Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας στις δηλώσεις Κ.Παπούλια

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα προέδρου κ. (Καρόλου) Παπούλια που στόχευαν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αρμενίου προέδρου, διαστρέφουν ιστορικά γεγονότα, δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική και...
 δεν αρμόζουν στο σεβάσμιο θεσμό από τον οποίον εκστομίσθηκαν», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που εξεδόθη αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Κάρολος Παπούλιας, κατά την υποδοχή του Αρμένιου ομολόγου του, Σερζ Σακισιάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, την περασμένη Τρίτη, και παραπέμποντας στην γενοκτονία των Αρμενίων και τις σφαγές του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους, είχε δηλώσει: «Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο».


Επίσης, ο κ. Παπούλιας είχε αναφέρει: «Λυπάμαι που η Τουρκία μέχρι και σήμερα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη, όπως έκανε ο Βίλι Μπραντ στη Βαρσοβία για τις καταστροφές που υπέστη η Πολωνία από το ναζισμό» .

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ εάν δεν έφερε το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών.

«Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για τον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε, όμως», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, προσθέτει:

«Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν από κοινού ότι μπορούν για να δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», και καταλήγει ότι «είναι συνεπώς λογική προσδοκία να περιμένει κανείς ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις που αναμοχλεύουν το κοινό μας παρελθόν και εξετάζουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρέφουν, ενώ αναλύουν προσεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση».


Δελαβέκουρας: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται»


Σκληρή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπ. Εξωτερικών στους τουρκικούς σχολιασμούς για τις δηλώσεις του Κ. Παπούλια.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας με αφορμή τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρεται σε τοποθετήσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων. Όμως τα πιο μεγάλα και τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας», υπογραμμίζει ο κ. Δελαβέκουρας και αναφερόμενος στον κ. Παπούλια τονίζει πως «η διαδρομή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεικνύει την καταλυτική προσφορά του στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Με τη στάση και τις πράξεις του επιβεβαιώνει καθημερινά ότι οι λαοί της περιοχής μπορούμε να ελπίζουμε και να πετύχουμε ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου