Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

«Μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Τα 250 εκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα χρέη που έχουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα σε τράπεζες. Δεκάδες και τα εκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων που λαμβάνουν όλα αυτά τα χρόνια, με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να έχουν μάλιστα υποθηκεύσει την επιχορήγηση έως το 2017, ως εγγύηση σε δάνεια που έχουν ήδη συνάψει.

Το υπουργείο προσανατολίζεται σε...
 άμεση αλλαγή θεσμικού πλαισίου και 20% μείωση των επιχορηγήσεων, με τους πολίτες να ζητούν ωστόσο δραστικότερες περικοπές και περισσότερη διαφάνεια.


Μάλιστα, την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε μείωση τουλάχιστον 20% στη χρηματοδότηση των κομμάτων, με δεδομένες τις περικοπές που έχουν γίνει ευρύτερα στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις.

Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι «η περικοπή αυτή της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα είναι μόνο άπαξ. Θα έχει μια πρώτη φάση στην οποία θα εξελιχθεί, και θα είναι του επιπέδου 20%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά βεβαίως θα εξελιχθεί και από χρονιά σε χρονιά».

Αναφερόμενος στο θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων τόνισε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να αναλάβει το κράτος την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορεί άλλο να αφήσουμε το πολιτικό σύστημα να κατηγορείται για αδιαφάνεια», ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «θα περάσουμε στην πλήρη ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη μελέτη για τη μισθολογική κατάσταση στο δημόσιο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, λέγοντας ότι η μελέτη αυτή δικαιώνει τη μέχρι τώρα κατεύθυνση την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι «τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από τις πολιτικές που ασκούμε, είναι πραγματικά, είναι ορατά, είναι σημαντικά».

Τόνισε δε ότι θα αρχίσει σύντομα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, ενώ στην επόμενη φάση η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ποιά μορφή θα έχει το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα είναι νέο, δίκαιο και σύγχρονο.

Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου, επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, θα είναι: «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας. Θέλουμε ένα μισθολόγιο που θα στηρίζεται σε αυτή τη βασική αρχή, που θα είναι δίκαιο, απλό και σύγχρονο και που στην πραγματικότητα θα αποτελεί κίνητρο και όχι αντικίνητρο για να μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου