Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Τιμές ρεκόρ στα καύσιμα ~ Εφιάλτης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά


Ψυχρολουσία... στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά προκαλούν οι τιμές ρεκόρ στα καύσιμα.
Η αμόλυβδη βενζίνη βάζει... πλώρη για τα 2 ευρώ το λίτρο, το ντίζελ κίνησης ακολουθεί, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης «στοχεύει» το 1 ευρώ το λίτρο.

Χωρίς σταματημό συνεχίζεται η... πτήση των τιμών των υγρών καυσίμων, με πρόφαση την κατάσταση στη Λιβύη και χθες, στις διεθνείς αγορές το αργό πετρέλαιο ανέβαινε 2,5 δολάρια το βαρέλι κινούμενο στην τιμή των 104 δολαρίων το βαρέλι, ενώ ισόποση ήταν και η άνοδος του μπρεντ το οποίο βρισκόταν στα 117 δολάρια.
Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας μέτρησε τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε ρεκόρ επίπεδα καθώς χθες Καθαρά Δευτέρα εκτινάχθηκε στα...
 1,662 ευρώ το λίτρο. Ρεκόρ εποχών σημείωσε και το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή να έχει εξακοντιστεί στα 0,875 ευρώ το λίτρο. Το ντίζελ που αποτελεί την κινητήριο δύναμη των επιχειρήσεων έφτασε στα 1,476 ευρώ το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς των υγρών καυσίμων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον. Υποστηρίζουν πως αν δεν σταματήσουν οι ταραχές στη Λιβύη και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο τότε δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε απίστευτα ύψη..., κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο.

Και βέβαια, αν αυτό το εφιαλτικό σενάριο γίνει πραγματικότητα, τότε προκαλείται σοβαρός κίνδυνος για τον πληθωρισμό καθώς και για τα υπόλοιπα μεγέθη της οικονομίας.

Η αμόλυβδη αυξήθηκε από την περασμένη Πέμπτη 3 Μαρτίου περίπου 1 λεπτό το λίτρο, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ανατιμήθηκε 2,2 λεπτά το λίτρο. Η κούρσα ανόδου συνέπεσε και με το εορταστικό τριήμερο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας με αποτέλεσμα οι εκδρομείς να «χρυσοπληρώσουν» τις οδικές μετακινήσεις τους. Σε πρατήρια των εθνικών οδών και της επαρχίας η βενζίνη κυμαινόταν ανάμεσα στα 1,80 με 1,846 ευρώ το λίτρο.

Το πετρέλαιο κίνησης ακρίβυνε από την Πέμπτη 3 του μηνός 1,3 λεπτά το λίτρο και σε σχέση με τις 28 Φεβρουαρίου 2,4 λεπτά το λίτρο.

Βιομηχανίες αλλά και λοιπές επιχειρήσεις γνωρίζουν μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους. Σε μία εποχή μάλιστα κατά την οποία η οικονομική ύφεση έχει ρίξει στο... ναδίρ τη ζήτηση και συνεπώς η όποια σκέψη για μετακύλιση του κόστους μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα μερίδια της αγοράς.


Ψυχρολουσία..., όμως, προκαλεί και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ξέφυγε... στα 0,875 ευρώ το λίτρο. Ανέβηκε 1 λεπτό το λίτρο από την Πέμπτη 3 του μηνός, και 2,7 λεπτά σε σχέση με τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αυξήσεις, αυτές, συμπίπτουν δυστυχώς με τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και την επικράτηση του χιονιά σε όλη τη χώρα. Όσα νοικοκυριά χρειάστηκαν να ανεφοδιαστούν με πετρέλαιο γνώρισαν τεράστια επιβάρυνση. Αρκεί να υπολογίσει κανείς πως τα 1.000 λίτρα κόστισαν 875 ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου