Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μείωση αριθμού βουλευτών

...Στη Σερβία
Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα προωθεί πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών προς όφελος των πολιτών, επειδή, όπως επισήμανε, η Σερβική Βουλή είναι πολυπληθής, αναποτελεσματική και πολυδάπανη για ένα φτωχό κράτος...


Η πρωτοβουλία, με την οποία ζητείται μείωση του αριθμού των μελών της Σερβικής Βουλής από 250 που είναι σήμερα σε 125, θα εξεταστεί σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων.

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 300.000 υπογραφές πολιτών, ο κ. Νίκολιτς δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS ότι για την αλλαγή του Συντάγματος απαιτείται ομοφωνία των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος εξέφρασε την επιθυμία να επιτευχθεί συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όσον αφορά την αλλαγή και διατάξεων του Συντάγματος, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την κυβέρνηση στο αίτημα για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδήλωση που θα διοργανώσει το κόμμα στις 16 Απριλίου με αίτημα τις πρόωρες εκλογές θα είναι επιτυχής, αλλά τόνισε ότι θα ήταν καλό να διεξαχθούν διαβουλεύσεις και να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την πραγματοποίηση της διαδήλωσης.

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία, τότε η Σερβία πρέπει να εκλέξει κυβέρνηση, η οποία τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα την οδηγήσει εντός της ΕΕ, εκτίμησε ο κ. Νίκολιτς, ο οποίος θα έχει, αύριο, στις Βρυξέλλες συνονομιλίες με τον Επίτροπο της Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου