Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Νεκρός ο πρωτότοκος γιος του Μουαμάρ Καντάφι;



Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες
Ο πρωτότοκος γιος του Μουαμάρ Καντάφι Χαμίς υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Τρίπολης, μεταδίδουν δικτυακοί τόποι της λιβυκής αντιπολίτευσης και αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χαμίς Καντάφι φέρεται να...
 είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν πιλότος της λιβυκής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι και κάποιοι συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο Arabian Business, τον οποίο επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Λιβύη: Νέο κύμα επίθεσης με 110 Τόμαχοκ

Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στην Λιβύη με ρίψη 110 πυραύλων Tomahawk, με την Ουάσιγκτον να αναλαμβάνει "προσωρινά" την ηγεσία αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης και ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει δεύτερες σκέψεις.


Από πλευράς στρατιωτικών κινήσεων, κατά την διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη κύμα επιθέσεων, ενώ χτυπήθηκε ακόμη και του παλάτι του Μουαμάρ Καντάφι

Η πρώτη επίθεση την νύχτα του Σαββάτου έγινε από γαλλικά αεροσκάφη και σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία χτυπήθηκαν κυρίως στρατιωτικά τανκ και βαρύς οπλισμός στον δρόμο προς την Βεγγάζη. Το δεύτερο κύμα επίθεσης έγινε κυρίως από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη ενώ ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου στρατού, ο Μπιλ Γκόρντεϊ δήλωσε πως «αναλαμβάνουμε την ηγεσία των συμμαχικών επιχειρήσεων, υπό τον στρατηγό Ham» σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «στις επόμενες ημέρες σκοπεύουμε να παραδώσουμε (την διεύθυνση των επιχειρήσεων)» .

Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερ Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στην Μόσχα, δήλωσε πως αναμένει παράδοση «της βασικής υπευθυνότητας» στις επόμενες ημέρες ενδεχομένως στην Γαλλία ή την Βρετανία.


Xτυπήθηκε το παλάτι του Καντάφι


Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη, καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας. ". Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο. Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας


Συνεδριάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν μεν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – αφού η Μόσχα και το Βερολίνο απείχαν της ψηφοφορίας- αλλά δεν υπάρχει έγκριση από το ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ άλλων και από την Τουρκία. Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα (Δευτέρα), θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό


Δεύτερες σκέψεις από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσσα έσπευσε σήμερα να επισημάνει πως ο Αραβικός Σύνδεσμος σέβεται το ψήφισμα του ΟΗΕ και τόνισε πως «η θέση του Συνδέσμου ως προς την Λιβύη ήταν αποφασιστική από την πρώτη στιγμή, όταν παγώσαμε την συμμετοχή της Λιβύης…τότε ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Σεβόμαστε το ψήφισμα του ΟΗΕ και δεν υπάρχει καμία διαμάχη ως προς αυτό». Πρόκειται για ανασκευαστικές δηλώσεις, στα όσα είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο Μούσσα, όταν εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. «Συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε στην κατεύθυνση της προστασίας των ανθρώπινων ζωών. Καλούμε όλες τις πλευρές να λαμβάνουν αυτό υπόψη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις» είχε δηλώσει.

Ακολούθησε διπλωματικός μαραθώνιος. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τους ηγέτες Αλγερίας και Κουβέιτ ώστε να εξασφαλίσει την κρίσιμη στήριξη των αραβικών κρατών. «Νομίζω ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τις στρατιωτικές επιπτώσεις όταν ζητά επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» σχολίασε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ πιο διπλωματικός ήταν ο χειρισμός της Γαλλίας, που δια στόματος του εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ανθρώπινων ζωών.


Δεν είναι στόχος η ανατροπή του Καντάφι

Σημαντικά είναι τα ερωτήματα ως προς το ποιος είναι ο στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ο Ναύρχος Μάικ Μούλεν, δήλωσε στο CBS πως η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης είναι «πολύ αβέβαιη» και παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να οδηγήσει σε αδιέξοδο.

«Νομίζω πως βασικά η κατάσταση θα πρέπει να επιλυθεί από τον λιβυκό λαό» δήλωσε ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μπει στο στόχαστρο των διεθνών δυνάμεων ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι, ο κ. Γκέιτς σημείωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου