Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Απαγορεύονται από αύριο τα μετρητά για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ

Κατασχέσεις σε χέρια τρίτων και κατάργηση μετρητών για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον επιχειρηματικό κόσμο:

Ειδικά με την εφαρμογή του τελευταίου μέτρου το οποίο τίθεται σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των επιχειρηματιών αφού περιορίζει ακόμη περισσότερο την ρευστότητα τους.

Έτσι από 1ης Απριλίου πολίτες και επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή επιταγής για κάθε αγορά που υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το μέτρο, καθώς η ηλεκτρονική πληρωμή τους αφαιρεί και το τελευταίο ρευστό από τα ταμεία τους.

Κι ενώ από τη μια το υπουργείο μαζεύει από παντού το ρευστό των επιχειρηματιών, λόγω της προσπάθειας αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που υστερούν κατά 1,3 δις. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους, από την άλλη εξοφλεί με «ρυθμούς χελώνας» το ΦΠΑ που χρωστά επί χρόνια στους επιχειρηματίες.

Πέρυσι, οι συνολικές επιστροφές ανήλθαν σε 5 δις. ευρώ. Ανάλογο αναμένεται να είναι το ποσό για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστροφές ΦΠΑ έχουν ξεμπλοκάρει για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ.

Για υψηλότερες επιστροφές απαιτείται προσωρινός έλεγχος, ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση των επιστροφών του φόρου σε δήθεν δικαιούχους που ευνοεί την εξάπλωση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Ενώ μόλις πρόσφατα άνοιξε ο δρόμος για συμψηφισμό των οφειλών φορολογούμενων με χρήματα που τους χρωστάει το δημόσιο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι κατασχέσεις σε χέρια τρίτων. Το ελληνικό δημόσιο, και μόλις πρόσφατα και οι ΟΤΑ, μπορούν να κατάσχουν χρήματα που έχουν να εισπράξουν οι οφειλέτες τους από τρίτους –πελάτες τους. Η διαδικασία είναι απλή: το δημόσιο εντοπίζει τον πελάτη του οφειλέτη και απαιτεί την είσπραξη ποσού ισόποσου της οφειλής.

Από δυο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ απαιτήθηκαν χρήματα που τους χρωστούσαν οι προμηθευτές, οι οποίοι έχουν χρέη στο δημόσιο.

Στο πρώτο σούπερ μάρκετ εντοπίστηκαν 290 προμηθευτές που χρωστούσαν 28.499.301 ευρώ στο δημόσιο. Το σούπερ μάρκετ θα πληρώσει 1.100.059 ευρώ χρήματα που έπρεπε να καταβάλει στους προμηθευτές (πίστωση οφειλών για 86 και εξόφληση για 42).

Το σούπερ μάρκετ θα συνεχίσει να αποδίδει και άλλα χρήματα οφειλετών από μελλοντικές συνεργασίες, μέχρι να εξοφληθεί το σύνολο των χρεών των οφειλετών προς το δημόσιο.

Στο δεύτερο σούπερ μάρκετ δεσμεύθηκαν χρήματα για εξόφληση οφειλών 38.127.1010 ευρώ από 302 προμηθευτές.
Μ. Χριστοδούλου www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου