχής υπηρεσιών εκδοθείσες από ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενική δαπάνης διαβίωσης, που αφορά στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

42. Βεβαίωση της Λιμενικής Αρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα εντός του 2010, κατά το οποίο το σκάφος αναψυχής του φορολογουμένου ήταν σε ακινησία, προκειμένου να αναγνωριστεί η απαλλαγή του ακινητοποιημένου σκάφους από την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.

43. Βεβαίωση τράπεζας για τις καταβληθείσες το 2010 δόσεις καταναλωτικού ή προσωπικού δανείου.

44. Φωτοαντίγραφο του εντύπου υπολογισμού ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής.

45. Φωτοαντίγραφο του πίνακα ανάλυσης κόστους κατασκευής στις επιμέρους εργασίες.

46. Αναλυτική κατάσταση στην οποία θα περιγράφονται η ανεγειρόμενη οικοδομή, το κατασκευαστικό στάδιο όπου βρισκόταν στις αρχές του 2010 και οι εργασίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2010.

47. Επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου.

48. Επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου αγοράς ή της άδειας ανέγερσης, για την απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης απόκτησης πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. Το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται μόνο εφόσον η δαπάνη πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από την 1η/1/2010 μέχρι την 22α/4/2010 ή το διάστημα από τη 17η/12/2010 έως την 31η/12/2010.

49. Για να απαλλαγεί από την εφαρμογή των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων φορολογούμενος που έχει αποκτήσει ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ. χρησιμοποιώντας επαναπατριζόμενα κεφάλαια -τα οποία φορολογήθηκαν με συντελεστή 5%, βάσει της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θέσπισε το υπουργείο Οικονομικών-, πρέπει να υποβάλει το λογιστικό παραστατικό της συναλλαγής - εισαγωγής των κεφαλαίων που έχει εκδώσει η τράπεζα που διενήργησε τη συναλλαγή.

50. Απόσπασμα πρακτικών γενικής συνέλευσης, όπου θα αναφέρεται στη χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) ανώνυμης εταιρίας.

51. Βεβαίωση ανώνυμης εταιρίας που θα αποδεικνύει τη χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options), δηλαδή θα αναγράφει τον χρόνο άσκησης των δικαιωμάτων αυτών από τον φορολογούμενο, τον αριθμό των μετοχών που του χορηγήθηκαν, την τιμή διάθεσης, το ποσό που αυτός κατέβαλε, την τιμή κλεισίματος μετοχής στο Χ.Α. ή στο χρηματιστήριο του εξωτερικού, κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος, και το ποσό της ωφέλειας που αυτός απέκτησε. Στη βεβαίωση πρέπει να αναγράφονται επίσης τα στοιχεία του δικαιούχου-φορολογουμένου και η ιδιότητά του (μέλος Δ.Σ., εργαζόμενος κ.λπ.).

52. Για την κάλυψη τεκμηρίων με το τίμημα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, κυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου ή προσυμφώνου ή βεβαίωση του συμβολαιογράφου. Για αγοραπωλησία αυτοκινήτων μεταξύ ιδιωτών αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τους δύο συναλλασσομένους.

53. Για την κάλυψη τεκμηρίων με τα κέρδη από μετοχές, τα πινακίδια των σχετικών συναλλαγών.

54. Για την κάλυψη τεκμηρίων με τα κέρδη από την πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, σχετική βεβαίωση της εταιρίας διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων.

55. Για την κάλυψη τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου μέσω ληφθέντος δανείου, συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και φέρει βέβαιη ημερομηνία που να πιστοποιεί τη συνομολόγηση του δανείου το οποίο επικαλείται ο φορολογούμενος.

56. Για την κάλυψη τεκμηρίου μέσω δωρεάς ή γονικής παροχής χρηματικού ποσού, πιστοποιητικό του αρμόδιου προϊσταμένου ΔOY, από το οποίο θα προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή που επικαλείται ο φορολογούμενος έγινε πριν από τις 31/12/2010.

57. Για την κάλυψη τεκμηρίων με κέρδη από λαχεία ή παιχνίδια του OΠAΠ, βεβαίωση από τη Διεύθυνση Kρατικών Λαχείων ή τον OΠAΠ.

58. Φωτοαντίγραφο του σήματος του ΕΟΤ για επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων και κάμπιγκ.

59. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος της περιόδου από την 1η/1/2010 μέχρι τις 30/6/2010, για τους εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων

60. Αποδεικτικό καταβολής του κατ' αποκοπήν φόρου εισοδήματος που αφορά στην περίοδο από την 1η/1/2010 έως τις 30/9/2010, για τους πλανόδιους λιανοπωλητές, τους λιανοπωλητές λαϊκών αγορών και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.










2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμπεριστατωμένο. Ευχαριστούμε!

Κρασοπατήρ είπε...

Αλληλεγγύη στον Έλληνα φορολογούμενο :)

Δημοσίευση σχολίου