Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Σύλληψη ευρωβουλευτών και ενός επισκόπου μέσα σε Εκκλησία στην κατεχόμενη Κύπρο (Όλες οι εξελίξεις)


Το κατοχικό καθεστώς συνέλαβε σήμερα ευρωβουλευτές και ιερωμένους, οι οποίοι πήγαν στις κατεχόμενες περιοχές για να διαπιστώσουν την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η λεγόμενη αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος συνέλαβε την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα -γιο του ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα- και Αρτούρ Ζασάστα και τη Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, τον Κύπριο πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο και τον πατέρα Σάββα, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς και...
 μία υπάλληλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαζί τους συνελήφθη και ο Λοϊζος Αυξεντίου, ο οποίος ως μέλος της Κίνησης Προσφύγων, είχε υποβάλει προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, η οποία οδήγησε και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου.

Η σύλληψη έγινε στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε άγνωστο χώρο κράτησης, ενώ οι γυναίκες κρατούνται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η κ. Θεοχάρους δήλωσε σε δημοσιογράφο του ΡΙΚ, ότι η ομάδα μετέβη στα κατεχόμενα για να διαπιστώσει την καταστροφή εκκλησιών στο Ριζοκάρπασο και την περιοχή Μεσαορίας, την πεδιάδα μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι λεγόμενοι αστυνομικοί τους πήραν τις ταυτότητες χωρίς να τους δώσουν καμιά εξήγηση, ούτε γιατί τους συνέλαβαν ή που είχαν μεταφέρει τους άλλους άνδρες. Η τηλεφωνική συνομιλία της κ. Θεοχάρους, μέσω κινητού τηλεφώνου διακόπηκε απότομα.

Για την σύλληψη ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, άρχισε επαφές με το κατοχικό καθεστώς για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.



Ενημέρωση:Κύπρος: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες ευρωβουλευτές


Επέστρεψαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, στις ελεύθερες περιοχές, οι επτά από τους εννέα συλληφθέντες το πρωί στην Αμμόχωστο από το κατοχικό καθεστώς.


Πρόκειται για την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα, Αρτούρ Ζασάστα και την Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα.

Μαζί τους επέστρεψαν επίσης ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Σάββας, και η βοηθός του ευρωβουλευτή Βαλέσα, ο οποίος είναι γιος του ηγέτη της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα.

Όλοι μετέβησαν στα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν οι τρεις ξένοι ευρωβουλευτές την καταστροφή από τον τουρκικό στρατό της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων, εξακολουθούν να κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς και πιθανόν αύριο ή την Δευτέρα θα προσαχθούν σε «δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος με την κατηγορία ότι εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η οποία από το 1974 είναι έρημη και ακατοίκητη και για το λόγο αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή τύπο ως «πόλη φάντασμα».

Ωστόσο, και οι δύο μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμόχωστου για προληπτικούς λόγους, γιατί αισθάνθηκαν αδιαθεσία. Θα διανυκτερεύσουν φρουρούμενοι από «αστυνομικούς» του καθεστώτος.

Ο κ. Γιαννάκης Μάτσης , ο οποίος είχε διαδεχθεί το 1993 τον Γλαύκο Κληρίδη στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, είναι αδελφός του ήρωα του αγώνα του 1955-56 των Ελληνοκυπρίων κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας.

Στον αστυνομικό σταθμό, όπου οδηγήθηκαν όλοι οι συλληφθέντες, τους επισκέφθηκε ο αρχηγός του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή βοήθεια στη δοκιμασία τους.

Σε δηλώσεις της απόψε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι συνελήφθησαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με την κατηγορία ότι οι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι αμέσως επέδειξε ενδιαφέρον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι στα κατεχόμενα μετέβη για βοήθεια και συμπαράσταση ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία κ. Τάσος Γεωργίου, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιαρουσλάβ Βαλέσα τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθησαν για να παρεμποδιστούν να δουν την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε ότι βίωσε το «σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο» της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και του παράνομου καθεστώτος.


Παράνομη πράξη οι συλλήψεις στα κατεχόμενα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

«Παράνομη πράξη, από ένα παράνομο καθεστώς και καταφανή περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τη σύλληψη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα κατεχόμενα.

"Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθησαν είχαν επωμιστεί την αποστολή να διερευνήσουν την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα. Μιά κληρονομιά, που το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία έχουν αφήσει στο έλεος της φθοράς του χρόνου, της φύσης και των καθοδηγούμενων λεηλασιών. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πρέπει να τελειώσει, με την άμεση απελευθέρωση όλων όσων παρανόμως κρατούνται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Πρόκειται για την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα και Αρτούρ Ζασάστα και την Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, οι οποίοι επέστρεψαν αργά το βράδυ στις ελεύθερες περιοχές. Μαζί τους επέστρεψαν, επίσης, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Σάββας και η βοηθός του ευρωβουλευτή Βαλέσα, ο οποίος είναι γιος του ηγέτη της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα.

Ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κύπρο, εξακολουθούν να κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς και πιθανόν σήμερα ή τη Δευτέρα θα προσαχθούν σε «δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος, με την κατηγορία ότι εισήλθαν.

Ενημέρωση: Ελεύθεροι ύστερα από επιβολή προστίμου οι Μάτσης και Αυξεντίου

Ελεύθεροι αφέθηκαν και επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές οι Γιαννάκης Μάτσης και Λοΐζος Αυξεντίου, αφού ψευδοδικαστήριο τους επέβαλε πρόστιμο 200 τουρκικών λιρών (�90) για είσοδο σε στρατιωτική περιοχή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.


Ο Γιαννάκης Μάτσης, τέως ευρωβουλευτής και ο Λοΐζος Αυξεντίου συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές το περασμένο Σάββατο όταν μπήκαν σε εκκλησία στην περιφραγμένη περιοχή Αμμοχώστου για να διαπιστώσουν την έκταση της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Μάτσης δήλωσε σε Τουρκοκύπριος και Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, ύστερα από την καταδίκη και την επιβολή προστίμου, ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να μονοιάσουν και να βρουν μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή.

"Είναι η κατοχή που προκαλεί όλα τα προβλήματα στην Κύπρο", είπε ο κ. Μάτσης. Τουρκοκυπριακές εθνικιστικές εφημερίδες επεσήμαναν το γεγονός ότι οι δύο καταδικασθέντες είναι "εοκατζήδες", δηλαδή μέλη της ΕΟΚΑ, που αγωνίστηκε εναντίον της αποικιακής κατοχής.

Ο Γιαννάκης Μάτσης, που διετέλεσε πολιτικός κρατούμενος για τη δράση του στον αντιαποικιακό αγώνα, είναι αδελφός του ήρωα Κυριάκου Μάτση, που σκοτώθηκε μέσα στο κρησφύγετό του σε μάχη με 'Αγγλους στρατιώτες.

Ο Λοΐζος Αυξεντίου είναι ανιψιός του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, που επίσης σκοτώθηκε σε μάχη με τους 'Αγγλους στην επική μάχη του Μαχαιρά.


Σχόλια του τουρκοκυπριακού Τύπου για τις συλλήψεις στα Κατεχόμενα

Με ποικίλα σχόλια καλύπτει σήμερα ο τουρκοκυπριακός Τύπος την αναμενόμενη προσαγωγή του πρώην ευρωβουλευτή, Γιαννάκη Μάτση και του Λοίζου Αυξεντίου, στελέχους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου με την κατηγορία ότι εισήλθαν χωρίς άδεια στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων (το εναλλακτικό τοπωνύμιο για την Αμμόχωστο).


Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» καλύπτει το θέμα με τίτλο «Το παιγνίδι με το Βαρώσι» και ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για προμελετημένο σενάριο των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι έφεραν δύο ευρωβουλευτές και τους έβαλαν στο Βαρώσι για να δημιουργήσουν θέμα στις Βρυξέλλες.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, κάλεσε και τους άλλους ευρωβουλευτές να μιμηθούν τους δύο Πολωνούς συναδέλφους τους και να μπουν στην περιφραγμένη κατεχόμενη πόλη για να δουν από κοντά την κατάσταση. Επικρίνει ακόμη τα μέλη της Ομάδας Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου, επειδή αποδέχτηκαν την απαγόρευση που τους επέβαλε το κατοχικό καθεστώς και δεν επισκέφθηκαν το Βαρώσι.

Ο αρθρογράφος της «Χαλκίν Σεσί» γράφει επί λέξει: «Το Βαρώσι δεν μας ανήκει. 'Εχουμε αποδεχθεί ότι πρόκειται για υπό κατοχή περιοχή και έχουμε εξαγγείλει από το 1974 ότι με κάποιον τρόπο θα επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους».

Τέλος η εθνικιστική «Βολκάν», ισχυρίζεται ότι πρόκειται για σκευωρία του προέδρου Χριστόφια και ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων ήταν να φέρουν το θέμα των Βαρωσίων στην παγκόσμια ημερησία διάταξη.

Το τουρκοκυπριακό κόμμα Νέα Κύπρος κάλεσε τους «αρμόδιους», να απελευθερώσουν τους συλληφθέντες και επαναφέρει προηγούμενό του αίτημα, για αποχώρηση του κατοχικού στρατού από το Βαρώσι και την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου