Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Wikileaks ~ «Θα συνεργαστώ για τους Έλληνες φοροφυγάδες»


Την πρόθεσή του να συνεργαστεί µε τις ελληνικές Αρχές εξέφρασε µέσω του δικηγόρου του στα «ΝΕΑ» ο Ρούντολφ Ελµερ, πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος ελβετικής τράπεζας, ο οποίος παρέδωσε τη ∆ευτέρα δύο CD γεµάτα «στοιχεία για φοροφυγάδες», σύµφωνα µε τα λεγόµενά του, στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες το πρωί ο Τζακ Μπλαµ, συνήγορος του Ελµερ, «ο Ρούντολφ θα ήθελε να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές αν του ζητηθεί. Οµως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από την ελβετική αστυνοµία που τον συνέλαβε πριν από λίγο. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι αρκετοί Ελληνες χρησιµοποιούν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασµούς για να...
 φοροδιαφεύγουν, δεδοµένης µάλιστα της έκτασης της φοροδιαφυγής στη χώρα σας». Σηµειώνεται ότι στον Ρούντολφ Ελµερ, πρώην τραπεζίτη της Julius Baer, µε απόφαση ελβετικού δικαστηρίου την Τρίτη επιβλήθηκε πρόστιµο ύψους 5.500 ευρώ µε διετή αναστολή επειδή παραβίασε το τραπεζικό απόρρητο διαρρέοντας στοιχεία το 2007 καθώς και για αποστολή απειλητικών επιστολών και απόπειρα εκβιασµού. Η σύλληψή του χθες και η ανάκρισή που ακολούθησε έχουν να κάνουν µε την πρόσφατη διαρροή των δύο CD που έγινεκατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε µαζί µε τον Ασάνζ στο Λονδίνο τη ∆ευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της «παράδοσης - παραλαβής» των CD, ο ιδρυτής του Wikileaks δεσµεύθηκε ότι οι συνεργάτες του θαεξετάσουν τα στοιχεία και ανάλογα µε τα ευρήµατά τους θα τα δηµοσιεύσουν το συντοµότερο δυνατόν. Ο Ελµερ δήλωσε πριν συλληφθεί πωςστα CD περιλαµβάνονταιδεδοµένα για 2.000 µεγαλοκαταθέτες, πολυεθνικές καιεπιχειρήσεις από διάφορες χώρες, περιλαµβανοµένων των ΗΠΑ, Γερµανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ελβετίας. Ανάµεσά τουςξεχωρίζουν στοιχείαπου εµπλέκουν 40 πολιτικούς, σύµφωνα µε το πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος της Julius Baer.

«Πολλοί από τους τραπεζικούς λογαριασµούς που περιλαµβάνονται στα δύο CD ανήκουν σεεπιχειρήσεις - βιτρίνες και τραστ και θα πρέπει να πραγµατοποιηθούν εκτενείς έρευνες για να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα σχήµατα. Αφού βρεθούν τα ονόµατά τους θα πρέπει να εξεταστεί επίσης ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που συµµετέχουν καθώς υπάρχουν πολλά άτοµα µε το ίδιο επώνυµο», επεσήµανε ο Μπλαµ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του αµερικανικού παραρτήµατος του ∆ιεθνούς ∆ικτύου για τη Φορολογική ∆ικαιοσύνη.

Το ίδιο στη Γερµανία

∆εν είναι ηπρώτη φορά που πελάτης του συγκεκριµένου – ιδιαίτερα διακεκριµένου στις ΗΠΑ – δικηγόρου παρουσιάζει ελληνικό ενδιαφέρον. Το 2006 ο Χάινριχ Κίµπερ, πρώην τεχνικός υπολογιστών στην τράπεζα του Λιχτενστάιν LTG, όρισε ως δικηγόρο του τον ΤζακΜπλαµ,ότανπροσέφερε ένα CD στις γερµανικές αρχές. Ως αντάλλαγµα για τους 4.500 τραπεζικούς λογαριασµούς που περιείχε ο ψηφιακός δίσκος – απότους οποίους το 65% ήταν πελατών που διέµεναν εκτός των γερµανικών συνόρων – έλαβε 4,2 εκατ. ευρώ. Ο Κίµπερ, σε αντίθεση µε τον Ελµερ που επέλεξε να παραµείνειστην Ελβετία και να «πολεµήσει το σύστηµα», δεν είχε την επιλογή να µείνει στο Λιχτενστάιν καθώς δεχόταν απειλές για τη ζωή του. «Επρεπε να ενταχθεί σε πρόγραµµα προστασίας µαρτύρων», ανέφερε ο Μπλαµ. Αφού οι Γερµανοί επεξεργάστηκαν τα περιεχόµενα του CD και έπειτα από αίτηµα της χώρας µας, τα στοιχεία 13λογαριασµών µεγαλοκαταθετών «που αφορούσαν την Ελλάδα» έφτασαν στα χέρια των ελεγκτών του Σ∆ΟΕ το2008. Χρειάστηκενα περάσουν άλλα δύο χρόνια για να καταλήξουνοι αρµόδιοι στο συµπέρασµα ότι η µοναδική περίπτωση που παρουσίαζε ενδιαφέρον ήταν αυτή ενός ζάπλουτου ρουµάνου επιχειρηµατία, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγους µήνες. Συγκεκριµένα, εντοπίστηκαν φορολογικές εκκρεµότητες για δύο πλοία του που ανήκαν σε εταιρεία µε έδρα την Ελλάδα.

Στις υπόλοιπες 12 υποθέσεις δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτεί σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία για να εντοπίζει τους φοροφυγάδες, όπως ακριβώς έκανε και η Γερµανία στηνυπόθεση µε την LTG», υποστήριξε ο Μπλαµ και επεσήµανε ότι από τα στοιχεία του Κίµπερ η γερµανική κυβέρνηση εικάζεται πως έχει συγκεντρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Οι άλλοι πληροφοριοδότες

Λέγεται ότι πρόπερσι παρέδωσε στις γαλλικές αρχές τα δεδοµένα 24.000 τραπεζικών λογαριασµών, µεταξύ των οποίων εντοπίζονται περίπου 2.000 µε ελληνικό ενδιαφέρον. Ο Χερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος πληροφορικής της HSBC στην Ελβετία, διαµένει σήµερα στη Νίκαια και παρά τις επίµονες προσπάθειες των Ελβετών για την έκδοσή του, συνεχίζει να απολαµβάνει το άσυλο της Γαλλίας. Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυµος να συνεργαστεί µε τις αρχές κι άλλων χωρών, µεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ελλάδα. Η τράπεζα µε επίσηµο ανακοινωθέν της αναφέρει ότι ο πρώην υπάλληλός της έκλεψε τα στοιχεία.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Μπραντ Μπίρκενφελντ, που εργαζόταν στη UBS, δεν στάθηκε τόσο τυχερός όσο ο Φαλσιανί. Αν και εξαιτίας του η τράπεζα αναγκάστηκε να παραδώσει τα στοιχεία χιλιάδων αµερικανών καταθετών στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς και να πληρώσει πρόστιµο ύψους 780 εκατ. δολαρίων για να συµβιβαστεί στα δικαστήρια, ο Μπίρκενφελντ καταδικάστηκε το 2009 σε τρία χρόνια φυλάκιση επειδή βοηθούσε από το παράρτηµα της Ελβετίας τούς καταθέτες να φοροδιαφύγουν.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου