Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

«Αγνοούνται» 150 υπάλληλοι και 40 τόνοι πετρέλαιο!


Προς... αναζήτηση 150 μόνιμων υπαλλήλων-«φαντάσματα» στην Καθαριότητα αλλά και 40 τόνων πετρελαίου, που φαίνεται ότι «ρούφηξαν» μέσα σε λίγες μόλις ημέρες τα απορριμματοφόρα, βρίσκεται η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Από τους 700 μόνιμους υπαλλήλους στην Καθαριότητα προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους 150. Αλλοι 21 δούλευαν στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, αν και προσλήφθηκαν στην Καθαριότητα», είπε χαρακτηριστικά χτες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, και...
 εξήγησε ότι πρόκειται για 150 άτομα, που πληρώνονται κανονικά από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οργανική τους θέση είναι εκεί, αλλά είναι άγνωστο πού ακριβώς εργάζονται. Παράλληλα, ο δήμαρχος αναρωτήθηκε «πού πάει το πετρέλαιο», αφού -όπως εξήγησε αργότερα- ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου ο δήμος προμηθεύτηκε 45 τόνους πετρελαίου, στις 6 Ιανουαρίου είχαν μείνει μόλις 5 τόνοι!

Ο δήμαρχος άφησε αιχμές για μερίδα εργαζομένων στην Καθαριότητα, επανέλαβε με έμφαση ότι δεν υπάρχει γραφείο κίνησης και εξήγγειλε πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Καθαριότητας.


«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση

Οσο για το πότε θα καθαρίσει τελικά η πόλη, υπολόγισε ότι αυτό θα γίνει σε ένα δεκαήμερο, με τη βοήθεια των πολιτών (στους οποίους έκανε έκκληση να κρατούν στο μπαλκόνι τους τα ανακυκλώσιμα), τη σύμπραξη όμορων δήμων, αλλά και με τη βοήθεια ιδιωτών. «Δεν ιδιωτικοποιούμε την καθαριότητα, αλλά χρησιμοποιούμε ιδιώτες εκτάκτως για να καθαρίσει η πόλη», είπε, απαντώντας έτσι στον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρη Ζαριανόπουλο που λίγο πριν, σε συνέντευξη Τύπου, εκτίμησε ότι «η πόλη βρομίζει μεθοδευμένα και συνειδητά, για να αγανακτήσουν οι πολίτες και η διοίκηση να παρουσιάσει ως σωτήρα τον ιδιώτη».

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι το κόστος του δήμου για τη διαχείριση ενός τόνου σκουπιδιών εκτινάσσεται στα 280 ευρώ, ενώ στόχος του είναι το κόστος να φτάσει στα 120 ευρώ/τόνο.


Οι ελλείψεις

Σήμερα λειτουργούν κατά μέσο όρο καθημερινά 25 απορριμματοφόρα και δύο τράκτορες. «Για αυτόν τον αριθμό των οχημάτων και για τρεις βάρδιες χρειαζόμαστε 180 εργατοτεχνίτες και 100 οδηγούς. Εχουμε, όμως, μόλις 67 εργατοτεχνίτες και 92 οδηγούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι η τελευταία κρίση με τα σκουπίδια οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, που δημιουργήθηκε για δύο λόγους: πρώτον, για το «κενό» που μεσολάβησε από την αποχώρηση των 850 «παλιών» συμβασιούχων, που έφυγαν τμηματικά έως τις 15 Μαρτίου, και μέχρι την πρόσληψη νέων και δεύτερον, από το γεγονός ότι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου δεν προσήλθαν για εργασία -αν και κλήθηκαν- μόνιμοι υπάλληλοι αλλά και συμβασιούχοι. «Από τους 912 νέους συμβασιούχους έγινε τμηματική πρόσληψη σε 182 άτομα. Από αυτά, μόνο τα 22 ήταν ικανά να εργαστούν στην αποκομιδή και, ενώ κλήθηκαν στις 24 Μαρτίου για δουλειά, ήρθαν στις 28 Μαρτίου», εξήγησε ο δήμαρχος.


«Πόλεμος» με το Σύνδεσμο ΟΤΑ;

Τέλος, αναφερόμενος στην «απειλή» εργαζομένων στο Σύνδεσμο ΟΤΑ ότι -αν δεν εξοφλήσει το ύψους 1 εκατ. ευρώ χρέος του- ο δήμος δε θα μπορεί σε λίγο να εναποθέτει απορρίμματα στο ΧΥΤΑ, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «απειλές» και «εκβιασμό» και είπε πως το ποσό πληρώνεται. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ζουρνάς, που απαιτεί από το δήμο την επιστροφή κάδων και απορριμματοφόρων ανακύκλωσης (αφού ο δήμος «κατήγγειλε» τη συνεργασία τους στον τομέα αυτό), οφείλει στο δήμο περισσότερα από 600.000 ευρώ από την παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία δεν κατεβλήθησαν ποτέ.

«Δήμαρχε, αφήστε τις δικαιολογίες και μαζέψτε τα σκουπίδια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Γκιουλέκας από τη μείζονα αντιπολίτευση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ agelioforos.gr

1 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Αχ, αυτοι οι "ανεξάρτητοι", "αντικαθεστωτικοι" υποψήφιοι, που έπαιρναν σβάρνα τα μπαράκια της Θεσσαλονίκης και "αφουγκραζόντουσαν τον παλμο της νεολαίας"... Ο Μπουτάρης κι ο Βούγιας, δηλαδη.

Να χαρω εγω "ανεξαρτησία" κι "αντικαθεστωτισμο"!

Δημοσίευση σχολίου