Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Τριετής αναστολή στην αποπληρωμή χρεών προβληματικών χωρών ~ Η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα



Με άρθρο του στη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Βέμπερ ισχυρίζεται πως η συμπλήρωση του μηχανισμού σταθερότητας με την αυτόματη τριετή επιμήκυνση ωφελεί τους πάντες, τις χώρες χορηγούς βοήθειας, την χρηματοοικονομική σταθερότητα, αλλά και τις χώρες-αποδέκτες της χρηματοπιστωτικής βοήθειας.

Επιπλέον...,
 η αλλαγή αυτή είναι «νομικά εφικτή, διαφανής, η επιμήκυνση δεν αποτελεί πιστοληπτικό γεγονός για να επιβαρύνεται με αρνητικά επακόλουθα, ενώ απαντά σε όλα τα επίκαιρα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ενισχύοντας τη σταθερότητα της ΟΝΕ» επισημαίνει ο κ. Βέμπερ .

Συγχρόνως, ο κεντρικός τραπεζίτης απορρίπτει τις πολυάριθμες αξιώσεις (βλ αγορά ομολόγων προβληματικών χωρών από τον ESM, αισθητή μείωση επιτοκίων, παραίτηση από προτεραιότητα εξυπηρέτησης των πιστώσεων βοήθειας, ομοφωνία των πιστωτριών χωρών σε σημαντικές αποφάσεις) που προτείνονται τελευταία γιατί θα μετέβαλαν σημαντικά τον χαρακτήρα των βασικών αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σημειώνεται πως κατά τη FAZ, το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο χαιρέτισε την πρόταση Βέμπερ δηλώνοντας ανοιχτό σε προτάσεις που στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες. Βασικός στόχος είναι να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις πιστώσεων που θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013 σε όσα προβλέπει ήδη το βρετανικό και αμερικανικό δίκαιο.

ΔΝΤ:Η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα


"Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή", υπογράμμισε σήμερα με έμφαση η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία στο ίδιο πνεύμα επικαλέσθηκε και τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, η αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού χρέους στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία την περασμένη άνοιξη είχε δύο πυλώνες: αυτόν των μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυτόν που αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Η κα Ατκινσον εμφανίσθηκε δημόσια αισιόδοξη για την πορεία του μνημονίου δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ “αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει”. Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχία, και επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι για την υλοποίησή του έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση.

Το στέλεχος του Ταμείου εκτίμησε ότι οι επαφές του κ. Στρος-Καν με τον κ. Παπανδρέου και τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως και η καλή συνεργασία του ΔΝΤ με την Ευρ. Επιτροπή και την ΕΚΤ, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει ένα επιτυχές πρόγραμμα για την Ελλάδα, και δήλωσε πεπεισμένη ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν με αποτελεσματικό τρόπο.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσον το περιστατικό της ανακοίνωσης από την Τρόικα, στις 11 Φεβρουαρίου, του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, έχει πλήξει τις σχέσεις του Ταμείου με την Αθήνα, δήλωσε ότι το ΔΝΤ διατηρεί πολύ στενή και ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και σέβεται τις πολιτικές που ακολουθεί όπως και τον καθορισμό αυτού που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου