Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι στην Ιαπωνία πριν λίγο (Βίντεο)


Σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ χτύπησε το Τόκυο στην Ιαπωνία.

Σοκαριστικές εικόνες από κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό μετά το σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή στις 7.50 το πρωί (ώρα Ελλάδος). Yπάρχουν αναφορές για 60 νεκρoύς. Στις φλόγες και πυρηνικές εγκαταστάσεις.


Ως το μεγαλύτερο τσουνάμι, που έχει σημειωθεί εδώ και εκατό χρόνια στη Βόρεια Ιαπωνία, χαρακτήρισε αυτό, που «πυροδότησε» ο πολύ ισχυρός σεισμός στη χώρα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης.
















Βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία


Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Ιαπωνία. Μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τις βορειο-ανατολικές ακτές της χώρας, ταρακουνώντας βίαια για δύο λεπτά τα κτήρια στο Τόκιο, τα δύο τσουνάμι που ακολούθησαν μετέτρεψαν σε θάλασσα τη στεριά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 19 νεκροί κι εκατοντάδες αγνοούμενοι και τραυματίες.

Σημειώνεται πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

Τα παλιρροϊκά κύματα έφθασαν τα δέκα μέτρα και οι αρχές προειδοποιούν τώρα για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλα τσουνάμι.

Στην επαρχία Fukushima, βόρεια του Τόκιο, τέσσερα εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τον σεισμό.

Στέγη κτηρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο την ώρα του σεισμού.

Οι μετασεισμοί είναι διαρκείς. Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες όπου το τσουνάμι παρασύρει σπίτια, ενώ φωτιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία των παράκτιων περιοχών κοντά στην πόλη Sendai, όπου κατοικούν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Σύμφωνα με άλλες εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα πλέουν στο λιμάνι της Ιουάτε.

Η δημόσια τηλεόραση έδειχνε εικόνες με φλόγες και πυκνό μαύρο καπνό να βγαίνει από ένα κτήριο στην Odaiba, προάστιο του Τόκυο.

Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση της δυτικής επαρχίας Wakayama, όπου κατοικούν 20.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι έξι νεκροί αναφέρθηκαν σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα. Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε πως οκτώ άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτήρια μέσα και γύρω από το Τόκιο.

Την ίδια ώρα, έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Jiji.

Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο. Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό.

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες έχουν διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής μετά τον σεισμό, ενώ πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται επίσης προς την πληγείσα περιοχή.

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου