Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Λιτότητα πολιτών Vs. σπατάλης δημοσίου

Οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι αλλά η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό και δεν πιάνει τους φοροφυγάδες. Θα μπορούσε να είναι η κριτική που εκφράζεται από την αντιπολίτευση ή ένα συνδικάτο αλλά πρόκειται για τη βασική ένσταση της Τρόικας που ολοκληρώνει την Παρασκευή το νέο 4ετές τελικά (έως το 2015) "κουστούμι" των μέτρων που θα μειώσουν το έλλειμμα.

Η αξία του είναι άγνωστη (το 3ετές πακέτο που είχε αποφασιστεί τον Δεκέμβριο προέβλεπε 12,77 δισ. ευρώ) αλλά αυτό που λένε οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι το προφανές: ότι αν δεν «μαζέψει» η κυβέρνηση τη σπατάλη και την φοροδιαφυγή, τα λεφτά θα αναζητηθούν για μία ακόμη φορά από τα εύκολα... θύματα:
 μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες - επιχειρηματίες που δεν φοροδιαφεύγουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα –σύμφωνα πάντα με την Τρόικα– είναι η άγνωστης ακόμη αξίας «τρύπα» δαπανών της λεγόμενης γενικής κυβέρνησης, των ΟΤΑ, ταμείων, νοσοκομείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ και άλλων νομικών προσώπων, περίπου 1.600 τον αριθμό. Ένας στους δύο δεν έχει δώσει λογαριασμό στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για το τι έχει δαπανήσει και τι χρωστά. Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε δήμους και ασφαλιστικά ταμεία, πιθανόν και σε ΔΕΚΟ, άγνωστο σε ποιους, αφού το υπουργείο δεν βάζει στη «σέντρα» τους φορείς ονοματίζοντάς τους.

Οι υπόλοιποι μισοί οφείλουν –όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει– 4 δισ. ευρώ μόνο από χρέη του 2010. Πρόκειται για ποσό που πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2010 ως δαπάνη, άγνωστο με ποιες συνέπειες για το έλλειμμα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Αν προστεθούν στο ποσό αυτό και άλλα 5,34 δισ. ευρώ «ρυθμισμένων» χρεών νοσοκομείων φτάνουμε στα 9,34 δισ. ευρώ, ποσό αστρονομικό.

Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι ζήτησαν και πήραν από την Τρόικα πίστωση χρόνου έως τις 20 Φεβρουαρίου έτσι ώστε να στείλουν οι φορείς στοιχεία για το 2010. Όποιοι και αυτή τη φορά αγνοήσουν την «εντολή» του Μνημονίου θα υποστούν περικοπή δαπανών και άλλες διοικητικές ποινές.

Τα στελέχη της Τρόικας δεν φαίνεται πάντως να πείθονται, εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, αφήνουν το παράθυρο ανοικτό για συμπληρωματικά μέτρα στην επόμενη κάθοδό τους, αυτή του Μαΐου αν δεν κλείσει το 2010 σύμφωνα με τους στόχους.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη συνδέουν την «παράταση» κατά 1 μήνα που φέρεται να έλαβε η Ελλάδα για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα εγκρίνει το νέο πακέτο ακριβώς με αυτό το λόγο. Δηλαδή, ενώ στην άτυπη ενημέρωση που έγινε χθες για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου εμμέσως εννοήθηκε ότι δίδεται επιπλέον 1 μήνας κοινωνικού διαλόγου, στην πράξη άλλα στελέχη λένε ότι αφού δεν υπάρχει τελική εικόνα για την «τρύπα» του 2010 και πειστικές εκτιμήσεις για την πορεία των δαπανών και των εσόδων από την φοροδιαφυγή για το 2011, οι εκπρόσωποι της Τρόικας θέλουν να ξεσκονίσουν εκ νέου τα στοιχεία στην αρχή του Μαΐου. Τότε, με την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου θα δώσουν την τελική έγκριση για το πακέτο των επόμενων ετών. Εξηγούν ότι όσο καθυστερεί το «νοικοκύρεμα» τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα μέτρα που πλήττουν τα συνήθη «θύματα».

Τα μέτρα θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο όπου ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα στοχεύει στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 5% του ΑΕΠ το 2015.

Ο υπουργός αναμένεται να κάνει λόγο για πρόοδο του Μνημονίου και θετική αντιμετώπιση της Τρόικας στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ και της επιμήκυνσης του δανείου. Ωστόσο αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις για το κουβάρι των νέων μέτρων τα οποία πρέπει να αποτυπωθούν –έστω και σε γενικές αρχές– στην υπό ολοκλήρωση 4η αναθεώρηση του Μνημονίου μαζί με δεσμεύσεις για πρόσθετες παρεμβάσεις, αν αυτό χρειαστεί...
Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου