Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Να ενσωματωθεί σήμερα το Κόσσοβο στη Σερβία ~ Γνωστό στη Δύση το λαθρεμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων!


Οι κυβερνήσεις της Δύσης γνώριζαν για το λαθρεμπόριο οργάνων ανθρώπων στο Κόσοβο, σύμφωνα με συνέντευξη του μέλους του Συμβουλίου Ευρώπης.

«Δυτικές κυβερνήσεις τελούσαν σε γνώση του λαθρεμπορίου οργάνων ανθρώπων στο Κόσοβο», επισημάνθηκε σήμερα από τον εισηγητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μαρτί, που έδωσε μία συνέντευξη στη σλοβενική εφημερίδα «Ντέλο».

Ο Μαρτί (Ελβετία) έχει κάνει και υπόμνημα σ’ αυτό το θέμα, που τέθηκε υπόψη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Ιανουάριο φέτος, σύμφωνα με το οποίο:

- αντάρτες Κοσοβάροι μέσω Αλβανίας έκαναν λαθρεμπόριο οργάνων...
 Σέρβων αιχμαλώτων τους, στα τέλη της περασμένης 10ετίας. Ζητείτο, συνεπώς, στο Κόσοβο και στην Αλβανία να γίνουν μη εξαρτημένες από τις κυβερνήσεις έρευνες για όλα τα συναφή ζητήματα.

- ο πρώην ηγέτης του «Εθνικοαπελευθερωτικού στρατού του Κόσοβου», σήμερα πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σχολιάζοντας το υπόμνημα Μαρτί, τόνισε ότι «δεν τον αφορά καθόλου», όμως θα τον ενδιέφερε να γίνει η ζητούμενη απ’ αυτόν έρευνα.

Από την πλευρά του, ο Μαρτί επέμεινε στην ίδια συνέντευξή του ότι, «δυτικές κυβερνήσεις γνώριζαν για το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, αδρανώντας ολοκληρωτικά».

Σημείωσε πάντως ότι, «μάρτυρες του λαθρεμπορίου κινδυνεύουν με τη θανατική ποινή, εάν αποκαλυπτόταν πώς συνομιλούσαν με την αποστολή της ΕΕ για το Κόσοβο, την Eulex», κατά συνέπεια «θα έπρεπε να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα για την προστασία μαρτύρων», εάν υπήρχε η βούληση να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα της λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

Καταλήγοντας ο Μαρτί τόνισε ότι «δεν βλέπω να γίνεται το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, επειδή θα καταδειχθεί ότι ενώ γνώριζαν, κυβερνήσεις στη Δύση αδράνησαν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου