Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τα άδεια ταμεία φέρνουν νέα μέτρα ~ Φορομπηχτικό τσουνάμι...

Έκτακτη εισφορά από τους έχοντες, μείωση φοροαπαλλαγών από τους έχοντες και μη, νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και κατάργηση του αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών περιλαμβάνει η δεξαμενή των νέων μέτρων που επεξεργάζεται ήδη το οικονομικό επιτελείο κάτω από την πίεση της τρόικας αλλά και της κατάρρευσης των εσόδων.

Το μενού περιλαμβάνει ακόμη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σαρωτική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και νομιμοποίηση των καταπατημένων...
 εκτάσεων.

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της τέταρτης επικαιροποίησης του μνημονίου και μετά την κατάρρευση των εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται και πάλι μπροστά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων αν επιθυμεί να παραμείνει ο προϋπολογισμός το διεθνές «πάσο» για την περαιτέρω δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ηδη η απόκλιση του 1,1 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε μόλις σε διάστημα δύο μηνών, επανέφερε στο τραπέζι μέτρα που μέχρι σήμερα είχαν σαφώς αποκλεισθεί, όπως η έκτακτη εισφορά από τα υψηλά εισοδήματα αλλά και μία ακόμη (πόσες άραγε;) αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ. Κοντά σε αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται επίσης η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, που πολλοί είχαν προτείνει αλλά ουδείς τόλμησε ποτέ να εφαρμόσει, εξαιτίας του πολιτικού κόστους.

Ο καμβάς των μέτρων περιλαμβάνει ακόμη την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, τη σαρωτική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά και ένα άνευ προηγουμένου μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, που δεν σχετίζονται ούτε με κοινωνικά αλλά ούτε και με αναπτυξιακά κριτήρια.

Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα έχει ξεκινήσει για τον σκοπό αυτό πυρετός συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό τα μέτρα να αποφασισθούν τα ταχύτερο δυνατόν και να είναι απολύτως ποσοστικοποιημένα έτσι ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και λανθασμένες προβλέψεις, όπως αυτές που οδήγησαν στη μεγάλη απόκλιση των εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.


Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

1. Την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στους «πλούσιους» φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Πρόκειται ασφαλώς για την προσφιλέστερη μέθοδο συγκέντρωσης ζεστού χρήματος, καθώς ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης είναι πανεύκολος και η διαδικασία είσπραξης του φόρου ταχύτατη, χωρίς βέβαια να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες παρενέργειες.

2. Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος υπουργός που... τόλμησε να προτείνει αλλά και να θεσμοθετήσει το μέτρο ήταν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θεωρούσε απαράδεκτη τη «στοίχιση» πίσω ή γύρω από το αφορολόγητο των 12.000, όλων των ελεύθερων επαγγελματιών ανεξαιρέτως των εισοδημάτων τους.

Το μέτρο ψηφίστηκε κανονικά από τη Βουλή, δεν πρόλαβε όμως να εφαρμοσθεί καθώς ο διάδοχος του κ. Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου έσπευσε να το καταργήσει εξαιτίας του πολιτικού κόστους που αυτό επέφερε. Σήμερα το μέτρο προβάλλει ως απαραίτητη προϋπόθεση εξορθολογισμού της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και το υπουργείο Οικονομικών, εσόδων πιεζόντων, εμφανίζεται αρκετά αποφασισμένο για την εφαρμογή του.

3. Τη νέα αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ. Οι εμπνευστές του μέτρου διακατέχονται από τη γνωστή νοοτροπία ότι τα προσκομμένα έσοδα είναι πάντα ευθέως ανάλογα με την αύξηση του φορολογικών συντελεστών. Για μία ακόμη φορά, ωστόσο, η τρόικα πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σίγουρα σε αύξηση των εσόδων, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση.

Βεβαίως η πρόταση έχει να κάνει με τη μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερμειωμένο και τον μειωμένο συντελεστή - που από την 1-1-2011 είναι 6,5% και 13% αντίστοιχα - στον υψηλό συντελεστή 23%. Εξετάζεται επίσης η κατάργηση της εφαρμογής συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό κόστος του ελληνικού Δημοσίου από τις ειδικές απαλλαγές στον ΦΠΑ ανέρχεται στα 564,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο 280,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τα βιβλία, τα περιοδικά, τα θέατρα και τις εφημερίδες το κόστος του Δημοσίου φθάνει τα 59 εκατ. ευρώ.


4. Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα. Οι προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό έγιναν προφανείς από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η εκκρεμότητα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις περιοχές του Ψυχικού και της Φιλοθέης, ύστερα από τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές αυξήθηκαν μέχρι και 60%, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τις πραγματικές τιμές πώλησης. Παράλληλα, με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μελετούνται επίσης και γενικότερες αλλαγές στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Εξετάζεται συγκεκριμένα η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 400.000 ευρώ στις 350.000 ευρώ και η μερική αναπροσαρμογή των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια

5. Την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο, που αναμένεται να στηρίξει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου. Από τον Οκτώβριο του 2011 όλοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 0,021 ευρώ στα 0,39 ευρώ για να εξισωθεί με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης.

6. Τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου. Θέμα χιλιοειπωμένο και χιλιοεξετασμένο, πλην όμως επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς η τρόικα επιμένει ότι η εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει την πραγματική μεταβίβαση εκτάσεων του Δημοσίου σε νομείς που χρησιμοποιούν για χρόνια την καταπατημένη έκταση ως πρώτη κατοικία! Δικαίωμα εξαγοράς θα έχουν επίσης και οι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, καταβάλλοντας στο κράτος το σχετικό τίμημα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%.

7. Την εξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, με στόχο να καταργηθούν εκείνες που δεν δικαιολογούνται με κοινωνικά η αναπτυξιακά κριτήρια. Πρόκειται για περισσότερες από 900 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις και φορολογούμενοι και έχουν να κάνουν με έκπτωση για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, αμοιβές γιατρών και δικηγόρων, ασφάλιστρα ζωής, ακόμη και για καταναλωτικές δαπάνες.

Το εγχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς από τη μία πλευρά απαιτείται ένα νέο απόλυτα στοχευμένο σύστημα φοροαπαλλαγών και από την άλλη πρέπει πάση θυσία να περιορισθεί η απώλεια στα κρατικά έσοδα που, με το ισχύον σύστημα, προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Ενα σύστημα, το οποίο - άλλωστε - βρίθει στρεβλώσεων, καθώς το μεγαλύτερο όφελος αποκομίζουν τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν και εμφανίζουν υψηλές δαπάνες και αποκομίζουν υψηλότερες εκπτώσεις σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημά τους. Στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 4.000 ευρώ.

Αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να γλιτώσει φόρο. Παρά ταύτα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα είναι μεγάλο ατόπημα εάν καταργηθούν κάποιες δίκαιες φοροαπαλλαγές προκειμένου να ισοφαριστεί η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

8. Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών. Τα μέχρι στιγμής σχέδια για την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού δεν «σηκώθηκαν» ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων, εξαιτίας του φόβου της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για διεξαγωγή λευκής απεργίας από την πλευρά των εφοριακών. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα προβάλλει η μηδέποτε εκτελεσθείσα εντολή του πρόσφατα παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Δ. Γεωργακόπουλου, για μετακίνηση όλων των υπαλλήλων της εφορίας Κορίνθου.

Πράγματι, σε ξαφνική επίσκεψή του στην εφορία της επαρχίας, ο κ. Γεωργακόπουλος έδωσε εντολή να μετακινηθούν άμεσα οι υπάλληλοι προκειμένου να παύσουν οι βλαβερές προσωπικές συναλλαγές που δημιουργούνται συχνά μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Η εντολή ουδέποτε εκτελέστηκε...
Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος Κέρδος 13/3/2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου