Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Έτοιμο το σχέδιο νόμου για την εξόρυξη πετρελαίου ~ Τι θα περιέχει


Μείωση της φορολογίας για τις εταιρίες που θα κάνουν εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη σύσταση του Φορέα Έρευνας και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων.

Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον...
 αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη. Αυτό αναμένεται να πάρει σύντομα το «δρόμο» για το υπουργικό συμβούλιο (δεύτερη ανάγνωση) μια και όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση στη Βουλή, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται, επίσης, και η νομοθεσία για τον τρόπο που θα γίνονται οι παραχωρήσεις περιοχών σε εταιρίες.

Όπως αναφέρουν πηγές της Επιτροπής θεσπίζεται σημαντική μείωση της φορολογίας για τους επενδυτές στην έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Σήμερα ο φόρος είναι 40%. Τη μείωση επεδίωξε ο κ. Μανιάτης και στόχος είναι η προσέλκυση μεγάλων ομίλων. Ταυτόχρονα η χορήγηση ενός τέτοιου κινήτρου, αποτελεί και το πειστήριο για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα υπεδάφη της χώρας μας.

Με άρθρα του νομοσχεδίου γίνεται και παρέμβαση για τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο θα συμμετάσχει στην είσπραξη εσόδων από την πώληση του προϊόντος που θα εξορυχθεί.

Ακόμη καθιερώνεται η σύγχρονη και παγκοσμίως γνωστή διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού στην αγορά του πετρελαίου «open door».

Περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες προκηρύξεις διαγωνισμών:

Για περιοχές όπου δεν έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, για περιοχές όπου κοινοπραξία ή εταιρία διέκοψε τις έρευνες και για περιοχές τις οποίες όμιλοι υποστηρίζουν ότι έχουν δικά τους στοιχεία και δεδομένα σχετικά με την ύπαρξη κοιτασμάτων.

Σημαντικό κομμάτι του νομοσχεδίου καταλαμβάνουν και τα περιβαλλοντικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ έδωσε εντολές για τη θέσπιση αυξημένων μέτρων προστασίας με βάση τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται σε χώρες με μεγάλη εμπειρία στους υδρογονάνθρακες όπως η Δανία και η Νορβηγία.

Ελήφθησαν υπόψη και τα αποτελέσματα του πρόσφατου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με αφορμή το ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού.
Χρ. Κολώνας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου