Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ψηφιακή ξενάγηση στα αρχαία


Μπορεί σε πολλά δημόσια ελληνικά μουσεία να κλείνουν αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά η διαδικτυακή τους παρουσία τείνει πια να βελτιώνεται. Αρκεί κανείς να ξέρει ότι το σερφάρισμα μπορεί να είναι μόνο το έναυσμα και όχι ο αυτοσκοπός. (Σύνδεσμοι για τα μουσεία παρακάτω).

Ετσι, ο διαδικτυακός επισκέπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα χαρεί την εικονική ξενάγηση στις συλλογές του μουσείου. Στην ιστοσελίδα του Μουσείου Λευκού Πύργου (www.lpth.org) η αξιοποίηση των ψηφιακών παροχών είναι υποδειγματική. Κάνετε ψηφιακό τουρ...
 στους έξι ορόφους του μουσείου, βρίσκετε ψηφιακό χάρτη της πόλης με τα σημαντικά μνημεία, διαβάζετε κείμενα ιστορικών και αρχαιολόγων, εντοπίζετε πλήρη βιβλιογραφικό κατάλογο, και οι πιο μερακλήδες θα βρείτε και θεσσαλονικιώτικες συνταγές. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έχει επίσης μία ολοκληρωμένη ψηφιακή τεκμηρίωση όλων των αντικειμένων του με πλήρη στοιχεία χρονολόγησης, κατάστασης, επεμβάσεων.


Από την άλλη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας μπορείτε να περιηγηθείτε στις συλλογές μέσω μιας τρισδιάστατης απεικόνισης της μακέτας των αιθουσών. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει εντάξει στη σελίδα του το έκθεμα του μήνα. Εκτός από αυτό μπορείτε να δείτε και άλλα της ίδιας εποχής. Στην ιστοσελίδα του Νομισματικού Μουσείου επιστρατεύτηκε η τεχνολογία 3D και «κλικάροντας» σε επιλεγμένες φωτογραφίες από τη συλλογή του βλέπουμε τα νομίσματα και στις δύο όψεις.

Εάν πάλι πληκτρολογήσετε www.parthenonfrieze.gr τότε θα δείτε τη ζωφόρο του Παρθενώνα με χίλιους τρόπους. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εφορείας Ακρόπολης και απευθύνεται κατ' αρχάς σε παιδιά, αλλά και σε όποιον θέλει να αποκρυπτογραφήσει αυτό το γλυπτικό θαύμα. Μπορείτε να αποδομήσετε τη ζωφόρο, να την ξαναφτιάξετε, να κάνετε τις μορφές να κινούνται, να τις χρωματίσετε, ακόμα και να τις καθαρίσετε, εικονικά, με λέιζερ. Εξάλλου, πριν από ένα χρόνο η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΤ παρουσίασε στη Φλωρεντία ψηφιακή μουσειακή εφαρμογή για τη Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού.

Σε αυτό το πνεύμα, πριν από λίγο καιρό η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, έλεγε σε ομιλία της ότι στο πλαίσιο του «Αρχαιολογικού Κτηματολογίου» και με 7,2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με 7,2 εκατ. θα γίνει ψηφιακή καταγραφή 4.500 ακινήτων του Δημοσίου και 15.000 αρχαιολογικών χώρων, στα οποία ο πολίτης θα έχει πρόσβαση μέσω ιστότοπου. Επίσης, θα γίνει ψηφιακή καταγραφή 450.000 κινητών αντικειμένων και, τέλος, θα δημιουργηθούν 13 ψηφιακοί αρχαιολογικοί άτλαντες, όσες και οι περιφέρειες της χώρας.

Την ίδια στιγμή η Ε.Ε. επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε η διαδικτυακή «Europeana» να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα τεκμήρια πολιτιστικών παραδόσεων. Η ψηφιοποίηση αποτελεί εξάλλου εργαλείο πληροφορίας, δουλειάς, τεκμηρίωσης και προβολής. Η Διεύθυνση Αρχείου Μνημείων, σηκώνοντας μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας, με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ, ψηφιοποίησε τα τελευταία τρία χρόνια 130.000 κινητά ευρήματα για την καταγραφή των οποίων είχαν στηθεί 66 σταθμοί ψηφιοποίησης σε μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων.

Από αυτό το απόθεμα, ήδη περίπου 10.000 αντικείμενα από 35 δημόσια μουσεία έχουν εμπλουτίσει ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ (http://collections.culture.gr), η οποία συνδέεται με την ευρωπαϊκή europeana (www.europeana.eu). Ο χρήστης αναζητεί αυτό που ψάχνει ανά περιοχή, θέμα, αντικείμενο ή χρονολογία. Για τον διαρκή εμπλουτισμό του on line κατάλογου σήμερα εργάζεται μόνο μία ωρομίσθια αρχαιολόγος.

Σε έναν παράλληλο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό κατάλογο, τον Michael Plus, καταλογογραφούνται ψηφιακές συλλογές μουσείων, βιβλιοθηκών και αρχείων. Από ελληνικής πλευράς θα βρούμε ψηφιακές συλλογές που αντιστοιχούν σε 28 φορείς. Ο ευρωπαϊκός κατάλογος παραπέμπει στους αντίστοιχους ιστότοπους μουσείων ή ιδρυμάτων. Εδώ λοιπόν εντοπίζει κανείς το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με την ονομασία «Αννα Κομνηνή», περιλαμβάνει δε κορυφαία βυζαντινά μνημεία και σύνολα από κέντρα του βυζαντινού κόσμου , όπως Ελλάδα, Τυνησία, Αρμενία, Ρωσία, Γεωργία, Βουλγαρία. Στον ίδιο κατάλογο θα βρούμε παραπομπές σε συλλογές εικόνων, γλυπτών, μικροτεχνίας, κεραμικής, υφασμάτων του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας, συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ.ά.

Επίσης, η Διεύθυνση Αρχείου Μνημείων, από το Φεβρουάριου του 2010 δουλεύει το τριετές πρόγραμμα καταγραφής των ακίνητων μνημείων συνόλων και ιστορικών τόπων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CARARE. «Θα δοθεί έμφαση σε τρισδιάστατο υλικό και μοντέλα εικονικής πραγματικότητας και έχουμε δηλώσει ότι θα εντάξουμε 20.000 μνημεία» λέει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Μεταξία Τσιποπούλου. Αυτή η καταγραφή θα αποτελέσει μέρος της europeana.

Παράλληλα η Διεύθυνση στη δική της ιστοσελίδα (http://nam.culture.gr) έχει δημιουργήσει μικρές ενδεικτικές ψηφιακές συλλογές έξι μεγάλων μουσείων της χώρας καθώς και του Ιστορικού Αρχείου που διαχειρίζεται.

Η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου αποτελεί μία γιγαντιαίων διαστάσεων προσπάθεια της Διεύθυνσης να διασώσει, να καταγράψει και να αποδώσει στους ερευνητές και εν μέρει στο ευρύτερο κοινό χιλιάδες έγγραφα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σε ένα νέο, σύγχρονο κτίριο στοιβάζονται περίπου 2.000 κούτες. «Τα 20.000 έγγραφα που ψηφιοποιήσαμε είναι σταγόνα στον ωκεανό» μας λέει η Μ. Τσιποπούλου.

Αλλωστε μόνο δύο μόνιμες αρχαιολόγοι δουλεύουν σε ένα έργο που θα χρειαζόταν ολόκληρη γραμμή παραγωγής. Στο υπερσύγχρονο εργαστήριο συντήρησης χαρτιού και φωτογραφίας από το 2009 δεν εργάζεται κανένας συντηρητής. Δεν υπάρχει ούτε εργάτης να βοηθάει στη μεταφορά των τεράστιων κιβωτίων. Ηδη πάντως κάποια από τα πιο παλαιά και ιστορικά έγγραφα μπορεί να τα βρεί κανείς on line στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης. Παράλληλα, συνεχίζεται η ενημέρωση του διαρκούς ηλεκτρονικού καταλόγου (μέσω της ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ) των κηρυγμένων ελληνικών μνημείων που αυτή τη στιγμή φτάνουν τις 25.000.



http://www.namuseum.gr/
http://www.byzantinemuseum.gr/
http://www.nma.gr/
http://www.amth.gr/
http://www.mbp.gr/
http://www.ekbmm.gr/
http://www.yppo.gr/
http://www.listedmonuments.gr/
http://www.lpth.org/
http://www.parthenonfrieze.gr/
http://www.collections.culture.gr/
http://www.europeana.eu/
http://www.michael-culture.gr/
http://www.nam.gr/

Πηγή: Eλευθεροτυπία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου