Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΔΝΤ: "Ναι στην επιμήκυνση, όχι στην αναδιάρθρωση"

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ είναι αντίθετο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ.

"Υποστηρίζουμε μια πιο μακρά περίοδο αποπληρωμής για το ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μετατροπή του σημερινού δανείου σε...
 Extended Fund Facility (διαδικασία μακράς αποπληρωμής)", τόνισε ο κ. Χόλεϊ και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να προτείνουμε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Φυσικά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας".

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις και εκτιμήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλειμμένα δηλώσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, και συμφωνούμε μαζί της".

Επαναγορές κρατικών ομολόγων από το EFSF - Reuters


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να εξετάζουν την εμπλοκή του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις αγορές ομολόγων προβληματικών κρατών της ζώνης του ευρώ, μεταδίδει το Reuters.


Στο πλαίσιο της πρότασης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να προβαίνει σε επαναγορές ομολόγων από χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου νέων μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η ζώνη του ευρώ έως τα μέσα του Μαρτίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Fernando Teixeira dos Santos τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των πόρων του EFSF που φτάνουν τα 440 δισ. ευρώ ώστε να προβλέπονται αγορές κυβερνητικών ομολόγων.

Το δημοσίευμα του Reutes ακολουθεί σημερινό δημοσίευμα στη γερμανική Financial Times Deutschland αλλά και χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων με κεφάλαια από το EFSF.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου