Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ζάχαρη με βιταμίνη C ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά η ΕΒΖ


Άρχισε στο Πλατύ Ημαθίας η πειραματική καλλιέργεια στέβιας, του γλυκαντικού που τα τελευταία χρόνια σχεδόν έχει υποκαταστήσει τη ζάχαρη στην Ιαπωνία.

Την ευρηματικότητα ενός Έλληνα ομογενή, που ζει στο Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ και δημιούργησε μαύρο αλάτι από φύκια που περιέχει βιταμίνη C, φαίνεται πως ζήλεψε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), που βάζει μπρος για την παραγωγή ζάχαρης με λειτουργικά χαρακτηριστικά, που θα περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά από ελληνικά φυτά (π.χ. ρίγανη) και την εν λόγω βιταμίνη.
 


Όπως επισήμανε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της βορειοελλαδικής εισηγμένης Χρυσόστομος Γερούκης, η εταιρεία αναμένεται να ρίξει στην ελληνική αγορά τη βιταμινούχα ζάχαρη εντός τριετίας και ήδη συζητά με αμερικανούς και ισραηλινούς επιχειρηματίες του κλάδου της βιοτεχνολογίας.

Στο Πλατύ η εταιρεία έχει αρχίσει την πειραματική καλλιέργεια στέβιας, του γλυκαντικού που τα τελευταία χρόνια σχεδόν έχει υποκαταστήσει τη ζάχαρη στην Ιαπωνία. Η χρήση και καλλιέργεια της στέβιας στην Ελλάδα και την ΕΕ προς το παρόν απαγορεύεται, αλλά οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον κοινοτικό Οργανισμό Τροφίμων δεν αποκλείεται να ανοίξουν νέους δρόμους και για την ΕΒΖ, η οποία είναι έτοιμη να επεκτείνει τις πειραματικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές.

Επιπλέον στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ακινήτων της, η εταιρεία αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το κτίριό της στην οδό Κουντουριώτου. Το 2009 η αποτίμηση του κτιρίου άγγιζε τα 21 εκατ. ευρώ, ωστόσο λόγω αρνητικής οικονομικής συγκυρίας εκτιμάται ότι έχει μειωθεί στα 18 εκατ. ευρώ.


Πλώρη για κερδοφορία το 2012

Την ελπίδα ότι η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία στο τέλος της υπερδωδεκάμηνης χρήσης 2011-2012 εξέφρασε ο πρόεδρος της ζαχαροβιομηχανίας. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα εμφανίσει σημαντική μείωση ζημιών από την τρέχουσα (1/7/2010-30/6/2011) περίοδο. Η βελτίωση των μεγεθών της θα έρθει ως απόρροια της προσδοκώμενης αύξησης πωλήσεων και περιθωρίου κέρδους (λόγω συνδυασμού τοπικής παραγωγής και εισαγωγών), αλλά και της πτώσης του λειτουργικού κόστους με περικοπές αποδοχών και μείωση προσωπικού (στο τέλος του 2011 οι 428 σήμερα μόνιμοι εργαζόμενοι θα έχουν μειωθεί σε 350, μέσω μετατάξεων, αλλά και του “προγράμματος πενταετίας”).

Τη λιανική και χονδρική πώληση 300.000 τόνων ζάχαρης (ελληνικής και εισαγόμενης) στη χρήση 2010-2011 έχει θέσει ως στόχο η ΕΒΖ, προκειμένου να ανακτήσει το μερίδιο της ελληνικής αγοράς που εμμέσως της είχε στερήσει η επιβολή ποσόστωσης το 2006. Μέχρι την επιβολή της ποσόστωσης των 158.000 τόνων ετησίως, η ΕΒΖ κάλυπτε τη συνολική ετήσια κατανάλωση της ελληνικής αγοράς -320.000 τόνους- αλλά από το 2006 και μετά “έπεσε” γύρω στους 160.000. Στην ουσία πουλούσε ό,τι παρήγε, ενώ θα μπορούσε να συνδυάζει τοπική παραγωγή και εισαγωγές (όπως κάνει σήμερα, μέσω της συνεργασίας με την ED & F Man).

“Η επιλογή να πουλάμε ό,τι παράγουμε ήταν εντελώς λανθασμένη”, σημείωσε ο κ. Γερούκης και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν σταδιακή αναστροφή της τάσης. “Στο εξάμηνο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2010 πουλήσαμε 161.000 τόνους προς 95,9 εκατ. ευρώ, έναντι 139.000 τόνων και 85 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, αύξηση 15,8%”, εξήγησε.


Κάλεσμα των αγροτών

Να σπείρουν τεύτλα κάλεσε τους αγρότες ο κ. Γερούκης, προκειμένου να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 150.000 στρέμματα, που απαιτούνται για τη λειτουργία και των τριών εργοστασίων της ΕΒΖ. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί από παραγωγούς αιτήσεις για την καλλιέργεια 130.000 στρεμμάτων.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΒΖ φοβάται μήπως δεν καλυφθεί η απαιτούμενη έκταση εξαιτίας της κακής καλλιεργητικής περιόδου του 2010, που ήταν η χειρότερη της δεκαετίας, με αποτέλεσμα την καθίζηση των εσόδων των παραγωγών. Το 2010 η στρεμματική απόδοση λόγω του καιρού προσγειώθηκε στους 5,6 τόνους/στρέμμα, έναντι μέσης 6,5 τόνων στη δεκαετία. Σημαντικά μειωμένος ήταν και ο λεγόμενος ζαχαρικός τίτλος -POL- με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να χάσουν 40 ευρώ ανά στρέμμα σε σχέση με μια μέση χρονιά.

“Στατιστικά, δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει σύντομα άλλη χρονιά τόσο κακή όσο το 2010”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερούκης και πρόσθεσε ότι από το 2012 και για την ακόλουθη τετραετία τα τεύτλα θα υπάγονται σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης και οι παραγωγοί θα επιδοτούνται με 55-60 ευρώ/στρέμμα. Παράλληλα, το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (34 ευρώ/στρέμμα).


Γενναίες περικοπές στις διοικητικές δαπάνες

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης επισήμανε ότι, στο πλαίσιο της περικοπής εξόδων, οι δαπάνες των διοικητικών στελεχών σε Ελλάδα και Σερβία (550.000 ευρώ την περίοδο 1-7-2009 - 30-6-2010), μειώθηκαν σημαντικά. “Στις 30 Ιουνίου 2011 οι δαπάνες της διοίκησης στην Ελλάδα θα είναι 120.000 ευρώ και οι συνολικές 300.000” είπε, σημειώνοντας ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ μειώθηκαν κατά τέσσερα τον Μάρτιο.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου