Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντικές αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανοίγοντας την "ατζέντα" για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και την καλύτερη εξυπηρέτηση, τελικά, του πολίτη.

Η πρώτη ανακοίνωση αφορά στην αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά...
 2,5 ώρες εβδομαδιαίως, δηλαδή από 37,5 ώρες σε 40, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, και η δεύτερη στο ωράριο λειτουργίας, καθώς προτάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να λειτουργούν ορισμένες υπηρεσίες αιχμής και το απόγευμα.

Σχετικά με την τελευταία πρόταση, ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν μιλάμε για διακεκομμένο ωράριο, αλλά για συνεχές". Συμπλήρωσε δε, ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου για όσες υπηρεσίες θα λειτουργούν το απόγευμα, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τη ζωή και τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι με αυτές τις δύο προτάσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους, τους καλεί να συμβάλουν και αυτοί στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους Έλληνες για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ επισήμανε ότι όλα όσα συζητήθηκαν με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο και την Τρόικα, η οποία θα ενημερωθεί από τον Τύπο.

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ τέθηκε και το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για να κατεβάσει το μισθολογικό κόστος, αλλά για να αποκτήσει το Δημόσιο ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα άρει τις μισθολογικές αδικίες.

Τέλος, στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ τέθηκε και η αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης, η ανάγκη για νέο πειθαρχικό Δίκαιο και το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση του ωραρίου και το απογευματινό ωράριο, αλλά και για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, αν και αναγνωρίζει, όπως είπε, τη διάθεση του υπουργείου για ειλικρινή διάλογο. Επίσης, κράτησε ως θετικό, όπως τόνισε, τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα έρθει για να επιφέρει περικοπές στο ήδη μειωμένο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.

(Ενημερωμένο άρθρο):
Οκτάωρο στο Δημόσιο και απογευματινή εργασία

Επιστρέφει μετά από 30 χρόνια η 8ωρη απασχόληση στο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι από τον ερχόμενο Οκτώβριο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται -όπως και στον ιδιωτικό τομέα- 40 ώρες την εβδομάδα αντί για 37,5 ώρες που ίσχυε μέχρι σήμερα, ένα καθεστώς που είχε καθιερώσει το 1981 ο τότε πρωθυπουργός Γ. Ράλλης.


Η δεύτερη μεγάλη τομή στο Δημόσιο, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, στην ΑΔΕΔΥ, θα είναι η απογευματινή λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών. Θα πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες αιχμής, όπως οι πολεοδομίες, οι εφορίες, το ΙΚΑ κ.λπ., οι οποίες από τον Οκτώβριο θα μπορούν να εξυπηρετούν απογεύματα τους πολίτες για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα.



Η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει σταδιακά τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός, οι εργαζόμενες μητέρες να συνηθίσουν το νέο ωράριο και να βρουν λύσεις με τους παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα, πολλοί παιδικοί σταθμοί που ανήκουν στο Δημόσιο θα ακολουθήσουν κι αυτοί το νέο ωράριο.


Ωρες

Οπως είπε ο κ. Ραγκούσης, μισή ώρα την ημέρα περισσότερη εργασία για τους 700.000 δημοσίους υπαλλήλου, σημαίνει 350.000 επιπλέον ώρες, οι οποίες ως παραγόμενο έργο αντιστοιχούν στην πρόσληψη 45.000 νέων υπαλλήλων. Διαβεβαίωσε ότι το ωράριο δεν θα είναι διακεκομμένο αλλά συνεχόμενο.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι οι αλλαγές δεν προβλέπονται στο Μνημόνιο αλλά είναι κυβερνητική πρωτοβουλία για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, ο προέδρός της κ. Σπ. Παπασπύρος αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της απογευματινής λειτουργίας των υπηρεσιών υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος γενικευμένης εφαρμογής γιατί αυξάνει το κόστος. «Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση το διακεκομμένο ωράριο», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος δεν αρνήθηκε πάντως στοχευμένες παρεμβάσεις σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν προβλήματα. Μάλιστα σημείωσε ότι προβλήματα θα υπάρξουν αφού τα επόμενα τέσσερα χρόνια εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο λόγω συνταξιοδότησης περίπου 120.000 εργαζόμενοι.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά στο νέο μισθολόγιο το οποίο, όπως ειπώθηκε, αναμένεται να καταρτισθεί σε 1,5 μήνα. Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσει ενιαία, τόσο για τους σημερινούς εργαζόμενους στο Δημόσιο όσο και για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Επιπλέον, επισήμανε ότι σκοπός του δεν είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά η άρση των ανισοτήτων τις οποίες και χαρακτήρισε «προκλητικές» σε ορισμένες περιπτώσεις.


Βουλή

«Θα ισχύσει και για τους ιερωμένους το ποσοστό 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δ. Παπαδημούλη. Ανακοίνωσε ότι το 2010 από το στενό δημόσιο τομέα και από διάφορα νομικά πρόσωπα αποχώρησαν 52 χιλιάδες υπάλληλοι χωρίς να είναι σε θέση να πει πόσοι προσελήφθησαν.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι για τις προσλήψεις στα σχολεία και νοσοκομεία θα ληφθούν υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα που έχουν εκδοθεί από τον ΑΣΕΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου