Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τρισέ: Στοπ στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων!


Με μια εναλλακτική πρόταση να δημιουργηθεί Πανευρωπαϊκό Οργανο Διαχείρισης Χρέους το οποίο θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών μελών της ευρωζώνης, ετοιμάζεται να προσέλθει στην αποψινή συνάντηση των αρχηγών κρατών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του...
 euro2day, o Ζαν-Κλωντ Τρισέ θέλει να βάλει φρένο στις επιδιώξεις του Βερολίνου να συμπεριλάβει στην ευρω-λύση πακέτο, την επιλογή της ελεγχόμενης πτώχευσης για χώρες με χρόνια προβλήματα χρέους που θα αδυνατούν να δανείζονται από τις αγορές, παρά τις δημοσιονομικές προσπάθειες για εξυγίανση.

Όπως έχουμε γράψει, απώτερος σκοπός της Γερμανίας είναι να έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις πολιτικές αποφάσεις για τις χώρες μέλη που θα κάνουν χρήση των μηχανισμών στήριξης και να ζητά «οικιοθελή ελεγχόμενη πτώχευση όπου θεωρεί ότι μια χώρα μπορεί να απειλήσει με αστάθεια ολόκληρη την ευρωζώνη και την σταθερότητα του ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ, επιθυμεί το εν λόγο Όργανο, εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων «που θα διασφαλίζουν ότι καμία χώρα δεν θα πτωχεύσει» θα μπορεί να ασκεί και αυστηρούς ελέγχους στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών, μαζί με την Κομισιόν.

Η διαρροή για τις προθέσεις της Ευρωτράπεζας ξεκίνησαν από την Ιταλία όταν ο αξιωματούχος της Λορέντζο Μπινι Σμάγκι, σε συνεννόηση με τον κ. Τρισέ, ανακοίνωσε ουσιαστικά την πρόταση, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα «πρωτοποριακή» και ως ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση του ευρω-ομολόγου.
 
Ο κύριος Σμάγκι δήλωσε επίσης ότι η κρίση χρέους είναι καλύτερα διαχειρίσιμη μέσω ευρωπαϊκών οργάνων παρά μέσω διακυβερνητικών συζητήσεων και ότι η σύσταση ενός Σώματος κοινής διαχείρισης χρέους θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα - η οποία είναι και το ζητούμενο - ενώ θα ελέγχει και την πορεία του χρέους των χωρών μελών ώστε να μην φτάνουν σε κόκκινες γραμμές.



Ελληνικός πονοκέφαλος

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική αντιπροσωπία πιέζει ώστε να μην συμπεριληφθεί σκληρή γλώσσα για την χώρα μας στο τελικό ανακοινωθέν που θα παρουσιαστεί το βράδυ στην συνέντευξη τύπου του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Συμβουλίου.

Διαρροές από αξιωματούχους της ΕΕ αναφέρουν ότι η μέχρι τώρα «τάση» είναι να κληθεί η Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειες της για δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με το ακανθώδες θέμα της επιμήκυνσης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στο ανακοινωθέν και την πρόταση ότι οι επιπλέον προσπάθειες θα συνοδεύονται με επικύρωση της απόφασης για την παράταση, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης την Δευτέρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου