Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ναι στο Σύμφωνο του Ευρώ - Αναβολή για Ελλάδα ~ Συμπεράσματα


Δεν περιλαμβάνεται τελικώς αναφορά για Ελλάδα και Ιρλανδία στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, με την επικύρωση της απόφασης της ευρωζώνης για επιμήκυνση του δανείου και μείωση επιτοκίου στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ να παίρνει αναβολή για επόμενη Σύνοδο.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν αυστηρές ποινές και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό έλλειμμα και χρέος. Το κριτήριο του δημοσίου χρέους θα παίζει πλέον πρωταρχικό ρόλο στην ετήσια αξιολόγηση για κάθε χώρα, η οποία θα υποβάλλει προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν κάθε Απρίλιο.

Οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να κινούνται στους βασικούς κανόνες του Συμφώνου του Ευρώ Plus, και με γνώμονα τη σύγκλιση (αλλά όχι εναρμόνιση) στην φορολογία, την αγορά εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και το συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, Βρετανία και Σουηδία αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο Σύμφωνο του Ευρώ και εξαιρούνται από τις διαδικασίες, ενώ μετά από απαίτηση του Λονδίνου, χαλάρωσε η ερμηνεία παραγράφου για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών, που θα κρίνονται «ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας».

Επίσης, οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χένρι Βαν-Ρομπέι, υπάρχει πλέον επίσημη δέσμευση των ηγετών για αύξηση των κονδυλίων του EFSF από τα 220 στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε ακόμα πως θα χρησιμοποιούνται.


Σε συμβιβασμό έφθασαν και για το ESM, το οποίο θα διαθέτει συνολική δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. Ευρώ. Θα ξεκινήσει με 16 δισ. ευρώ καταβεβλημένο κεφάλαιο το 2013, αντί για 40 δισ. ευρώ, όπως απαίτησε η Γερμανία, όμως προστέθηκε και η φράση ότι η «καταβολή θα επισπευστεί εάν κριθεί αναγκαίο».

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο ζήτησε και πέτυχε τα επιπλέον κεφάλαια 16 δισ. ευρώ θα καταβάλλονται κάθε χρόνο για διάστημα πέντε ετών μέχρι ο μηχανισμός να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ.


Τα συμπεράσματα της Συνόδου


Ειδικότερα, βάσει του κειμένου των Συμπερασμάτων, οι 27 αποφάσισαν :

1. Από το 2012 οι χώρες μέλη πρέπει να καταθέτουν λεπτομερές πλάνο που θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την μείωση του ελλείμματος και του χρέους στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας. Η αναπροσαρμογή πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους . Η κατάρτιση του πλάνου πρέπει να βασίζεται πάνω στους βασικούς άξονες της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας

2. Οσες χώρες υπέγραψαν το Σύμφωνο του Ευρω πρέπει εντός Απριλίου να υποβάλλουν πρόγραμμα βάσει του οποίου θα πορευθούν ώστε να συμμορφωθούν με τους κανόνες του

3. Όλα τα ομόλογα που θα εκδίδονται από τις χώρες μέλη από το 2013 και μετά, θα περιλαμβάνουν ρήτρες, τις λεγόμενες «CAC» Collective Action Clauses

4. Τα stress test των τραπεζών θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα, ενώ θα συμπεριλαμβάνουν έκθεση σε κρατικά ομόλογα.

5. Πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress test, οι χώρες θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει φιλόδοξα και συγκεκριμένα σχέδια-στρατηγικές ώστε να αναδιαρθρωθούν οι ευάλωτες τράπεζες. Τα σχέδια πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και λύσεις «από τον ιδιωτικό τομέα όπως απευθείας χρηματοδότηση από την αγορά ή πώληση περιουσιακών στοιχείων» αλλά και στέρεο σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστούν κρατικές ενισχύσεις

6. Η αξιολόγηση για τις χώρες του ευρώ θα γίνεται με γνώμονα τον δείκτη ανταγωνιστικότητας ο οποίος θα σχηματιστεί από την Κομισιόν. Η πρόοδος θα αξιολογείται βάσει των εξελίξεων στο μισθολογικό και την παραγωγικότητα, την διατηρησιμότητα του συνταξιοδοτικού προγράμματος της κάθε χώρας, του τομέα της υγείας και των κοινωνικών δαπανών. Ανάλογα θα ζητούνται μεταρρυθμίσεις

7. Οι χώρες μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τον δημοσιονομικό κανόνα με νομοθετική ρύθμιση. Ο κανόνας από «fiscal rule» μετονομάστηκε σε «debt break» μετά από απαίτηση της Βρετανίας

8. Το άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα τεθεί υπό αναθεώρηση ώστε να περιλαμβάνει τις αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό ESM.

Για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης -ΕSM- αποφασίστηκε ότι : θα διαθέτει συνολική δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. Ευρώ. Θα ξεκινήσει με 16 δισ. ευρώ καταβεβλημένο κεφάλαιο το 2013, αντί για 40 δισ. ευρώ, όπως απαίτησε η Γερμανία, όμως προστέθηκε και η φράση ότι η «καταβολή θα επισπευστεί εάν κριθεί αναγκαίο». Ακόμη, θα απαιτηθούν 620 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, εντός της εβδομάδας, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν αποφασίσει για άμεση καταβολή 40 δισ. ευρώ στο Ταμείο, με τα υπόλοιπα να καταβάλλονται εντός τω νεπόμενων τριών ετών.

Το Βερολίνο ζήτησε και πέτυχε τη μείωση του ποσού και την επιμήκυνση των καταβολών, καθώς τα επιπλέον κεφάλαια 16 δισ. ευρώ θα καταβάλλονται κάθε χρόνο για διάστημα πέντε ετών μέχρι ο μηχανισμός να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ.

Για τον προσωρινό μηχανισμό υπάρχει πλέον επίσημη δέσμευση των ηγετών για αύξηση των κονδυλίων του EFSF από τα 220 στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε ακόμα πως θα χρησιμοποιούνται.

Για τους κανόνες χορήγησης δανείων από το ESM, επικυρώθηκαν οι αποφάσεις του εκτάκτου συμβουλίου του eurogroup σύμφωνα με τις οποίες, ο Μηχανισμός θα παρέχει δάνεια, υπό την προϋπόθεση ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που τα λαμβάνουν. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής θα εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, από το eurogroup και ακολούθως από τους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης.

Η λήψη των δανείων θα γίνεται με κριτήριο το μέγεθος «της σοβαρότητας των δημοσιονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η υπό ένταξη (στον Μηχανισμό) χώρα».

Η παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνεται μόνο όταν διαπιστωθούν «συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

 
Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει - Τίποτε δεν μας χαρίστηκε

Το μήνυμα που στέλνουμε στις αγορές είναι ότι "η Ευρώπη είναι εδώ", ένα μήνυμα προστασίας των χωρών - μελών, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι δικαιώνονται οι προσπάθειες της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης για επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. που λαμβάνει η χώρα από την ΕΕ και τη μείωση του επιτοκίου, σημείωσε πως «τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί».

«Η απόφαση της 11ης Μαρτίου δίνει νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και επιβεβαιώθηκε και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η ΕΕ θα στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης με κάθε τρόπο, σημείωσε, πρσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές.

Αναφορικά με το θέμα της Πορτογαλίας, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό, αλλά η Ευρώπη είναι έτοιμη, εάν και εφόσον ζητηθεί, να παράσχει βοήθεια στη χώρα. "Η Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το αν το σύμφωνο του Ευρώ αναμένεται να επιφέρει νέα μέτρα για την Ελλάδα, απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που καλείται να διατελέσει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου