Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ισχυρή ένδειξη ότι θα πάμε σε Ευρω-λύση στις 25 Μαρτίου

Πορτογαλία: καταστροφική δημοπρασία 2ετών ομολόγων με επιτόκιο 5,993%

Η Πορτογαλία άντλησε συνολικά 1 δισ ευρώ από την έκδοση ομολόγων διετούς διάρκειας, με σημαντική ενίσχυση του κόστους δανεισμού και τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Συγκεκριμένα, η Λισσαβώνα πούλησε ομόλογα λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2013 με επιτόκιο 5,993% έναντι 4,086% κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.

Η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 1,6 φορές έναντι...
 1,9 φορών στην προηγούμενη δημοπρασία.

«Με τις αποδόσεις των ομολόγων σε αυτά τα επίπεδα το αποτέλεσμα δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις ότι η Πορτογαλία οδεύει για στήριξη» δηλώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Radobank, Richard McGuire.

Οι αναλυτές έχουν εδώ και καιρό επισημαίνει πως απόδοση άνω του 7% για τα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα θεωρείται μη διατηρήσιμη. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου εκτινάχθηκε σήμερα (Τετάρτη) σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας το 7,78%.


Α. Μέρκελ: Ετοιμη για βοήθεια σε Ελλάδα-Ιρλανδία

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε στη γερμανική βουλή ότι είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα περαιτέρω δεσμεύσεις, σύμφωνα με πηγές που μεταφέρει το πρακτορείο Reuters.


Οι δεσμεύσεις σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις όσον αφορά την Ελλάδα και τον συντελεστή φόρου επιχειρήσεων στην Ιρλανδία.

H κα Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι θα συμφωνούσε να επεκταθούν οι δυνάμεις του ταμείου διασώσεων EFSF, με την προϋπόθεση ότι οι χώρες με χαμηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας θα συμβάλλουν με κεφάλαια.


"Δεν αρκούν 3 χρόνια στην Ελλάδα"

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωνε ότι δεν αρκούν τρία χρόνια στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών λαθών.

"Η επιμονή στο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της σε τρία χρόνια μπορεί να οδηγήσει μόνο σε νέους κλυδωνισμούς", σημείωνε η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας.

Αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής, η κ. Μέρκελ τόνιζε ότι οι αποφάσεις για την ευρωπαϊκή βοήθεια θα πρέπει να είναι ομόφωνες, προσθέτοντας ότι η Γερμανία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το "όπλο" του βέτο.

Στο ζήτημα των ευρωομολόγων, η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι είναι μια "λανθασμένη λύση" που "δεν βοηθάει κανέναν στην πραγματικότητα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου