Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Κρυφή αξίωση στην Κερατέα για απαλλοτριώσεις - μαϊμού

Mία μερίδα πολιτών χωρίς να διαθέτουν τίτλους κατέθεσαν προσφυγή ζητώντας αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που υποστηρίζουν ότι τους ανήκουν.

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται να παίζεται στην Κερατέα όπου στο βωμό τοπικών συμφερόντων εμποδίζεται ακόμα και η ελάχιστη προσπάθεια εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να αντιδρούν στην κατασκευή του ΧΥΤΥ με τους αντιδρώντες να αποτελούν ένα συνονθύλευμα απόψεων αφού δεν υπάρχει ένα κεντρικό αίτημα, άλλα πολλά...
 επιμέρους, ενώ η επίσημη Πολιτεία αντί να ενημερώσει στέλνει τα ΜΑΤ διαιωνίζοντας και εντείνοντας το πρόβλημα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο πλήρης αποπροσανατολισμός.


Με όλα αυτά η χώρα μας κάνει ακόμα ένα… άλμα προς το σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς δεν μπορεί να κλείσει τις χωματερές της και δεν μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων με κίνδυνο να χάσει και τα ελάχιστα έως τώρα δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και το πρόστιμο θα είναι δυσβάσταχτο μιας και υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ για κάθε ημέρα που θα παραμένουν ανοιχτές και μη αποκατεστημένες οι χωματερές.Κι ενώ η ευθύνη της Πολιτείας για μία σειρά ζητημάτων είναι αναμφισβήτητη, στη προκειμένη περίπτωση η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους τοπικούς παράγοντες της Κερατέας που κατόρθωσαν τελικά να εκμεταλλευτούν τη (δικαιολογημένη λόγω της κρίσης και του Μνημονίου) δυσφορία της κοινής γνώμης απέναντι σε κάθε κυβερνητική δράση και τους κρατούν ομήρους προκειμένου να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Τα συμφέροντα αυτά μεταφράζονται όπως φαίνεται στην επιδίωξη ορισμένων να λάβουν χρήματα για απαλλοτριώσεις εκτάσεων που έγιναν για την δημιουργία του ΧΥΤΥ χωρίς όμως να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Οι απαλλοτριώσεις έχουν γίνει κανονικά για όσους είχαν τίτλους ιδιοκτησίας. Μία μερίδα πολιτών χωρίς να διαθέτουν τίτλους κατέθεσαν προσφυγή ζητώντας αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που υποστηρίζουν ότι τους ανήκουν.

Αυτή είναι και η μόνη δικαστική διαμάχη που αφορά στην υπόθεση του ΧΥΤΥ Κερατέας αφού ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου ενώ απέρριψε την προσφυγή που έγινε σύμφωνα με την οποία η δημιουργία του ΧΥΤΥ θα βλάψει τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.


Παράνομες χωματερές

Να σημειωθεί ότι σήμερα ακριβώς στο χώρο που πρόκειται να γίνει ο ΧΥΤΥ και δίπλα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει η επίσημη χωματερή του δήμου Κερατέας ενώ στα όρια του δήμου υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη 4-5 παράνομες ανεπίσημες χωματερές που μολύνουν με διοξίνες τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα. Να σημειωθεί επίσης ότι η νέα Δημοτική Αρχή της Κερατέας μόλις πριν από λίγες ημέρες συμφώνησε με το υπουργείο Εσωτερικών να μη στέλνει πια τα σκουπίδια στη χωματερή, αλλα στα Άνω Λιόσια. Ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε έργα αποκατάστασης και τα σκουπίδια παραμένουν εκτεθειμένα.

Στην Κερατέα το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων δυναμικότητας 2 εκατομμυρίων τόνων. Πρόκειται για μία από τις τρεις μονάδες που θα καλύψουν τις ανάγκες ολης της Αττικής (οι άλλες δύο είναι στο Γραμματικό και στη Φυλή). Η μονάδα της Κερατέας προορίζεται να επεξεργάζεται τα σκουπίδια της Ανατολικής Αττικής κι ενός μέρους από τα απορριμμάτα της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στην Αττική παράγονται περίπου 2,3 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών. Αρα εάν επρόκειτο για μία ακόμη «χωματερή» ή έστω έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, τότε το έργο θα ήταν παντελώς άχρηστο σε ένα χρόνο! Ωστόσο, οι προδιαγραφές του έργου που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. είναι για να έχει διάρκεια ζωής 40 ετών.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου