Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον της Λιβύης


"Η Λιβύη δεν φοβάται", δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλά, γιος του Καντάφι.

Έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι...
 είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει "ούτε έλεος ούτε οίκτο".

"Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο", δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπους να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.

Η απόφαση του ΟΗΕ δίνει την έγκριση για να ληφθούν "όλα τα απαραίτητα μέτρα", περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιβληθεί στον λιβυκό στρατό μια κατάπαυση του πυρός, όμως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.

Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.

Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια "πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν".

Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο. Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν επίσης.

Τη στιγμή που ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο γάλλος υπουργός Εξωτειρκών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε, πριν από την ψηφοφορία, ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση.

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.

Μετά την ψηφοφορία, ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι "έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους".


"Η Λιβύη δεν φοβάται", δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλά, γιος του Καντάφι

"Η Λιβύη δεν φοβάται", δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιούς του Καντάφι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων.


"Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε", τόνισε από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC.

"Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη για να σκοτώσετε Λίβυους. Καταστρέφεται τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό", πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση υπέρ της χρήσης στρατιωτικής ισχύος εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, που ανοίγει το δρόμο για αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη.

2 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Ευρωπαίοι κι Αμερικάνοι αποδεικνύουν ακόμη μία φορα ότι στο κεφάλι τους, αντι εγκεφάλου, έχουν σκατα.

Τυφλωμένοι απο την προσδοκία υψηλου κέρδους με νέες συμβάσεις για τα πετρέλαια (σου λέει, να τα πάρουμε κοψοχρονια με την υπογραφη τρισάσχετων περι τα οικονομικα "επαναστατων"), διέταξαν στρατιωτικη επέμβαση... "- Να, για λίγες μέρες, να βοηθήσουμε τους επαναστάτες!"

Το Αφγανισταν δεν τους δίδαξε τίποτε. Ούτε σκέφτηκαν ότι μπορει όλη η Β. Αφρικη να γίνει "όπα!" ***εις βάρος τους***.

Κρασοπατήρ είπε...

Στο Μπαχρέιν ο ΟΗΕ δεν βλέπει τίποτα. Όλα καλά εκεί, κάνει κουμάντο η Σαουδική Αραβία...

Δημοσίευση σχολίου