Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΙΣΟΦ ~ Ειδική ομάδα κρούσης για ληξιπρόθεσμα χρέη


Θα μπορεί να προβεί σε κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων (άνω των 1.000 ευρώ) σε βάρος των οφειλετών για να εισπράξει τα ποσά που χρωστούν στο Δημόσιο.

Στα ληξιπρόθεσμα χρέη επικεντρώνει και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων, μετά τη «μαύρη τρύπα» των 865 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε στο δίμηνο.

Προκειμένου να …προσπεράσει την αδυναμία και απορύθμιση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου- σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη μάλιστα κρίσιμη για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής- ρίχνει στη «μάχη» την ειδική ομάδα που...
 έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτόν.

Πρόκειται για την Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών (ΕΙΣΟΦ), η οποία με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει την αρμοδιότητα να προχωρεί στην λήψη όλων των αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

Η χρήση των μέτρων αυτών, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, εναπόκειται στην κρίση της Ομάδας, που μπορεί να λάβει τα δέοντα αναγκαστικά μέτρα είτε καθένα χωριστά, είτε αθροιστικά, κατά την ελεύθερη κρίση της.

Δηλαδή, θα μπορεί να προχωράει σε κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων (άνω των 1.000 ευρώ) σε βάρος των οφειλετών για να εισπράξει τα ποσά που χρωστούν στο Δημόσιο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της Ομάδας αυτής είναι στέλεχος που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και όπως αναφέρεται στην χθεσινή απόφαση τα έγγραφα ή οι εντολές που θα εκδίδονται από την Ομάδα θα υπογράφονται δεσμευτικά από τα μέλη που είναι εφοριακοί υπάλληλοι.

Ειδικότερα, η ειδική ομάδα εργασίας, έχει δικαίωμα λήψης όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που θα κρίνει κατάλληλα για την είσπραξη των οφειλών από φορολογουμένους - οφειλέτες που εντοπίζει από τις διασταυρώσεις τις οποίες πραγματοποιεί από τα στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ. ή τρίτων φορέων, καθώς και για τις περιπτώσεις που από μέρους της ζητείται, αιτιολογημένα, η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων.

Οι πίνακες χρεών των οφειλετών επισυνάπτονται στα κατασχετήρια έγγραφα, εκδίδονται από το μηχανογραφικό αρχείο και θεωρούνται, ως ακριβή αντίγραφα αυτού, από τον υπογράφοντα το κατασχετήριο έγγραφο.

Μετά από τη λήψη των μέτρων - και στο στάδιο που θα κρίνεται πρόσφορο για την επιτυχή έκβαση των ενεργειών - η Ειδική Ομάδα Εργασίας θα ενημερώνει την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο, η οποία έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα της Ομάδας, κατά προτεραιότητα και να την συνδράμει για την υποστήριξη και την επιτυχή έκβαση του έργου της.

Στην περίπτωση άσκησης ένδικων βοηθημάτων και μέσων, η αποστολή των στοιχείων προς τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους του Δημοσίου, για την υπεράσπιση των θέσεών του ενώπιον των Δικαστηρίων, θα γίνεται από την παρούσα Ειδική Ομάδα Εργασίας, για τις πράξεις εκτέλεσης που δρομολογεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και από την αρμόδια για τον φορολογούμενο Δ.Ο.Υ. ή το αρμόδιο Τελωνείο, για όλες τις λοιπές αιτιάσεις.


Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, οι οφειλέτες του δημοσίου θα τιμωρούνται με:

- Φυλάκιση έως 1 έτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
- Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ.
- Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
- Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές 150.001 και άνω.

Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εφόσον το οφειλόμενο ποσό εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
http://www.euro2day.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου