Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

"Μαύρα" βλέπουν τα πράγματα οι Ελληνες

Οι 8 στους 10 πολίτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», δηλώνουν απαισιόδοξοι, τόσο συνολικά για την πορεία της οικονομίας, όσο και σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση.

Σε ότι αφορά το Μνημόνιο, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες, αξιολογούν...
 αρνητικά την προσφυγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και δε συμφωνούν με την εφαρμογή, χωρίς παρεκκλίσεις, των όρων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. "Πρόκειται για συνέπεια του συνδυασμού έλλειψης προσδοκίας από μία πολιτική που δεν πιστεύουν ότι αποδίδει, και δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο της πολιτικής αυτής, τόσο συνολικά όσο και σε σχέση με τους ίδιους και την οικογένειά τους ενώ σε ότι αφορά στην απαισιοδοξία που εμφανίζουν οι πολίτες το αυξημένο ποσοστό τους αποκτά πρόσθετη σημασία - με δεδομένη τη γενικά αισιόδοξη φύση του Έλληνα - και επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην αγορά γενικότερα». Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος δίνοντας στη δημοσιότητα και σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας που καθιερώνεται από φέτος και θα διενεργείται ανά δίμηνο με στόχο την διεξαγωγή διαχρονικών συμπερασμάτων για την πορεία της εθνικής οικονομίας και τις απόψεις των πολιτών για μείζονα ζητήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο.


Η έρευνα που αφορά το πρώτο δίμηνο του έτους διεξήχθη το διάστημα 22-28 Φεβρουαρίου 2011 σε δείγμα 1000 ατόμων σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα κύρια ευρήματα της είναι:

1. Το 80% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μόλις το 15% των πολιτών δηλώνουν αισιόδοξοι. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από τους άνδρες, ενώ οι απαισιοδοξία διακατέχει περισσότερο τις «παραγωγικές» ηλικίες από 25 έως 44 ετών. Ο δείκτης απαισιοδοξίας χτυπά κόκκινο στην Αθήνα με ποσοστό 90%, ενώ στην περιφέρεια η απαισιοδοξία φτάνει το 73%. Λιγότερο απαισιόδοξοι σε ποσοστό 67% εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας με 80% και των άλλων κομμάτων με 85%.

2. Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 78% δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών οικονομικών ή και της οικογένειάς τους, ενώ μόλις το 17% δηλώνουν αισιόδοξοι. Και στον προσωπικό δείκτη οι γυναίκες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες, ενώ ηλικιακά οι πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Οι πολίτες της Αθήνας εμφανίζονται και πάλι πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της περιφέρειας, ενώ και στον προσωπικό δείκτη διατηρείται η ίδια διαμόρφωση ποσοστών σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων.

3. Το 79% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ μόλις το 14% την κρίνει θετικά. Χαρακτηριστικό της έντασης των αρνητικών κρίσεων είναι ασφαλώς το γεγονός ότι αρνητικά κρίνει την οικονομική πολιτική και το 62% όσων το 2009 επέλεξαν το κυβερνών κόμμα.

4. Το 63% των πολιτών θεωρεί λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει πέρυσι στο Μηχανισμό Στήριξης Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ και μόλις το 15% την κρίνει ως σωστή. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 47% θεωρούν λάθος την προσφυγή στο Μηχανισμό, ενώ σωστή τη θεωρεί το 35%. Επιπρόσθετα, οι ψηφοφόροι του ΛΑ.ΟΣ. που τάχθηκε υπέρ του Μνημονίου, θεωρούν λάθος την προσφυγή σε ποσοστό 65% και σωστή σε ποσοστό 28%.

5. Σχεδόν ίδια εικόνα παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας στην ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις των όρων του επικαιροποιημένου Μνημονίου;»

Η έρευνα θα διενεργείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ, ενώ η επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου