Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Στη Χάγη για το Δίστομο ~ Επιτέλους και μπράβο στον Πρωθυπουργό




Την πρόθεση «η Ελλάδα θα ασκήσει παρέμβαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο πλευρό των κατοίκων του Διστόμου που διεκδικούν γερμανικές αποζημιώσεις για τη σφαγή 218 κατοίκων από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 10 Ιουνίου του 1944», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Είναι προφανές», σημείωσε ο πρωθυπουργός «ότι...
 όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος» για να προσθέσει, «με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

Τελειώνοντας , ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι πεπεισμένος, ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση «υπηρετούμε πιστά τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά και τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».





Η μακρά πορεία από το Δίστομο στη Χάγη


Πώς όμως έφτασε η ιστορία του Διστόμου, όπου τον Ιούνιο του 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 218 άντρες, γυναίκες και παιδιά, στην Ιταλία και από εκεί στην Χάγη;
Μετά από μακρύ και επίπονο δικαστικό αγώνα, οι αιτούνες ηθική και οικονομική αποζημίωση (περιπου 200 ατομα) δικαιώθηκαν τελικά από τον Άρειο Πάγο και άνοιξε η πόρτα για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας.

«Για να εκτελέστεί η απόφαση όμως έπρεπε να υπογράψει ο τότε, η ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ετσι καταφύγαμε στα Ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να εκτελεστεί εκει, ως χώρα της Ε.Ε η απόφαση του Αρείου Πάγου» εξηγούσε η δικηγόρος κυρία Κέλλυ Σταμούλη που συνεχίζει την προσπάθεια δικαίωσης των θυμάτων που ξεκίνησε απο τον Ιωάννη Σταμούλη.

«Ηδη το Ανώτατο δικαστηριο της Ιταλιας μας έχει δικαιώσει για μέρος του ποσου που αφορά τα δικαστικά έξοδα. Η απόφαση αυτή έχει τεράστια σημασια ενω απερριφθη και η γερμανική έφεση. Άρα πρακτικά αυτή την στιγμή μπορούμε να κάνουμε πλειστηριασμό για ως δικαστικά έξοδα» σημειώνει η κυρία Κέλλυ Σταμούλη.

Στη συνέχεια η Γερμανία προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να κριθεί κατά πόσον έχει το προνόμιο της ετεροδικίας ώσε να μην δικάζεται σε άλλες χώρες κατι που αφορά βεβαιως μελλοντικές υποθέσεις. Την ιδια στιγμή εκκρεμεί στην Ιταλία η δίκη για ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης το οποίο απο το 1997 ,οταν ξεκίνησε η υποθεση, μαζι με τους τόκους αγγίζει πλέον τα 90 εκ ευρώ.

«Η Γερμανία έχει θέσει ένα γενικότερο θέμα και "φωτογραφίζει" το Δίστομο. Το ερώτημα είναι κατα ποσο τα ιταλικά δικαστηρια μπορούν να δικάζουν την Γερμανία η οποία έχει το προνόμια της ετεροδικίας. Αυτό όμως αποτελεί μόνο εθιμικό δίκαιο. Απο την αλλη η Γερμανια ξερει οτι εκκρεμούν και αλλες υποθέσεις στα Ιταλικά δικαστήρια απο την εποχή του Β παγκοσμίου και θέλει να βάλει φρένο» ανέφερε η κυρία Σταμούλη συμπληρώνοντας ότι όλη αυτη η καθυστέρηση μπορεί να αποφευχθεί με μια υπογραφή της απόφασης του Αρείου Πάγου απο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδη

«Μπορεί επίσης να καταργηθεί με νόμο, αυτή η διάταξη που ορίζει οτι απαιτείται άδεια υπουργού για να εκτελεστεί απόφαση κατα αλλοδαπού δημοσίου. Πρόκειται για αναχρονιστική διάταξη απο την εποχή του Μεταξά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου