Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Αγνοείται ολόκληρη πόλη στην Ιαπωνία ~ Έκρηξη σε ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό


Περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειανατολική Ιαπωνία. Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κανένα νέο από τους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης, δύο ημέρες μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως ανέφερε χθες στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών άγγιξε τους 1700 ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 1200. Σοκαριστική, ωστόσο, ήταν η χθεσινή ανακάλυψη από τον ιαπωνικό στρατό...
 300 με 400 πτωμάτων στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα, στα νοτιοανατολικά, το οποίο επλήγη από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Μετακίνηση του άξονα της γης κατά 25 εκατοστά προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.

Ο μεγέθους 8,9 βαθμών σεισμός προκάλεσε επίσης ένα τεράστιο τσουνάμι που παρέσυρε κτίρια,σπίτια και αυτοκίνητα κατά μήκος των βορειανατολικών ιαπωνικών ακτών ενώ έσπειρε πανικό σε όλα τα κράτη που βρίσκονται στη λεκάνη του Ειρηνικού.

Οι επιζώντες από το σεισμό προσπαθούν, τώρα, να συνέλθουν και να βολευτούν όπως-όπως στους καταυλισμούς.

«Έμοιαζε με σκηνή από τρομακτική ταινία. Μόνο που σε αυτό το θρίλερ έπαιζα κι εγώ» δήλωσε στο ρόιτερς η 34χρονη οδοντίατρος από την Σεντάι, Κούμι Ονοντέρα.

«Ο δρόμος ανέβαινε και κατέβαινε σαν να ήταν κύμα. Πράγματα τυλίγονταν στις φλόγες ενώ χιόνιζε».

Στην πόλη Ιβανούμα, κοντά στην Σεντάι οι κάτοικοι έγραψαν ΣΟΣ πάνω στις στέγες τους.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες παραμένουν κομμένες στις περισσότερες πληγείσες περοχές τυης Ιαπωνίας ενώ δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό.

Η απρόσμενη φυσική καταστροφή συνοδεύτηκε από δεκάδες μετασεισμούς μεγάλου μεγέθους που επέτειναν την απόγνωση, κυρίως, αυτών που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια τους για να γλυτώσουν.

Το αεροδρόμιο στην πόλη Σεντάι καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ακολούθησε το τσουνάμι και εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης κινδύνευσαν να θαφτούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμια κτιρίων.

Η ιαπωνική τηλεόραση έδειξε ένα πανό πάνω σε νοσοκομείο της πόλης που έγραφε «Τροφή-Βοήθεια».

Πολλά κράτη προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την τρίτη οικονομική δύναμη του κόσμου, η οποία το τελευταίο διάστημα έδειχνε να ανακάμπτει από την ύφεση.

Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό, που σημειώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια και τον ισχυρότερο στην Ιαπωνία. Σε αυτή την χώρα το 1923 σεισμός μεγέθους 7,9 ρίχτερ είχε σκοτώσει 140 χιλιάδες ανθρώπους στο Τόκιο.




Έκρηξη σε ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό

Παρουσιάστηκε πρόβλημα και σε δεύτερο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εννέα άτομα έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, αριθμός όμως που αναμένεται να αυξηθεί.

Και δεύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι αφού άλλος ένας αντιδραστήρας έχει απωλέσει το σύστημα ψύξης, ανακοίνωσε απόψε η υπηρεσίας ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

Το σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co, γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα, δήλωσε ένα στέλεχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε έκρηξη στο κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 1 της ίδιας μονάδας και σήμανε συναγερμός για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαίωσε ότι από την έκρηξη δεν επηρεάστηκε ο πυρήνας και μόνο μικρό ποσοστό ραδιενέργειας εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια εννέα άτομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες «με κάθε δυνατό τρόπο». Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Γιάσκο, σημειώνει ότι πρόκειται για ειδικούς σε αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και ότι μετέχουν στην αποστολή έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται καθ' οδόν για την Ιαπωνία.


Για ραδιενέργεια ελέγχονται οι κάτοικοι της Φουκουσίμα

Χιλιάδες άνθρωποι που απομακρύνονται από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου το πρωί σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια καθώς οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της Παρασκευής.

Μολονότι η κυβέρνηση επιμένει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά διέταξε να εκκενωθεί μια περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Στα κέντρα εκκένωσης του πληθυσμού υπάλληλοι που φορούν λευκές μάσκες και ειδικά προστατευτικά ρούχα χρησιμοποιούν χειροκίνητα σκάνερ για να ελέγξουν τους νεοφερμένους για ραδιενέργεια.

«Υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας και επειδή η πιθανότητα (μόλυνσης) είναι υψηλή, είναι αρκετά τρομακτικό», είπε μιας νεαρή γυναίκα που περίμενε στην ουρά για να ελεγχθεί στην πόλη Κοριγιάμα.

Όσοι ζούσαν στην περιοχή που εκκενώθηκε ή υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια διαχωρίζονταν από τους υπόλοιπους που απλώς αναζητούσαν καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα. Σε ένα από τα πρόχειρα καταφύγια, ένα γήπεδο του μπέιζμπολ της Κοριγιάμα, δεκάδες άνθρωποι κουκουλωμένοι με κουβέρτες προσπαθούσαν να κοιμηθούν.

Υπολογίζεται ότι 90.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους κοντά στην περιοχή της Φουκουγιάμα και οι αρχές ετοιμάζονται να μοιράσουν ιώδιο σε όσους έμεναν κοντά στο εργοστάσιο και μπορεί να έχουν εκτεθεί. Το ιώδιο βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η έκρηξη προκάλεσε φόβους για τήξη του πυρήνα, όμως οι ειδικοί λένε ότι οι εικόνες που προβλήθηκαν υποδηλώνουν πως εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα μικρή ποσότητα ραδιενέργειας.


ΙΑΕΑ: Ανέπαφο το πρωτεύον περίβλημα στον πυρηνικό σταθμό

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε απόψε ότι ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου το πρωί είχε σημειωθεί έκρηξη, έχουν περιοριστεί τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το πρωτεύον περίβλημα του πυρήνα, το οποίο έχει παραμείνει ανέπαφο. «Η διαχειρίστρια εταιρεία, η Tokyo Electric Power Company, επιβεβαίωσε ότι το πρωτεύον περίβλημα είναι ανέπαφο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η διαδικασία έγχυσης θαλασσινού νερού προκειμένου να ψυχθεί η μονάδα και να μειωθεί η πίεση, έχει ήδη ξεκινήσει, πρόσθεσε η ΙΑΕΑ.


Κλίμακας 4 το πυρηνικό ατύχημα σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές

Η Ιαπωνία ενημέρωσε επισήμως τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν ένα «πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις» καθώς η ραδιενέργεια που καταγράφηκε στα όρια της μονάδες ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Οι ιαπωνικές αρχές στην αναφορά τους προς την ΙΑΕΑ δηλώνουν ότι το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES. Στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει «ανωμαλία» ενώ το 7 υποδηλώνει «μεγάλο δυστύχημα». Μεγέθους 4 χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που έχουν «τοπικές» συνέπειες, όπως «μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού», σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η IAEA.

Στη βάση δεδομένων του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι ο αντιδραστήρας 1 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι «έκλεισε» γύρω στις 2:46 (τοπική ώρα) του Σαββάτου λόγω σεισμού.

«Στη συνέχεια, η ραδιενέργεια στα όρια της τοποθεσίας υπερέβη το όριο», προστίθεται στην ιαπωνική ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ πάντως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τι εννοούν οι ιαπωνικές αρχές με τον όρο «όρια της τοποθεσίας».


«Δεν αντιμετωπίζουμε κατάσταση παρόμοια με του Τσερνόμπιλ»

Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα Γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

«Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες», πρόσθεσε.

«Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλά μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας», επεσήμανε ο Γκουπτά.

Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια απόψη. «Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο Χλιχάλο επεσήμανε επίσης ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από του Τσερνόμπιλ.

«Εκτός αυτού αυτοί οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, παρόλο που αυτό που συνέβη είναι πέρα από τις συνθήκες τις οποίες έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν».

«Γι' αυτό οι επιπτώσεις δεν θα πρέπει να είναι τόσο σοβαρές όσο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ», υπογράμμισε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου