Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Το μυστικό του Μουμπάρακ που οδήγησε τον Αιγυπτιακό λαό σε ξεσηκωμό


Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ενώ όσοι ασχολούνται με τις χρηματιστηριακές αγορές σίγουρα έχουν ακούσει για τον Γουόρεν Μπάφετ το διάσημο επενδυτή που άλλοτε ξεπερνά τον Μπιλ Γκέιτς σε ύψος περιουσίας και άλλοτε έρχεται στη δεύτερη θέση.

Καθώς οι περιουσίες και των δύο εξαρτώνται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις είναι λογικό να αυξομειώνονται και στην παρούσα φάση αυτή του ιδρυτή της Microsoft ανέρχεται περίπου στα 50 δις δολάρια με αυτήν του διάσημου επενδυτή να υπολείπεται μερικά δις και να υπολογίζεται περίπου στα 45 δις.

Στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, όμως, δε συμπεριλαμβάνονται οι βασιλικές οικογένειες ή οι οικογένειες μοναρχών.
Έτσι, είναι πολύ λιγότερο γνωστό ότι...
 η περιουσία του δικτάτορα της Αιγύπτου Μουμπάρακ υπολογίζεται στα 70 δις δολάρια και μάλιστα όχι σε μετοχές αλλά σε ‘πραγματική’ περιουσία που συμπεριλαμβάνει πανάκριβα ακίνητα και ‘παλάτια’ στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και φυσικά στην Αίγυπτο όπου ο Μουμπάρακ έχει αμύθητη περιουσία.

Επιπλέον, ο δικτάτορας που δήλωσε ότι ‘βαρέθηκε’ τη δημόσια ζωή και πως έτσι και αλλιώς σκεφτόταν να παραιτηθεί, έχει δισεκατομμύρια σε καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελβετία και τη Βρετανία, χρυσό και ομόλογα αλλά και ποσοστά σε εταιρίες κολοσσούς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai.

Πώς, όμως, απέκτησε αυτήν την περιουσία ο Μουμπάρακ; Όταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80’ η Αίγυπτος πτώχευσε από το εξωτερικό της χρέος και οδηγήθηκε σε αναδιάρθρωση με την έγκριση του κλαμπ του Παρισιού, ο Μουμπάρακ προέβη σε μυστικές συμφωνίες με τους δανειστές οι οποίοι προκειμένου να επιτρέψουν τη διαγραφή τμήματος του χρέους εξασφάλισαν τον οικονομικό και επιχειρηματικό έλεγχο της Αιγύπτου.

Στα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός ο οποίος μετέφερε τον πλούτο που δημιουργήθηκε πρώτα στους δανειστές και στους συνεργάτες τους και στη συνέχεια στην ελίτ της Αιγύπτου που συνεργαζόταν μαζί τους με την ευλογία του Μουμπάρακ και ως εκλεκτοί του.

Ο Μουμπάρακ λάμβανε ποσοστά όχι μόνο από τους δανειστές και τους συνεργάτες τους αλλά και από τους Αιγύπτιους εκλεκτούς, πολλά από τα οποία τα επένδυε με αποτέλεσμα τα συνολικά του έσοδα να ανέρχονται περίπου στα 4-5 εκ δολάρια ημερησίως για διάστημα 30 ετών..

Στο ίδιο διάστημα ο λαός έμενε να μοιράζεται .. ψίχουλα αλλά φοβόταν να ξεσηκωθεί. Χρειάστηκε η διεθνής οικονομική ύφεση, η κρίση τροφίμων του 2008 και η κρίση τροφίμων του 2011 για να οδηγήσει το λαό στην απόλυτη πείνα και να προκαλέσει την επανάσταση που ζούμε το τελευταίο διάστημα.

Και ενώ τις τελευταίες ημέρες η Αίγυπτος βάφεται με αίμα ο Μπουμπάρακ φροντίζει όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε μετά την αποχώρηση του να είναι αδύνατο να μπορέσει οποιοσδήποτε να του δεσμεύσει την περιουσία του.
Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτό με τις μυστικές συμφωνίες με τούς δανειστές δεν κάνει και ο παπαντρεου τώρα????

Κρασοπατήρ είπε...

Σοσιαληστές ενωμένοι, ποτέ ηττημένοι.

Δημοσίευση σχολίου