Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οι δηλώσεις των κομμάτων για τη δολοφονία των αστυνομικών

Την καταδίκη για το έγκλημα στου Ρέντη και τον αποτροπιασμό τους, την θλίψη και την οδύνη τους για τον θάνατο του αστυνομικού στην συμπλοκή και την συμπαράστασή τους στους τραυματίες, τις οικογένειές τους και το αστυνομικό σώμα, εξέφρασε σύσσωμη η Βουλή, η κυβέρνηση και τα κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος σε γραπτή του δήλωση εξέφρασε
 τον αποτροπιασμό του για την δολοφονική επίθεση και την βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια του αστυνομικού από αδίστακτους εγκληματίες «ενός νέου ανθρώπου που θυσίασε τη ζωή του για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών». Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αστυνομικού και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους του που τραυματίστηκαν την ώρα άσκησης του καθήκοντός τους.

Ταυτόχρονα στην Ολομέλεια, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να ληφθούν εκ μέρους της Πολιτείας όλες οι πρόνοιες ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα αλλά και για την αποκατάσταση των θυμάτων και των οικογενειών τους, για να λάβουν την διαβεβαίωση από τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι όποια πρόταση κατατεθεί θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Ο κ. Σαχινίδης διαβεβαίωσε επίσης τους Έλληνες πολίτες ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Για «αποτρόπαιο γεγονός μιας άνανδρης επίθεσης εναντίων αστυνομικών» έκανε λόγο κ. Φ. Σαχινίδης ο οποίος εκ μέρους της κυβέρνησης εξέφρασε συμπαράσταση στους οικείους των θυμάτων της επίθεσης και καταδίκασε το γεγονός.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των πτερύγων ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης εξέφρασε αγανάκτηση για αυτό το νέο κρούσμα βίας, την θλίψη και τα συλλυπητήρια για τον άτυχο αξιωματικό που έπεσε στην εκπλήρωση του καθήκοντος, επιδεικνύοντας ηρωισμό και αυταπάρνηση. Επίσης ευχήθηκε στους τραυματίες καλή ανάρρωση και τόνισε: «Είμαστε στο πλευρό τους».

Και ο Δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Β. Πολύδωρας καταδίκασε την επίθεση κατά των αστυνομικών, εξέφρασε την λύπη του για τον άδικο χαμό του νεαρού αστυνομικού και ευχήθηκε για την ανάρρωση των τραυματισμένων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτροπιασμό για το πρωτοφανές γεγονός, συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκτελεσθέντος και συμπαράσταση στους τραυματίες. Σημείωσε ωστόσο ότι η Βουλή δεν έκανε στο ακέραιο το καθήκον της, ούτε απέναντι στα θύματα αλλά κυρίως στο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την προστασία των αστυνομικών και παρέχοντάς τους όλα τα μέσα για να επιτελέσουν το καθήκον τους. «Αυτό είναι ένα θέμα που με ειλικρίνεια, σε μια σύγχρονη Δημοκρατία πέρα από ταμπού, αγκυλώσεις του παρελθόντος πρέπει να το δούμε με προσοχή γιατί τέτοια γεγονότα θρηνήσαμε στο παρελθόν και φοβάμαι πολύ και για το μέλλον», είπε.

Εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Πρωτόπαπας εξέφρασε αποτροπιασμό για την προκλητική εγκληματική ενέργεια, συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων και στο αστυνομικό σώμα και τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου οι ένοχοι να υποστούν την τιμωρία που τους αξίζει «γιατί πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό». Συμφωνώντας με τον κ. Κεφαλογιάννη είπε πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες όπως και στο παρελθόν και πρόσθεσε πως κάθε βελτιωτική πρόταση που επιδεικνύει έμπρακτη αλληλεγγύη είναι ευπρόσδεκτη.

Το ΚΚΕ, δια του Ν. Καραθανασόπουλου, δήλωσε ότι καταδικάζει το αποτρόπαιο έγκλημα και τόνισε πως το οργανωμένο έγκλημα δεν πατάσσεται απλώς με μέτρα αστυνόμευσης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης τόνισε πως είναι φυσική συνέπεια να καταθέτουμε τον πόνο μας, τη θλίψη μας και τα συλλυπητήρια για τον νεκρό αστυνομικό που έπεσε στο καθήκον, έθεσε όμως το ερώτημα «Φτάνει αυτό;».
Επισήμανε πως παραμένει ακόμη ρευστό στους αστυνομικούς εάν, πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπηρεσιακό τους όπλο τη στιγμή που ο δολοφόνος έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γρηγορότερα όπλα. «Χρειάζεται, λοιπόν, κάποια στιγμή να βρει το πολιτικό θάρρος η κυβέρνηση, να κυβερνήσει ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι ως κυβέρνηση με φοβικά σύνδρομα.
Παιδιά αγροτών και εργατών είναι, δεν είναι παιδιά της πλουτοκρατίας οι αστυνομικοί» τόνισε. «Σκεφτείτε να ήταν ανάποδα τα πράγματα και ο αστυνομικός, κάτω από την πίεση, να είχε πυροβολήσει πρώτος, τι θα είχε γίνει τώρα και πολύ περισσότερο τι θα γινόταν αύριο. Λες και πρέπει να πονάμε περισσότερο τα παιδιά τα μεν από τα παιδιά τα άλλα. Τα ένστολα παιδιά πρέπει να εισπράττουν περισσότερη τρυφερότητα και ευγνωμοσύνη που, για ένα χιλιάρικο που τους δίνετε, αυτά τα παιδιά είναι καθημερινώς μπροστά στον κίνδυνο. Παιδιά που φίλησαν τη γυναίκα τους και το παιδί τους και σήμερα το βράδυ δεν θα γυρίσουν πίσω», είπε.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι πρέπει σαφώς η Πολιτεία να κάνει κάτι περισσότερο κι όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του έργου τους. «Είναι και κατά πόσο αυτά τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται ψυχολογικά ότι πίσω τους είναι η Πολιτεία». «Το έγκλημα καλπάζει! Οι λαθρομετανάστες πρωταγωνιστούν! Κι εσείς αρνείστε να πάρετε πρωτοβουλίες προς αυτήν τη κατεύθυνση, μήπως και «κατηγορηθείτε». Κατηγορείστε όμως από την κοινωνία, για όλα αυτά που συμβαίνουν και για όλα αυτά που συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται. Θέλω να ελπίζω ότι θα λάβετε τα μέτρα να προστατευτεί ο αστυνομικός!», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία και τα συλλυπητήριά του για τον αστυνομικό, ενώ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Τόνισε ότι οι αστυνομικοί δίνουν τη μάχη για τον ελληνικό λαό, είναι παιδιά του ελληνικού λαού με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία διαχρονικά δεν αντιμετωπίστηκαν από την Πολιτεία. «Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει η τραγική αυτή υπόθεση είναι ότι χρειάζεται πολύ καλύτερη εκπαίδευση της Αστυνομίας» είπε.


Την βαθιά οδύνη του για το θάνατο των δυο νεαρών αστυνομικών την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.


«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά οδύνη μου για το θάνατο δύο νεαρών αστυνομικών, την ώρα του καθήκοντος. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από το γεγονός ότι δύο νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύουν τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη. Ζούμε σε μια άγρια εποχή: Το έγκλημα γίνεται όλο και πιο βίαιο, αποκτά όλο και πιο αποκρουστικές μορφές. Είναι μια διαπίστωση που προκαλεί θλίψη και ανησυχία, που γίνεται δραματική όταν διατυπώνεται στο βαρύ απόηχο της δολοφονίας δύο ανθρώπων που μόλις ξεκινούσαν τη ζωή τους. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου στους δικούς τους ανθρώπους».


Συλλυπητήρια από τον πρωθυπουργό, για το χαμό των δύο νέων της ΕΛΑΣ

«Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, και η Κυβέρνηση, εκ μέρους και των Ελλήνων πολιτών, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την άνανδρη επίθεση κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Ρέντη, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νέων αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Μαζί με την εντονότατη καταδίκη μας, εκφράζουμε την βεβαιότητα για τη σύλληψη και την τιμωρία των εγκληματιών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου